Навала туриста, донијела стјенице

У пакету с процватом апартманског смјештаја и незапамћених гужви, навала туриста Далмацији је донијела и стјенице.

Регион 19.06.2019 | 23:11
Навала туриста, донијела стјенице
Мале крвопије задају муке и грађанима и гостима. Гости се врте у кревету и не могу спавати од напасних инсеката, а грађани се чуде јер ко је то видио да у 21. вијеку имају “‘подстанаре” које се првенствено повезују са заушњацима у неком селу него са лијепо уређеним апартманима уз море.

– Стјеница има све више и више, за то је крив развој туризма. Оне су баш велики проблем јер их је јако тешко искоријенити. Људи нас већ зову, највише власници мањих апартмана и хостела – казао је Роберт Зидар, директор службе санитарне заштите у сплитском “Циану”, те додаје да су ове године стјеницама, као и другим инсектима, погодовале неуобичајене временске прилике.

Роберт Зидар је казао да стјеница вјероватно има у луксузним хотелима, али њихово је особље добро обучено како би одмах уочило проблем, јер код појаве стјеница врло је важно хитно реаговати.

Овај проблем не смије се занемарити, истиче Зидар, јер једном кад се размноже јако их се тешко ријешити јер их је тешко видјети. 

Стјенице су свјетски проблем, јер су ситне, тешко уочљиве, а чак и док гризу лако прођу незапажено јер испуштају анестетик те су, осим тога, најактивније око 4 часа ујутро, кад нас већина спава најдубљим сном.

Знак да сте са њима дијелили кревет су црвени трагови угриза за које је карактеристично да се протежу и равној црти. Воле гристи изложене дијелове тијела као што су ноге, руке, врат и лице.

Након што се напију крви, попримају тамноцрвену боју, а женке постају плодне. Јајашца остављају на скривеним мјестима, а нове се стјенице из њих излегну за око 3 седмице. Кад су се добро насисале крви, стјенице могу дуго гладовати: хране се једном седмично, а без хране могу преживјети мјесецима.

Још један знак да су присутне у простору је тежак слаткасти мирис који потиче од хемикалија које испуштају у сврху комуникације.

(Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Будала као и ти

19.06.2019 22:11

Само у П.ц ,тамо нема никога,ни туриста,ни стјеница.Стабилна,и без стјеница

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

20.06.2019 05:48

Да али ове наше крвопије су огромне у упоредби са овим мајушним. Исто тако пију крв и бјесомучно се размножавају.

Name

дивљак

20.06.2019 07:18

То је биолошки рат, убаце се паразити/бацили... а затим запад/амери шаљу лијекове на тржиште балкана.

Name

грађанин рс

20.06.2019 07:22

наоду у РС су опаснији домаћи мафијаши, државни пљачкаши од: болести, зараза, поплава, пожара, земљодрма... јер су све опустошили. Али запад не шаље заштиту противу те заразе, па је једина заштита природна-побуна дуга и упорна.

Name

др

20.06.2019 07:48

стјенице су корисне, чисте крв, ако није заражена.

Name

Хаха

20.06.2019 05:00

Треба цистит прат неце оне у цистом душеци стари ко зна колико даје само паре у дзеп а ниста ново узет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

20.06.2019 11:50

Коликосе гости се промјени у хотелима ако угризу неког зараженог па угризу следећег можесе и тај заразат.