Криза повјерења у вакцине у Европи

Тек сваки други човек у источној Европи мисли да су вакцине безбедне, док је у западном делу Старог континента то поверење мало веће са 59 одсто, што показује дубоку кризу поверења у вакцине, преноси „Гардијан“.

Здравље 19.06.2019 | 11:25
Криза повјерења у вакцине у Европи
Просек поверења у безбедност вакцина на глобалном нивоу је 79 одсто, а 84 одсто испитаника сматра да су вакцине ефикасне, док 92 одсто каже да је вакцинисало своју децу.

Међутим, упркос добрим образовним и здравственим системима, људи у европским државама изузетно су неповерљиви, од чега су неславни рекордери Французи, јер тек сваки трећи сматра да су вакцине безбедне.

Такво неповерење већ је довело до избијања епидемија у неколико земаља.

Светско истраживање, које је обухватило 140.000 људи показало је јасну везу између неповерења људи у докторе, медицинске сестре и институције са сумњом у безбедност вакцина.

Осим тога, британски лист Гардијанспровео је истраживање које је показало везу јачања популистичких политичких покрета и антивакцинацијског осећања међу становништвом.

„Истраживање је јасно показало да на ставове људи о науци дубоко утиче њихова култура и порекло. Све већи број становника широм света сумња у вакцине, а самим тим и вакцинација опада. То представља огроман ризик по опште здравље“, истиче Имран Кан из добротворне организације "Wеллцоме", која је наручила истраживање од Галупа.

Докторка Хајди Ларсон, директорка пројекта за подизање поверења у вакцине са лондонске Школе за хигијену и тропску медицину рекла је да су друштвене мреже највећи фактор подгревања сумњи у вакцине.

„Друштвене мреже су веома запаљиве. Оне су потпуно промениле ситуацију“, истиче Ларсонова, додајући да је научницима веома тешко да се боре против ширења дезинформација.

Упозорава и да ће се ефекти овог неповерења видети тек кроз неколико година када се додатно повећа број невакцинисаних.

Гастроентеролог Ендру Вејкфилд објавио је своје, сада већ потпуно дискредитовано, истраживање о вези ММР вакцине и аутизма 1998. године. „Требало је пет година да прође да бисмо сагледали пун ефекат који је истраживање имало на број вакцинисаних“, упозорила је Хајди Ларсон.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бојан

20.06.2019 13:37

Друствене мрезе сире дезинформације, али зато треба вјеровати, ЦНН, ББЦ, ФОX, РТРС, :), они не сире дезинформације.

ОДГОВОРИТЕ