''Ако желиш мир, спремај се за рат''

Руски предсједник Владимир Путин одговарао је на питање руских грађана. Традиционална „Директна линија“ одржана је 17. пут. На адресу Кремља је стигло више од милион питања из области здравства, образовања, спољне политике, социјалне сфере. . .

Свијет 20.06.2019 | 19:15
''Ако желиш мир, спремај се за рат''
Русе највише интересују унутрашња питања: комунална, социјална итд. Питања су предсједнику стизала током цијеле емисије.

До девет сати стигло је 1,5 милиона питања. Како је саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков, Путин је погледао велики број питања и разврстао их по приоритетима.

Подсјетимо, прошле године „Директна линија предсједника Владимира Путина“ је трајала четири сата и 20 минута. 

На питање грађана да ли је Путину досадило да буде предсједник, руски лидер је одговорио: Да ми је досадило не бих се кандидовао за четврти мандат

Русија једина велика војна сила која смањује буџет за одбрану

Путин је примјетио да Русија није међу лидерима по војним расходима. Према његовим ријечима, испред Русије су САД, Саудијска Арабија и друге државе. Према расходима, Руска Федерација се налази тек на седмом мјесту и стално смањује расходе.

„Без обзира на скромна средства која издвајамо за одбрану, Русија не само да осигурава нуклеарни паритет, већ је два-три корака испред осталих по савременом наоружању“, рекао је Путин.

„Ако желиш мир, спремај се за рат“, рекао је Путин.

Путин је нагласио да је одраз моћи државе прије свега економија, а не наоружање.

Русија је спремна за дијалог са САД онолико колико је на њега спреман Вашингтон. Међутим, то неће бити једноставно.

„Санкције су велика грешка САД. Надам се да ће то једном схватити“, рекао је Путин.

Зеленски треба да схвати да се не налази у комедији

Путин је саопштио да је 2000-тих година гледао наступе Владимира Зеленског. Ради се о талентованом и духовитом човјеку. Међутим, то што се дешава у Донбасу није смијешно. Конфликти се не могу ријешити без дијалога са самопроглашеним републикама, који Зеленски одбија.

„Ништа се не дешава, блокада се појачава“, указао је предсједник Русије.

Путин је прокоментарисао и хапшење руског новинара Ивана Голунова под сумњом да је посједовао наркотике.

Руски предсједник сматра да такви случајеви не треба да се понове.

„Генерали су отпуштени. Надам се да ће бити извршена истрага како би се открили кривци који су створили ту ненормалну ситуацију“, додао је предсједник.

Он сматра да је потребно појачати контролу дјелатности полицијских органа.

Русија не тргује савезницима и принципима

„Да ли ће бити рата са Ираном?“, интересују се на друштвеним мрежама

Путин је одговорио да до таквих питања долази јер амерички предсједник Доналд Трамп не одржава такве конференције за своје грађане.

 Он је додао да би употреба силе против Ирана због инцидента у Оманском заливу имала катастрофалне посљедице за регион.

Мало вјероватан повратак Русије социјализму 

Путин је обратио пажњу на саопштења да је „директна линија“ – „представа специјалних служби“. Предсједник је са осмјехом рекао да то није тако.

По његовим ријечима, у питању је рад на рјешавању проблема и трагању за њиховим рјешењима. Некад се таква рјешења налазе директно кроз дијалог.

Не постоји нигдје чиста тржишна економија

„Не постоји чиста тржишна или чисто административно-командна економија. Комбинована је присутна у цијелом свету. Чим почну проблеми у економији, расте улога државе. Чим се ситуација смири, држава излази из економије“, објаснио је Путин.

Он је нагласио да се држава са комбинованом економијом, као Кина или Индија, брже развијају.

Русија деведесетих била на ивици распада

Он је подсјетио на ситуацију у земљи ‘90-их година.

„Нећу да назовем бандом људе који су управљали државом деведесетих година. Међутим, желим да истакнем да је у то вријеме била потпуно уништена социјална сфера, индустрија, војна индустрија, Оружане снаге су биле практично уништене... Довели су државу до грађанског рата, до крвопролића на Кавказу. Држава је била на ивици да изгуби суверенитет и да се распадне. Наравно, људи који су радили ‘90-их година нису сви криви за то, али сигурно има и оних који за такво стање треба да одговарају“, рекао је Путин..

Борба против корупције мора бити транспарентна и да има неки резултат. Велики број питања постављају Украјинци. Питају када ће добити руски пасош. Путин је рекао да ће питање ослобађања украјинских морнара бити рјешено договором.

Ниво прихода, здравствена заштита, ситуација са смећем и комуналним услугама су тренутно горућа питања за Русе, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

Живот за руске грађане постао је изазовнији, јер се Русија прије неколико година суочила са шоковима, што је нарушило ситуацију на домаћем тржишту и негативно утицало на социјалну сферу, изјавио је руски предсједник.

"Истина је, зато сам ову тему идентификовао као једну од најакутнијих и важних", рекао је Путин и додао да жели да подсјети да су прије неколико година наишли на бројне шокове одједном, то нису били чак ни спољни шокови повезани са такозваним санкцијама или спољним ограничењима, већ традиционална извозна роба - нафта, нафтни производи, гас, угљоводоници, метали, хемијска ђубрива, хемија уопште и неки други производи.

"Стога смо се суочили са таквим неугодним елементом у економији и социјалној сфери", рекао је он.

Он је навео и да су приче да је Русија окупирала Донбас глупости.

„Оптужују нас да радимо на окупацији Донбаса. То је чиста глупост, лаж“, закључио је председник.

Губитак због санкција

„Нисмо се ни свађали ни са ким, нити то намјеравамо“, одговорио је Путин на питање шта ће бити ако се Русија „помири“ са западним државама.

"Од 2014. године Русије је од санкција изгубила око 50 милијарди долара, Европа – 240 милијарде долара, САД – 17 милијарди долара, а Јапан 27 милијарди долара“, додао је он, говорећи о губицима од ограничавајућих мјера које је запад увео након што је Крим ушао у састав Русије.

Предсједник јер поменуо и успјех извоза пољопривредних производа посљедњих година.

"Да је неко прије 10 година рекао да ће Русија извозити пољопривредне производе у вриједности од 25,7 мијарди долара, насмејали бисмо се у лице,“ рекао је Путин.

Он сматра да је тешко вјеровати да ће се однос Запада према Русији ускоро промијенити.

(Спутњик)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Канађанин

20.06.2019 18:07

Прескочили сте питање ватрогасца, до када ће имати плату 120 евра. После 4 сата демагогије, руси су се вратили у сурову реалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

20.06.2019 20:13

Много су сретније земље цији градани и не знају ко им је предсједник .Стара руска изрека је Русију је немогуце арсином измјерити и здравом логиком схватити.Наса несреца је сто се ова друга констатација односи и на насе народе. Узгред да и ја поставим питање господину ,ко је одговоран за раскол у хрисцанству(православљу) а који се у медународној терминологији вец назива Кримским расколом.

Name

Русија

20.06.2019 18:25

Погледајте Путинове слике из нпр 2000. године или из времена док је радио у кгб, овај сад Путин има потпуно другацији физиономију, овај сад Путин је нека друга особа, ко зна ста се десило са правим Путином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Русија

20.06.2019 19:13

И ја кад погледам своје слико од пре 20 година и сад кажем себи да ли је могуће ово данас нисам ја.

Name

срби

20.06.2019 18:47

Јел идете у Русију да радите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западна Србија

20.06.2019 19:20

Неее. Идемо у Турску да радимо...

Name

куку нама са нама

20.06.2019 19:36

Ово је Тилетова девиза,само преформулисана..хвала

ОДГОВОРИТЕ