Пирален угрозио и подземне воде?

Истрага око афере „Пирален“ се проширује и на анализе вода на подручју пословне зоне „Инцел“ како би се утврдило да ли су и у којој мјери загађене опасним и канцерогеним уљем, потврдио је за Српскаинфо начелник Одјељења за инспекцијске послове Града Бањалука Јанко Кецман.

Република Српска 19.06.2019 | 21:53
Пирален угрозио и подземне воде?
Он је за портал Српскаинфо појаснио да ће узорак подземних вода бити изузет на четири мјеста, као и да су на три мјеста узорковане испусне воде. Осим тога, провјерава се и квалитет ваздуха у кругу овог некадашњег гиганта.

У анализу шта се десило у „Инцелу“ и да ли је угрожено здравље људи укључио се и Институт за јавно здравство Републике Српске.

– Узорци вода послани су на вјештачење и очекујемо да би у наредном периоду могли добити и ове резултате – појаснио је Кецман.

Према његовим ријечима, до сада је узето више од 50 узорака из Пословне зоне „Инцел“. Када добију све резултате направиће елеборат како да најбоље и најефикасније ријеше овај случај.

– Србија је након НАТО бомбардовања имала доста проблема са пираленом, па смо због тога затражили и помоћ од доктора Слободана Тошовића, савјетника министра заштите животне средине Републике Србије. Ријеч је о великом стручњаку који нам је помогао, дао нам је одређене савјете и сугестије шта да предузмемо да ријешимо овај проблем – каже за Српскаинфо Кецман.

Он је додао да су такође изузети узорци уља које је неко испустио у „Инцелу“ у тренутку када су инспектори кренули у контролу предузећа.

Кецман истиче да су ти узорци послани у Србију на вјештачење.

Стручњаци за екологију са којим смо разговарали поздравили су овај потез са узорковањем подземних вода, јер је то једно од кључних питања у овом случају.

– Управо загађеност подземних вода је оно што је највише бринуло грађане. У близини „Инцела“ живи доста људи, а само стотинак метара од њега се налази ријека Врбања. Зато је кључно утврдити да ли су воде загађене – рекао је један од стручњака. 

Директор Института за заштиту и екологију РС Предраг Илић рекао је како очекују да би у идућој седмици могли имати све резултате вјештачења и да ће онда о свему обавијестити јавност.

Наше писање убрзо су потврдили и резултати вјештачења који је обавио Институт за заштиту и екологију РС. Према њиховим резултатима, земљиште на појединим мјестима у „Инцелу“ имало је и до 3.000 пута више пиралена у себи него што је дозвољено.

На другим мјестима просјечна загађеност пираленом је била до 1.000 пута више него што је дозвољено.

Осим тога, утврђено да је земљиште изузетно загађено тешким металима као што су олова, жива и бакар.

Након ових сазнања, у истрагу око афере „Пирален“ укључила се и бањалучка полиција и тужилаштво.

Уље пирален је забрањено за кориштење у свијету, јер је утврђено да је канцерогено и веома опасно за здравље. Стручњаци истичу да се његова штетност за људско здравље може поредити с радиоативним материјалима.

Само једна литра овог уља може уништити читав биљни и животињски свијет у ријеци.

(Српскаинфо)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

пирмо

19.06.2019 20:15

Ако је Пирален ушао у подземне воде то је катастрофа ко Чернобил Слиједи комплетно исељавање БЛ.Да ме погрешно неко не схвати ово је катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

20.06.2019 05:38

Управо тако. Истраживао сам сам посљедња два дана о пирален и шта може да нам уради. Изгледа да се морамо сви иселити, не знам ста нам може помоћи. Готово је!

Name

ре

20.06.2019 12:57

Та вода није радиоактивна,..она је МАЛО РАДИОАКТИВНА.. ником ниста, идемо даље..

Name

Ненад

19.06.2019 20:15

Ново саопстење Пирален поправља квалитет воде и ми пратимо да само буде тацан омјер вода-пирален.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

19.06.2019 20:16

Покусајмо размисљати ако имамо циме? Добро је сто је консултован струцњак из Србије. Као бивси деконтаминатор за зиву силу и мтс из ЈНА био би спокојнији да су позвани војни струцњаци АБХО академије из Крусевца да о свему ураде студију и дадну ваљане савјете. У Србији се пирален насао на појединим мјестима као посљедица бомбардовања. Овде треба примијетити да Инцел и његову околину колико ми је познато после 1945 нико није бомбардовао? Да ли је у питању каква диверзија, то јест саботаза питање је свакако за озбиљне институције? За поцетак било би лијепо и хвале вриједно ако би господја Голиц као ресорни министар из моралних разлога поднијела оставку и вратола портфељ уз извињење сто је све ове године бајаг'и несто радило, а резултати су такви какви јесу. Оде ли пирален не дао бог у Врбањ у колицини од 1 литра како казу струцњаци у првом налету це се десити невидјени помор рибе низводно цијелом дузином Врбаса, Деси ли се такав сценарио појавит це се проблем унистења мозда 100 тона угинуле рибе и јос ако би се тако несто десило по великим вруцинама онда нам неби помогло ни кад би владика Јефрем са свим свестенством епархије Бањалуцке слузио виседневни 24 сатни молебан. Цијела ситуација са овим је далеко озбиљнија него сто моземо и да замислимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

20.06.2019 04:24

Ти људи сто пљачкају имовину бивше Југе су глупи и ретардирани. Они виде само свој дзеп, за ситан новац били би у стању откровати на хиљаде људи. Радим у приватној фирми и долазе ми такви "бизнисмени", задњих година сваког од њих добро гледам па јос несто и питам. Људи немају савести, морала, људскости, емпатије ни мало у себи. Само им је дзеп и дзип битан. Ко сваки дан ради са људима лако мозе да их процени, кад их погледам видим ограничење а кад проговоре све је јасно. Дрзаве немамо да тог који је купио трансформаторе и резао их у старо гвоздје а прије тога просуо уље на земљу, да га стрпа на висегодисњу робију. Другом не би пало на памет да тако несто цини у будућности. Прије коју годину чујем вратили Хрвати камион отпадног зељеза са границе, било радиоактивно. Чудио сам се како радиоактивно а сад ми је јасно, вероватно били трансформаторе. Живело поткивање у БиХ, потикавање ће ријешити проблеме у Бих, сви морални, поштени, вриједни, тј. људи ће напустити ову накарадну и потковану земљу. Још ВСТВ није поднио колективну оставку а у Аустрија це ускоро изабрати и нову владу

Name

Нострадамус

20.06.2019 10:12

Они који имају циме да размисљају или су напустили Републику Српску или се спремају да је напусте.Мозес да будес паметан као Никола Тесла доле те прогласе идиотом и цобана.Ја нисам несто нароцито паметан па када видим ста се све доле ради нисам могао да барем не покусам да указем на неке греске.И када сам указао био сам нападнут од највецег олоса који је или у власти или слијепо подрзава власт.Они који то такодје виде ,а не смију да казу суте ако ти казес мозда те благо укоре како би ето и онима другима мало угодили.То се највисе односи на ове Додиковце њима је једини одговор сто ти ниси несто урадио,.А када казес ево ја би урадио то и то онда ти одговарају е тако не мозе. И на крају када и признају да су неспособни одговарају није ово ника дрзава или други одговор па тако је и у Федерацији Хрватској Србији итд.А многи од њих нису изасли из своје опстине,а они који су и били негдје нису били у стању да виде ста је уредјено друство.Онда јос казу био сам ја у Њемацкој али овде ми је боље,мада није могао да добије дозволу и да остане у Њемацкој.Зато зелим ко има било какву могуцност нека иде јер паметни немају подрску доле се будале цијене.Знам да це многи да осуде овај коментар,али једноставно људима није ниста друго преостало.

Name

Мрx

19.06.2019 20:45

Ста вам је људи.Ста се бринете.Јел нацелник лијепо рекао да је то све ок и да не бринемо,да само лазу како би русили углед бања луке.Зато нема бриге,узивајте,ста фали ако мало свијетлите по ноци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам

19.06.2019 20:55

Шта каже градоначелник. Нема панике. БЛ је чист и безбједан град. Ту живи и он и опет лаже и себе и народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гогсон

19.06.2019 21:07

Инцел је не само пирален. Нико не спомиње РАДОН. Тамо све пршти од радона, све пословне зграде су под радоном. Молим утврдите и објасните народу. Браво за министарку.....она пршти од знања....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рапд сyс

19.06.2019 22:02

Хеј, хајмо мало србовати да нам буде боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.06.2019 10:38

Добра идеја.Само да смијенимо ове издајнике у Сарајеву и да поставимо нас Кадар из СНСД има да ови из Сарајева додју и да оцисте Пирален јер ми имао насе струцњаке у СНСД -еу,али њихова мјеста дрзе Саровиц Мехтиц и други не СНСД-еови кадрови.Ми би те насе струцњаке запослили у Републици Српској али немамо довољно фотеља али рекао је пресједник да це поцети да се гради Нова Народна Скупстина Републике Српске тако да це мо тада моци да ицх све запосљавамо цак це нам се врацати и ови сто су отисли из Републике Српске. СССС (Само Србин Снсде Спасава)

Name

Води нас СТРУЦЊАК МЕСАР па нам је овако

19.06.2019 23:15

Тако вам је кад се "СТРУЦЊАЦИ" запосљавају преко црвене цланске карте. Мозете како хоцете, али не докле и хоцете. Свако ко им је давао глас и уцествовао у томе свему, нека се сад добро запита, ста ако нам се дјеца поболе од овога, леукемије, карциноми итд? Ста сад? Ко је то велики заститник Срба, а? Ста је сад било јадници? Имацете миран зивот? Док се не поболимо сви за јос годину двије... И тако нам и треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

није то све

19.06.2019 23:27

у кругу те пословне зоне у једном од објеката постоји и месна индустраија гдје се праве сухомеснати проузводи , а продају се у маркетима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбајтер

20.06.2019 00:17

Само ви пијте воду... али фласирану и то из увоза!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е..

20.06.2019 07:17

А пирален можете користити за пржење уштипака. Други нека брину за Вас.

Name

ДОДИЦЕНКО

20.06.2019 02:54

СВЕ ЦЕ ТО НАМА НАС ПРЕСЕДНИК ДОДИК МИЛОКРАД ПОЗЛАТИТИ.ИМА ДА СВЕТЛИМО КО МЕСЕЦ.ЕТОВАМ ГА САМО УПОРНО ГЛАСАЈТЕ ЗА ЊЕГА ХЕХЕХЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

20.06.2019 05:03

МА свеце се то смуцкат као И остало тоје вец ријесено замазано И ако Буде ико ПРОГОВОРИО битце одма против систем а као И обицно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.06.2019 14:04

Таман да некретнине "пукну".

ОДГОВОРИТЕ