БЛ: Полиција крши права грађана

Поводом свакодневних притисака и легитимисања грађана који се окупљају код храма Хирста Спаситеља у Бањалуци тражећи правду за свирепо убијеног Давида Драгичевића, реаговали су из градске опозиције. Кажу да је неприхватљиво да градски званичници игноришу овај проблем и праве се као да се прогон грађана не дешава неколико метара од градске управе.

Република Српска 20.06.2019 | 13:55
БЛ: Полиција крши права грађана
Док траје отворени прогон грађана Бањалуке који траже да институције открију одговорне за убиство Давида Драгичевића, градски званичници ћуте и праве се да се ништа не догађа, кажу одборници опозиције.

"Питамо, да ли је ово нова туристичка атракција у Бањалуци? Поводом пројекта Европска престоница културе, позивамо све туристе да дођу, да са прозора градске управе гледају како се без икаквих проблема крше људска права у центру Бањалуке, и како се гура глава у пијесак", рекла је Мирна Савић-Бањац, одборник из одборничког клуба "Савез за промјене" у Скупштини Града Бања Лука. 

"Већ смо свједоци да се најгрубље кршио закон везано за Делту и њено радно вријеме, а сада на дјелу имамо и кршење Устава", рекла је Савић-Бањац.

Нема већег подривања Републике Српске, кажу у опозицији, од непоштовања њеног Устава.  

"Ја само позивам институције Републике Српске да поштују Устав Републике Српске у коме грађани имају право на мирно окупљање и јавни протест. Ми видимо у овом и осталим случајевима да је угушен протест у Републици Српској", поручио је Александар Петковић, одборник СДС-а у Скупштини града Бања Лука. 



Умјесто да раде на откривању убица, инситуције су се окренуле против грађана, кажу опозициони одборници.

"Не знам је ли горе чињење цркве и полиције или нечињење градске управе и лидера опозиције", рекао је одборник Саша Лазић, из одборничког клуба "Савез за промјене" бањалучке Градске скупштине. 

"Ово је невјероватно шта се дешава! У питању је терор над грађанима у 21. вијеку. Они воде рат скоро годину и по дана против грађана, умјесто да воде рат против убица", рекао је Лазић. 

Опозициони одборници истичу да припадници МУП-а Републике Српске свако вече крше кривични закон тако што неовлашћено снимају грађане који се окупљају код храма, али и случајне пролазнике.

"Морам да вам кажем да сам ја био четири године у Центру јавне безбједности као полицајац за вријеме рата. Све ово што раде моје колеге, не оне праве који су збиља добри и ову државу изградили, ружно ми је кад погледам да људи који су носили униформу кад сам је и ја носио, приводе грађане", рекао је Јово Савановић, одборник ПДП-а у Скупштини града Бања Лука. 

Из опозиције кажу да прогон грађана који траже правду за свирепо убијеног Давида Драгичевића траје мјесецима, али оно што се дешава посљедњих дана је најгрубља дискриминација грађана и угрожавање уставом загарантованих права.

БН ТВ

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

20.06.2019 12:00

Бањалучка РОСУ полиција легитимише, провоцира, тјера, батина, и кажњава у ЦРКВЕНОМ ДВОРИШТУ кога и зашто. Испред кога стоји полиција. Срамота, Заобиђи Бањалуку у широком луку. Црква је против људи који се боре за правду, Јефреме вјеровали смо Вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

20.06.2019 13:27

Црква је НАРОДНА. Али, с обзиром да народ на овакве појаве не реагује, значи да га ни нема.

Name

ВРС-РВИ

20.06.2019 14:06

Некад је црква била уз народ, црква је ститила свој народ увијек била на страни обицног цовијека, данас се црква одродила од сиротиње , стала на страбу убица и богатаса!!! Ста се десава са Српским народом питам се вец годинам, али никако да додјем до одговора!!!' У цркву сам вијеровао ,вијеровацу и даље, али нецу ици све док док у њој слузе људи који воле висе паре него свој народ!!! Црква је била уз народ једино док је патријарх ПАВЛЕ био ,једини патријарх који се никада висе неце родити, и кад се његово име спомене треба устати и поклонити се тој велицини!!! Овај данас ни на руке му полити немозе, а вијерујем да патријарх Павле устане из гроба, и види на ста је СПЦ спала, вратио би се поново од бруке и срамоте!!! Само знам да це се сви ти полицајци једнога дана стидијети ста су радили, многи це реци морали су због посла или ста вец... али по цијену да ми дају отказ те људе би заобисо!!!

Name

ре

20.06.2019 15:01

Црква пуна Кацавенди,..само тотални идиот то не зна,.огавно

Name

Срамотно

20.06.2019 15:17

Ово страшно и срамотно...чега се боји овај МУП ? Сваким даном показују вецу слабост и повлаце све глупље потезе малтретирајуци ту шачицу градјана. Некад је тај посао био цастан, а вјерујем да се ови полицајци стиде прво себе па онда осталих. Али нису ови које гледамо на снимцима криви вец њихови сефови, да не казем бахати и глупи сефови у МУП-у и јос гори министар . За министра немам адекватну ријец да га описем.

Name

Србин

20.06.2019 16:08

Велика срамота за цркву,а сто се тице срамоте попова тога нема,јер они немају ни мало људскости у себи.

Name

Бакица

20.06.2019 12:04

Као бивси професор у пензији радим на томе да протјерамо ову групицу нерадника који константно провоцирају градане рс и раднике министарства унутарњих послова.Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

20.06.2019 13:04

Свака част на труду, секташи бјежите из нашег града. Код Енглеза идите и шетајте, достојанствено и мирно!

Name

Директ

20.06.2019 13:06

Бакица, а писе у муском роду. Ста све моје оци неце процитати.

Name

Ре Бакица

20.06.2019 13:14

Како можеш бити бивши професор у пензији? Или си бивши професор или професор у пензији. Толико о школовању.

Name

Директ

20.06.2019 13:33

Гојко, такав коментар (и коментари таквог типа) је само потврда тезе да зивимо у диктатури. Није ни цудо засто нам људи одосе у иностранство, и то цесто у једном правцу.

Name

Ре Гојко

20.06.2019 16:33

Данас се Србија на Лондонској берзи задужила 1милијарду, јесули то ти Енглези што и теби дају плату.

Name

Бакице

20.06.2019 21:56

Као бивси професор у пензији би требао бити у гробу незнам откуд јос ниси???

Name

Бањалуцанин

20.06.2019 12:09

Диви овог тики бојлера у прслуку сто је опасан пууууу смецеее сеоско

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

20.06.2019 12:12

Престаните више да мијешате жабе и бабе. Једно су грађани БЛ а друго је ова бањалучка секта "ПзД". Наравно да грађани БЛ немају никакав проблем са било каквим мирним окупљањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН

20.06.2019 12:59

Док је Петра и Давида биће и бањалучана и Правде и за Петра и Давида.

Name

Директ

20.06.2019 13:22

Наравно да градјани немају ниста против ПзД. Цак сто висе, они подрзавају исте, осим резимске полиције, као експонента резима, који стити убице и не дозвољава ПзД да протествује. Зивимо у диктатури која гуси и најмањи облик градјанских слобода. МЗ мора острије да реагује на гусење основних демократских слобода у малтене најзатворенијој земљи у Европи и сире.

Name

Бањалука

20.06.2019 15:00

Ма јок бањалучани сте ви који сте сишли са брда у посљедњих 15 година заједно са том усташком власти коју подржавате.

Name

ре

20.06.2019 15:04

Пријестолница "Културе",..БањаЛука. Рекосе неки..

Name

Брука

20.06.2019 18:07

Зашто се шиканирају и малтретирају људи који траже истину и правду, мирно и достојанствено? Истина и правда су основни животни мотиви, којима сваки нормалан човјек тежи, па не видим разлог зашто овим органима то смета? Да су у питању бучна окупљања, да се ломи, упропаштава околина, арлауче, недолично понаша скуп грађана, било би логично дјелова ње органа реда. Овако је само демонстрација силе, бахаћење над својим народом, изазивање неког трепета, који ни дјеца више не зарезују, оваквим понашањем највише брукају и понижавају сами себе.

Name

ЖИКА Ж

20.06.2019 12:28

Два полицајца по глави становника Бањалуке.....Хахахахахаха!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.06.2019 13:10

Смањили су. Био је омјер 10 полицајаца на једног протестанта, а сад је 2 на 1. :)))

Name

баја и драган

20.06.2019 12:29

Нико не смије да вас бије сем васе а богами и насе милиције

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

20.06.2019 13:03

КОЛИКО СЕ ПУТА НЕШТО КОНСТАТУЈЕ И ТАКО ПРОДЈЕ ДАН.БАШ ЈЕ ЗАБАВНО.ПРОБЛЕМ СЕ СВЕО НА КОНСТАТАЦИЈЕ И ТО КАД БИ ЧОВИЈЕК БРОЈАО НЕМА КРАЈА.ТО НАРОД ВОЛИ УЖИВАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акса Добој

20.06.2019 13:18

Чуј, опозиције :) зар ми то имамо? Подгузне муве Додикове, назовите их правим именом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.06.2019 14:28

Ако су Цавиц и Петровиц отисли, то не знаци да се цитава опозиција преселила код Додика, цак напротив, тиме се опозиција само ријесила баласта и сад мозе да напредује без утега, који су сада Додикови утези, као и сам Додик, који је највеци утег за СНСД.

Name

Милос

20.06.2019 13:26

Није то никаква полиција.То су батинаси диктаторског резима Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додоле

20.06.2019 13:29

Ови сто увече сједну на клупе хоће да нам сруше Републику Српску. Они су прерушени они Енглези из Тузле,они су ови из Федерације,они су све могуће. Полицијо пази на њих ено их држе свијеце и нешто се досаптавају,пази ето их хоће да РУШЕ Републику Српску. Руси клупе,недај да сједну јер кад сједе њих десет оде Република.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.06.2019 14:47

Република Српска је срусена, захваљујуци Додику и његовој мафији која је вец (економски) унистила Републику Српску. Остали су јос само кредити да се и они измузу, а онда це, када и то пресуси, мафија кренути да се обрацунава унутар својих редова. Врло брзо це преци са обицног свијета на себе, као у доба деведесетих, кад нестане цорбе.

Name

Ја

20.06.2019 14:56

Нико није дужан да показује личне документе овим усташама без икакве идентификације. Сви грађани имају право сда траже документе од лица које жели да га легитимише. Ови павијани без имена и презимена могу бити и обични циркусанти који праве скривену камеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободанслободановицбл

20.06.2019 16:14

Госп. Савановицу ви коментарисете рад својих колега са којима сте у току последњег рата заједно провели 4 године. Ма срам нека вас буде за такве коментаре. Додусе, у том периоду васег рада у МУП-у РС били сте нерадник, увлакац и демагог. Зато молим вас да се суздрзите таквих коментара и задрзите их само за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.06.2019 17:01

Ти си био прави.

Name

Директ

20.06.2019 20:46

Није дузан да постује накарадну политику накарадне полиције накарадног резима.

Name

Лука Лабан

20.06.2019 17:05

Доказ да опозиција у РС не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.06.2019 20:59

Онда Драско Станивуковиц, Небојса Вукановиц, Јелена Тривиц и њихова старија екипа колега у скупстини су као ваздух. Опозиција је инаце најмање активна у скупстини. ;)

Name

Директ

20.06.2019 20:38

За снимање свадбе, сахране, испрацаја или родјендана позовите вама најблизу станицу МУП-а РС у Бања Луци. Видео касета гратис. :)))

ОДГОВОРИТЕ