Српске камиказе из 2. свјет. рата

Пре тачно 50 година откривена је једна од великих тајни из Другог светског рата. У тадашњим "Новостима" објављена је прича о томе да су српски пилоти били претече јапанских камиказа, чији су пилоти самоубице такве акције почели да спроводе три године касније.

Србија 19.06.2019 | 22:20
Српске камиказе из 2. свјет. рата
Причу је испричао пензионисани пуковник Ратног ваздухопловства Душан Ћировић. Први пилот који је извео самоубилачки чин био је Војислав Поповић, заповедник 42. ловачке ескадриле, пишу Вечерње новости.

"Узлетео је међу првима, увек је био такав. Од подофицира инжењерца постао је официр. А онда је тог 6. априла 1941. повео неколико авиона своје ескадриле у неравноправну битку. Вероватно је видео своје пријатеље како падају погођени непријатељском ватром и да Немцима не могу ништа. Можда је, кад је донео такву одлуку, остао и без муниције“, испричао је Ћировић, и додао:

"Усмерио је свој авион на први непријатељски двомоторац. Из наглог заокрета, ниско над земљом ударио је трупом свог авиона у крило немачког авиона, па се заједно с њим срушио и погинуо. Остаци оба авиона су пронађени, али тела никад".

Одмах за Поповићем сличну ствар је учинио и поручник Милорад Танасић Шапчанин, који је видео шта је урадио заповедник ескадриле, па је следио његов пример. Кад је схватио да му је авион изрешетан, а управљачке команде су још функционисале, попут Поповића је ударио непријатељски авион у ваздуху и јуначки погинуо.

Београђанин Ђорђе Цветковић Цига наредник пилот-ловац, тог је дана бранио Подгорицу. Погинуо је на свој 29. рођендан. Пре тога оборио је два италијанска бомбардера "Савоиа". Упустио се након тога у битку против ловаца који су штитили бомбардере нападаче. Кад му је нестало метака, залетео се у трећи бомбардер, запалио га и с њим изгорео.

Како је Ћировић испричао, Јапанци су с таквом праксом напада почели тек од априла 1944. године и камиказе остају синоним за пилоте самоубице.

Б92

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Хесус

19.06.2019 21:07

Опет неко лапрдање о некаквим замисљеним српским херојима, да подсјетимо, срби су и тај рат изгубили, па боље да се поклопе усима.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиГ

20.06.2019 00:12

Јадници србофоби који су у сваком рату били на погрешној страни воле да се хране тим небулозама о Србима губитницима, толико да чак и пад заједничке државе Југославије тумаче као српски пораз. Сви народи Југославије су изгубили од надмоћне Њемачке, једина је разлика што су неки Хитлерове трупе дочекали са цвијећем а други против њих наставили да се боре.

Name

РЕ:

20.06.2019 05:48

Какве глупости причаш... Ко изгубио рат??? Иначе на коментаришем али твој коментар је чиста глупост. Провјери чињенице и види ко су били усташе а ко партизани, Ко је био на страни Антанте а ко на страни Тројног пакта. И ко је побједио у ИИ СВЈЕТСКОМ РАТУ!!! И ако постоје људи који се сјећају погинулих бораца ко смо ми да им оспоримо право да причају.

Name

Ре

20.06.2019 06:19

Ово ти је из романа. Мирко пази метак,хвала Славко спасио си ме. Сто се тице хероја највећи је Сава Ковачевич зато сто је лично стрељао своје родјаке кои су чинили злоцине у цетницима

Name

Дора.

20.06.2019 12:07

Србисусе сами борили против много надмоћном њемачкој и њиховим савезницима Италијанима па енглезима бугарима и арнаутима унутрашњим непријатељима хрватима и муслиманима којису били Хитлерови савезници, Самисусе борили за слободу Србије црне горе и босне, А данас хоће муслимани да направе велику босну само за себе без Срба и хрвата, Требалистесе покупити заједно са Хитлеровцима и отићи давам даду дио Њемачке.

Name

Реално

19.06.2019 21:12

Нисмо достојни наших предака. Нисмо им ни долена дорасли. Вероватно се преврћу у гробовима због нас. Срамота ме је нашта личимо и какви смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

19.06.2019 21:14

Е овако би требали и сви они који се одлуче на суицид на који су их навели политичари..повести по једног макар и трећерангираног са собом на небо,па би видјели реакцију преживјелих...да,да

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина.

20.06.2019 05:32

Да су ови СРПСКИ(а,тад задојени идејом Југославенства)ИСТИНСКИ ХЕРОЈИ,знали какви це Срби доци иза њих,вј би искоцили из тих апарата и као Пилоти дозивјели дубоку старост у неким земљама свијета гдје се херојство глорификује,а не отисли у смрт мислеци да цемо ко'људи зивјети и идеју јунаства њиховог цасно проносити ,јавно глорификовати,као основу цувања дрзаве...али не,ми Срби то незнамо нити хоцемо...зато нас изгледа неце ни бити.

Name

Бураз

21.06.2019 14:42

Вјероватно им нико није рекао ста це бити после. Да су знали неби ни нокта дали а камо ли зивот. Други свјетски рат на насим просторима је био крвави градјански-братоубилацки рат а нај мање свјетски.

ОДГОВОРИТЕ