Кортикостероиди само неколико дана

Доцент Катарина Савић – Вујовић о ефектима примене и могућим нежељеним реакцијама на најјаче антизапаљенске лекове.

Здравље 19.06.2019 | 11:35
Кортикостероиди само неколико дана
НАЈЈАЧИ антизапаљенски лекови - кортикостероиди, када се пију или убризгавају у мишић или вену, могу да узрокују озбиљне последице. На списку нежељених дејстава убележени су појава дијабетеса, остеопорозе, хипертензије, поремећај у лучењу хормона надбубрежне жлезде, Кушингов сидром, успорен раст и развој код деце.

У интервјуу за "Новости" доцент др Катарина Савић Вујовић, фармаколог Института за фармакологију Медицинског факултета у Београду, каже да се ова група лекова, ипак, најмасовније примењује локално, што смањује појаву озбиљнијих нежељених ефеката.

- Лекари кортикостероиде најчешће прописују за терапију запаљенских или алергијских реакција коже, ока и носа. То значи да ови лекови у мањем проценту доспевају у крвоток, а самим тим су нежељене реакције сведене на минимум.

* Колико дубоко ови лекови могу да продру кроз кожу и слузокожу и који су то нежељени ефекти?

- Апсорпција ових препарата је различита у зависности који део коже третирамо. На длановима и на табанима је кожа најдебља, па је проценат апсорпције од 0,1 до 0,8 одсто. На надланицама је један одсто, али зато је на кожи лица до 10 одсто, а на капцима чак 40 процената. Зато кортикостероидне лекове или препарате не би требало користити више од једном до два пута дневно. Ако дође до испољавања последица, то су обично црвенило коже, њено истањивање, хиперпигментација или хипопигментација, појава стрија или бактеријских и гљивичних суперинфекција.

* Која група пацијената је најосетљивија на кортикостероиде?

- То су деца, јер је код њих апсорпција кроз кожу највећа. Зато се у њиховом узрасту користе само најслабији кортикостероиди.

* Да ли нежељени ефекти могу да се спрече и да ли би евентуално требало користити неке друге лекове као замену?

- Кортикостероиди су јако безбедни лекови када се примењују локално и топикално. Тада су нежељени ефекти ретки, а наравно неопходно је да се примењују искључиво по препоруци лекара. Да ли ће да дође до испољавања последица, кључни су доза и дужина примене. Не би требало да се примењују дуже од четири недеље, а на кожи лица не дуже од две. Уколико је потребна њихова дужа примена, онда се користи интернитентна терапија, што значи да се примена проређује на сваки други или трећи дан или једном недељно. Кортикостероиди имају најјачи антизапаљенски ефекат и као такви су незаменљиви у лечењу одређених стања.

* У ком облику се све праве лекови који садрже кортикостероиде за локалну и топикалну примену?

- Када је о реч о терапији алергијског ринитиса, кортикостероиди се користе у облику спреја. У терапији астме се користе у облику аеросола. Када је о кожи реч, избор је много већи и обухвата масти, креме, гелове, шампоне, лосионе, пене... Постоје и комбиновани препарати који садрже рецимо кортикостероид и антибиотик, или кортикостероид и антихистаминик (против алергије).

Колико јаки кортикостероиди могу да буду?

- По европској класификацији, кортикостероиде делимо на четири групе. То су слаби, умерени, јаки и врло јаки кортикостероиди. У Америци кортикостероиди су подељени на седам класа. За коју врсту препарата ће се лекар одлучити зависи од типа промене као и анатомске регије која се третира. Што је кортикостероид јачи и већа површина која се третира, то су веће шансе да се испоље нежељена дејства.


ТРУДНОЋА

* Да ли и за кортикостероиде важи, као и за друге лекове, да су непожељни током трудноће?

- У трудноћи се примењују само кортикостероиди који се мажу на кожу, али само ако корист од њихове употребе надмашује ризик од нежељених ефеката. Јер, студије на експерименталним животињама су показале да системска апсоропција топикалних кортикостероида може да доведе до абнормалности плода.

АКНЕ

* Које су контраиндикације за примену кортикостероида?

- Кортикостероиди се не примењују у лечењу акни, периоралног дерматитиса као и нетретираних бактеријских, гљивичних или вирусних инфекција коже и слизокоже.

ЛАБОРАТОРИЈСКА ИСПИТИВАЊА

Има ли нових истраживања и сазнања када је о кортикостероидима реч?

- На Институту за фармакологију, у нашој лабораторији, спроводимо бројна истраживања на пацовима, како би открили евентуално нове терапијске могућности, комбинације и уопште дошли до нових сазнања о својствима конкретног лека. Мање је познато да кортикостероиди могу да помогну и у санирању болних стања.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар