БиХ остаје без делегације ПССЕ

За БиХ на помолу је нова бламажа на међународном плану. Наиме, уколико до сљедеће седмице, када засједа Парламентарна скупштина Савјета Европе (ПССЕ), не именује своју делегацију, БиХ неће учествовати у раду ове институције.  

Босна и Херцеговина 19.06.2019 | 10:26
БиХ остаје без делегације ПССЕ
Према свему судећи, такав ће се сценарио и десити с обзиром на тоталну блокаду када је ријеч о законодавној власти БиХ. Наиме, јуче је одржан Колегиј Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којем није постигнут договор о дневном реду, односно заказивању сједнице овог дома.

Након конституишуће сједнице од 6. децембра овај дом није одржао ниједну сједницу. Такође, нису формиране ни парламентарне комисије, а због блокада код формирања власти.

С друге стране, ПССЕ је већ извјесно вријеме БиХ гледала кроз прсте када је ријеч о именовању нове делегације, након одржаних избора у октобру 2018. Првобитно нам је постављен рок до априла па онда до јуна, односно до наредне седмице. 

Разлог за овај позив лежи у иницијативи за рјешавање вишегодишњег спора између Руске Федерације и Парламентарне скупштине Савјета Европе и спречавању евентуалног изласка Русије из Савјета Европе, али се при томе и БИХ, игром случаја, указала ванредна прилика за поправни испит.

Наиме, на основу те одлуке комитет Парламентарне скупштине Савјета Европе задужен за утврђивање правила процедуре омогућио је Русији и БиХ да предложе мандате чланова својих делегација на потврђивању у јуну.

– Ако не пошаље своју делегацију, БиХ ће пропустити прилику да учествује у избору за генералног секретара и вјероватно прилику да учествује у засједањима ПССЕ ове године, али то не значи да БиХ неће учествовати у раду Савјета Европе – рекли су извори портала Клиx из Савјета Европе.

– Ипак, њен ће утицај на укупан рад бити знатно умањен, а неће моћи ни утицати на изборе званичника Савјета Европе и судија Суда за људска права – објаснили су.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

глупост

19.06.2019 08:44

свима онима који не долазе на сједнице парламента треба одузети плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џо

19.06.2019 09:16

А имамо и неке користи од њих, само високе плате и дневнице. Чист туризам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

19.06.2019 09:37

Ова ЕУ ради за багру у БиХ. Па што једном не пресјеку и преузму све или им ово одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоксим

19.06.2019 09:52

треба укинути парламент БИХ, јер као што и сами видите нико није заинтересован да функционише та институција.

ОДГОВОРИТЕ