Макрон: Желим најбољи тим...

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је данас да ће у избору кандидата за водећа мјеста у институцијама ЕУ подржати најјаче особе, оне које могу да изнесу амбициозне планове за ЕУ у наредних пет година.  

Свијет 20.06.2019 | 16:13
Макрон: Желим најбољи тим...
Макрон је долазећи на самит у Бриселу на коме би лидери ЕУ требало да разговарају о именовањима за водећа мјеста у институцијама за наредних пет годна, рекао да ће Француска имати конструктивну улогу у стварању “најбољег тима за Европу”.

Према његовим ријечима, кандидати за највише функције морају да имају знање, амбицију и кредибилитет, и додао да се приликом избора мора водити рачуна и о равноправној родној заступљености именованих.

Макрон је на наводе да се су позиције Њемачке и Француске супротстављене по питању именовања и самих кандидата, навео да су разговори у току и најавио да ће се током самита у Бриселу састати одвојено и са њемачком канцеларком Ангелом Меркел. 

Поред избора кандидата за водећа мјеста у ЕУ, француски предсједник је посебно нагласио важност разговора о Стратешкој агенди Уније, и ставио на прво мјесто разговоре о климатскима промјенама који би требало да воде карбонској неутралности ЕУ до 2050. године.

– Иницијатива је покренута у Сибију. Већ 15 земља чланица су је подржале и расте консензус око ове амбициозне одлуке – изјавио је Макрон.

Он је додао да ће се током самита у Брислеу разговарти и о европском економском и социјалном моделу, као и да ће дио разговора бити посвећен спољним пословима.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Деа

20.06.2019 18:00

Кад килавко зwли некога за несто а нема везе ни где се он насао ни ста га снасло.Нема лидерства у себи.

ОДГОВОРИТЕ