Ратко Младић није балкански касапин

Бивша финска политичарка Пирко Турпијенен сматра да је фингирани случај “Рачак” трагедија истине и срамота Финске, као и да бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић није “балкански касапин”, каквим га је представио Хашки трибунал.  

Република Српска 19.06.2019 | 10:46
Ратко Младић није балкански касапин
Она је рекла да случај “Рачак” на Косову и Метохији, гдје је фингирани масакр над Албанацима послужио за доношење одлуке о НАТО агресији на тадашњу СР Југославију, није само трагедија Срба и истине, већ и срамота Финске.

Турпијененова каже да су (бивши медијатор УН) Марти Ахтисари и Хелена Ранта (фински патолог која је истраживала “Рачак”) само двоје од неколико Финаца који су били саучесници у креирању трагедије српског народа, која траје.

– Професор Пинтили Пентила, наш најугледнији патолог који је недавно преминуо, био је дубоко посрамљен тиме како је Ранта злоупотријебила медицину, док о Ахтисарију мислећи људи у мојој земљи имају само ријечи осуде. Управо пишем књигу о „Рачку“, књигу извињења вашем народу – рекла је она.

Према њеном мишљењу, догађаји на Косову и Метохији су срамота човјечанства.

– Свакоднево прикупљам информације од људи са терена и грађана који су напустили Космет. Прикупљам и шта говоре политичари у Европи о ситуацији на Космету. Моја нова књига говори о посрнућу европске цивилизације – рекла је Турпијененова.

Турпијененова је аутор књиге “Три личности у историји”, у којој је у друштво најзначајнијих Финаца маршала Карла Манерхајма и Кулевра Манера, о којима су Нијемци створили лажну слику, смјестила и српског генерала Ратка Младића.

– Ратко Младић никада није био балкански касапин, како га је Хаг представио, већ храбра и топла особа која се борила да одбрани свој народ управо од нових њемачких аспирација на Балкану – рекла је Турпијененова за Вечерње новости.

 Она каже да је истину о Младићу пронашла путујући по БиХ са супругом и разговарајући са Младићевим ратним пријатељима и непријатељима. 

– Сви су ми исто рекли – није био никакав балкански касапин, него човјек који је у рату бранио своје, а штитио и све друге од одмазде кад год је био у прилици. То говоре и чињенице које се износе на суђењу у Хагу – истакла је Пирко Турпијенен.

Она каже да је Њемачка заједнички именитељ Финске и Србије у политичком смислу.

– Вама су два пута разбијали земљу, а ми смо два пута ратовали за њихове интересе. На крају тих ратова, они су нам написали историју – каква није била – нагласила је Турпијененова.

Према њеним ријечима, Срби никада не смију да повјерују у оно што им се намеће и морају остати вјерни свом сјећању.

Турпијененова ће у септембру доћи у Београд да промовише своју књигу “Три личности у историји”, а у међувремену пише блог на којем је више од 5.000 чланака и има сталну читалачку публику.

Она сматра да је то начин да промијени импрегнирану неистину о догађајима на Балкану која влада у Скандинавији.

– Западни свијет је поплочан лажима, а живот у социјалном рају као што је у Финској код људи не буди знатижељу да сазнају шта је заиста оно право. Они су уљуљкани у свакодневицу и комотни су у њој, тако да свако промишљање и довођење у сумњу општег „орвелијанства“ у нашој земљи њима тешко пада. Ипак, ја имам своје читаоце и настављам трагање за правдом – поручила је Турпијененова.

Пирко Турпијенен је 27 година провела у политици као члан Социјалдемократске странке, а била је и посланик у финском парламенту.

(Срна)