Пице ће разносити возила без возача

Стартап компанија Нуро удружила се са ланцем пицерија Домино’с како би до краја године у Хјустону почели да разносе пице самовозећим аутомобилима.

Занимљивости 19.06.2019 | 11:48
Пице ће разносити возила без возача
Нуро, који производи мала доставна аутономна возила, већ је раније ове године покренуо сервис за доставу животних намирница на адресе купаца у Скотсдејлу, у Аризони, а ускоро ће ови четвороточкаши без возача саобраћати и у Тексасу. Аутономно возило Р1, упола мање од просечног компактног путничког аутомобила, достављаће Домино’с пице до клијената овог ланца пицерија у Хјустону.

Нуро возила јесу потпуно аутономна, али се у овој фази компанија још користи помоћно возило са техничарем које надзире вожњу и испоруку. Произвођач је до сада направио шест примерака роботизованог аутомобила Р1, а у плану је израда већег броја возила, као и унапређеног модела Р2, чим се обезбеде нове инвестиције од око милијарду долара које је најавила јапанска компанија СофтБанк.

 Иначе, ово није први пут да Домино’с покушава да започне доставу пица возилима без возача, с обзиром да је сличан пилот програм спроведен у сарадњи са Фордом 2017. године. Стартап Нуро основала су двојица инжењера који раније радили за компанију Гугл на програму самовозећих аутомобила, а почетком 2019. осигурали су инвестицију СофтБанк-а у вредности од скоро милијарду долара.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Xxxц

19.06.2019 11:32

Највећи проблем модернизације што ће багра да себи присвоји сва научна достигнућа, што ће људи остајати без посла, а они све то правдају поштено стеченим и купљеним Гдје сте видјели истински богатог научника? Видите код нас ове сировине које су овладале средствима и машинама за рад да то сматрају својим успјехом и зарадом, док је 90% људи голо и као неспособно за то, те им је та судбина прописана. Ту је бужна држава, закон, расподјела.

ОДГОВОРИТЕ