Институције да истраже корупцију

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини на званичном Тwиттер налогу објавила је реаговање на саопштење Тужилаштва Босне и Херцеговине у којем наводе да ''одговорне и независне институције требају да истраже корупцију и злоупотребу положаја, а не оне који раде на откривању преступа''.

Босна и Херцеговина 19.06.2019 | 17:02
Институције да истраже корупцију
''Слободни медији и истраживачко новинарство играју важну улогу у одбрани јавног интереса у демократском друштву'', навели су из Амбасаде САД.

Претходно је из Тужилаштва БиХ данас саопштено да је након медијских написа и објављених видео снимака ''у афери поткивање'', Тужилаштво БиХ предузело низ истражних радњи, са циљем утврђивања свих околности догађаја и особа који се наводе у медијским извјештајима.

''У конкретном предмету истраге, провођењем истражних радњи, прикупљени су докази и донесена је наредба о провођењу истраге којом су обухваћени осумњичени Панџа Марко и Алешевић Нермин због постојања основа сумње да су починили казнено дјело из чланка 217. КЗ БиХ (примање дара или других облика користи) и 218. КЗ БиХ (давање дара и других облика користи), а осумњичени Алешевић и за казнено дјело неовлаштено прислушкивање и тонско снимање из чланка 155. КЗ РС'', саопштено је из ове институције.

У наведеном предмету саслушан је већи број свједока међу којима и предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија. 

Тужилаштво БиХ је навело у саопштењу да су у посљедње вријеме присутни свакодневни и интензивни притисци на рад ВСТС БиХ, Тужилаштва БиХ односно правосуђа Босне и Херцеговине у цјелини, а ти притисци у одређеној мјери већ почињу ометати редован рад правосуђа.

Такође, Тужилаштво указује да је форимирало предмет гдје ће се са дужном пажњом и у складу са законом, испитати мотиви и разлози особа које путем медија шаљу јавности такве негативне поруке о раду правосуђа са циљем дестабилизације правосудног система.

"Сви предмети се морају рјешавати институционално и у складу са законом", наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ. 

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Лака

19.06.2019 15:14

Ово нема нигдје у свијету, сад ће одговарати огорчени човјек кога систем унуштава а не који су криви за све. Истина је да је у БиХ ама баш све корумпирано, од вртића, школства, здравства, правосуђа мупа, ама баш све и сви узимају и дају мито и то сви знају али чини им се да је једноставније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циста Утопија и Демагогија

19.06.2019 16:02

О цему прица ВСТВ ако нпр има предмета на судовима БиХ који трају и преко двадесет година, а ради се о повратку имовине избјеглих и расељених лица. Корумптивно увезани к'о цријева од опстинских до уставних судова.

Name

Оставке

19.06.2019 16:05

Сви да поднесу оставке! ОСТАВКЕ!

Name

Мрсх у 3 Мацке Питерине

19.06.2019 16:07

Ово је циста смијурија од правосудја. Слицно као у слуцају Драгицевиц гдје су против убијене особе поднијели кривицну пријаву. Странци, ста радите. Или смјењујте багру (користите бонска овластења) или се повуците их БиХ па да се народ обрацуна са багром.

Name

Ма хебес ово

19.06.2019 16:07

Нека неко обавјести ове из Америке да институције у БиХ не постоје . Постоје они који на име институција узимају новац а институције немају ни један аргумент неопходан за исплату ре плате.

Name

19.06.2019 16:20

Можеш ли јавити том јадном постеном човеку да оде до стразбура

Name

Раубер

19.06.2019 17:02

Не мозе демократију у БиХ да проводи онај ко се у демократију куне а понаса се диктаторски. Судије и тузиоце постављају политицари. Прије тога им купе дипломе. Као сто купују изборе.

Name

Мица

19.06.2019 15:51

Глупост,да се против корупције боре генератори исте. Само независно тијело формирати при тузиластву и да те назовимо их несаломиви немозе нико промјенити нити то тијело укинути. Брзо би се видјелли резултати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маџар

19.06.2019 17:16

А шта је са иницијалним случајем у Великој Кладуши..??!! Како је могуће уписати хипотеку на туђу имовину..??!! То је ван памети. Ту бар имају сви учесници. Све чисто и јасно, све на столу, све карте отворене и ником ништа. Шути се и прелази преко тога као поред турског гробља, како се то некада говорило. Ипак је свијет пун гада, како то рече јунак познате Андрићеве приповијетке, којег надомак вароши сустиже и умлати свјетина којој суда ни закона нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

19.06.2019 17:36

На ста је спала водеца свјетска сила да стидно , као из неког страха да не би кога ùвриједили , или се то ради реда ради , да издаје саопстења преко друствене мрезе . Нису ту циста посла , залазете се за заститу људских права , за борбу против корупције и криминала , а вама пред носем резим гази народ , криминал и корупција цвјета , а ви тобозе издајете нека назови саопстења , цудно и смијесно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

19.06.2019 17:38

ХАХА ДА ИНСТИТУЦИЈЕ ИСТРАЖЕ КОРУПЦИЈУ А ИНСТИТУЦИЈЕ КОМПЛЕТ У НАЈВЕЋОЈ КОРУПЦИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо неки...

19.06.2019 17:48

Које институције? Смјењујте то све, силом ако треба, доста је више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.06.2019 20:10

Корумпиране Институције да истраже корупцију!!?

ОДГОВОРИТЕ