Павић: Поштовати закон и Устав

Ако се три странке, које су побиједиле на изборима, не могу договорити, требају нам пријевремени избори, каже Марко Павић, предсједник Демократског народног савеза у интервју за данашње „Ослобођење“.

Република Српска 18.06.2019 | 17:17
Павић: Поштовати закон и Устав
„ДНС из године у годину постаје све јача станка и на протеклим изборима освојили смо 100.000 гласова, што је био наш циљ. Али , код нас је обичај да се каже: све ти се може опростити, али успјех никада. Онда су почели напади на ДНС, али ДНС је то стоички издржао и странка је данас јача него што је била и на изборима, јер се више људи увјерило у принципијалну политику ДНС-а и жели да нам приступи“, одговорио је Павић на питање колико је задовољан развојем странке и да ли му је жао што се разишао са неким кадровима. Он је истакао да ДНС обиљежава 19 година постојања, да су из ДНС-а отишли само функционери, они људи којима је пријећено, који су се бојали да ће изгубити радна мјеста или они којима су нека радна мјеста обећана. Тај одлазак ДНС је, нагласио је Павић превазишао без неких већих посљедица.

На питање шта је рјешење за статус qво који постоји на државном нивоу, Павић каже да је за ДНС увијек рјешење да се поштује Устав и закон. „Код нас је схваћено да ни Устав и закон нису светиња и да се може радити мимо тога. Када будемо такви да нам је закон и оно што договоримо светиња, онда ћемо без потешкоћа све то радити и усаглашавати. То што немамо власт, што је све блокирано и стоји, није добро. Не могу нам се многи пројекти реализовати, чека се на разне одлуке и потписе, значи, оно што бисмо радили, све је стало“ , рекао је лидер ДНС-а.

Када је у питању став ДНС-а око НАТО пута БиХ односно обавезама које је као земља преузела, Павић је истакао да то нема везе са формирањем власти те да се не може прије формирања власти говорити о државним обавезама. „За мене је тако чудно поставити питање хоћете ли ви извршавати уставне и законске обавезе. То се мора подразумијевати и ту нема никаквих изговора. Једноставно, власт се мора формирати“ изјавио је Павић.

„У овој ситуацији, ја бих највише волио да ми имамо нови изборни закон“, одговорио је предсједник ДНС-а је на питање да ли би волио да код нас постоји институт пријевремених избора, додајући да би у Изборном закону који је тренутно на снази мијењао да мандат више не припада појединцу, него да припада странци, па се онда не би у току мандата мијењала воља народа. Рјешили бисмо питање Сједић-Финци и проблем Мостара, те још неке одлуке Суда за људска права из Стразбурга, увели бисмо скенирање и све оно што на гласачком мјесту доводи до тога да избори морају бити тачан одраз воље гласача који су изашли на гласање“ рекао је он.

Што се тиче државног нивоа и рада посланика ДНС-а у Парламента БиХ, и да ли постоји одређена ситуација у којој би свом партијском колеги сугерисао да изузме свој став од оног већине посланика из Српске, Павић каже да није баш сигуран да је ДНС вага, те да се нису досад договарали око подјеле власти на нивоу Босне и Херцеговине. „Наш посланик је обавезан у двије ствари: да поштује вољу народа и вољу странке која га је поставила. И он ће то учинити“, рекао је Павић.

„Преговора није било, у познатој смо коалицији на нивоу Републике Српске, вјероватно ће та коалиција бити и на нивоу БиХ, али морате знати да је ДНС самостална странка, која размишља ми смо коалициони партнери. И то изузетно фер коалициони партнери“, подсјећа Павић, додајући да су у више наврата то и показали, те да нису истомишљеници.

„Према мом мишљењу, ипак ове три странке које су побиједиле на изборима трабају да се договоре, а ако се не могу договорити, требају рећи да се не могу договорити, те ако нико други не може успоставити власт, нека се иде у пријевремене изборе“, рекао је Павић на питање да ли га интересује нека област гдје би волио да види своје кадрове.

Што се тиче прича да је господин Милан Радовић кандидат за градоначелника Бањалуке, Павић каже да је Радовић одговоран члан ДНС-а, али ДНС није уопште још ни с ким разговарао нити размишљао о кандидатима за градоначелника Бањалуке нити било којим кандидатима за локалне изборе. О томе ће расправљати тек након новогодишњих празника. „Сада смо стабилизовали странку, радимо још неке ствари унутар ДНС-а, да га ојачамо и припремимо за изборе, тако да нам имена још нису у фокус нити је истина ишта од прича које се могу чути“, истиче Павић.

(БН/Ослобођење)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ранко

18.06.2019 15:39

Највећа иронија је слоган днс ријец је ријеч. Пецев од Павица па даље нико не зна ста то знаци а камоли да се придржава тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

18.06.2019 15:40

ти требас јос коме фали коалициони партнер да формира власт ту си ти али за дебеле интересе иди у пензију фукаро .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

18.06.2019 15:44

Павић важи за прилично реалног политичара, али понекад, да би избјегао конкретан одговор на неко "шкакљиво" питање, онда то заобиђе као "киша око Крагујевца", тј. одговор закукуљи и замумуљи тако да пракитчно ни он сам не зна шта је хтио казати. Уствари, зна он шта би требао казати, али "прц Милојка", нема петље.Отприлике, такви су му и одговори и у овом интервјуу за "Ослобођење".Што би народ рекао обично паламуђење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

18.06.2019 15:44

Низаста ви нисте само за голи оток И туцање камен гумени цекицима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

18.06.2019 15:47

Марко поло и екипа су нас опљацкали по закону. Тонемо све дубље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

18.06.2019 15:49

Подрзавам идеју пријевремених избора. Цубриловиц је узео мандат и са јос двојицом посланика напустио ДНС. Цавиц је из опозиције пресао у власт. Обрен је из сдс-а изасао са јос два посланика и пресао у снсд. То је укупно 9 или 12% посланика који су послије избора промјенили политицке позиције у односу на позиције од прије избора. Знаци да тренутно стање у скупстини није ни близу воље народа на дан избора. Ванредни избори и за скупстине градова Бања Луке и Добоја као и за градонацелника Бања Луке и за народну скупстини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

18.06.2019 15:55

Па и читав види да се узалуд труде о стварању неке дрзаве.25 год покушавају уцјенама и силом као и наметањем нрких закона и опет виде на нема од тога ништа.овој тзв боснинема више напретка.ово је само дисање из шупље у празно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.06.2019 09:26

25 година се ради све да се држава опструира, само како би неки анонимни коментатор могао рећи "видите да ништа не функционира". Чуди ме да ниси рекао и нешто попут "боље добар развод од лошег брака" или томе слично :) Не функционира, па шта ћемо сад? Зна се због кога и чега. Све што постижу је да се сва три народа у БиХ ваљају у овој корумпираној каљужи, а живе за дан кад ће Бошњаци дићи руке и рећи "не можемо више овако". То је сва стратегија.

Name

Познавалац прилика

18.06.2019 15:56

Марко, је ли зове неко на јањетину? Волите свуда гурманисати, а нород нема за хљеба. Ђаво вас све однио, олоши! У најцрњим мукама умирали.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тупан...

19.06.2019 08:39

...нема појма да по закону не постоје пријевремени избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

19.06.2019 08:41

Видимо како Странка ДНС напредује. У току је засједање градске скупштине-катстрофа. Приједор је постао Црна рупа од како сте се ви увластили Маркане. Потрошили сте народне паре а задужили и првачиће???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

19.06.2019 08:41

Шта више овај стари УДБАш хоће...па јели мумРудоња дао све што је гинуо,само да диже руку и слаже се..!!! Зна ли он уствари ишта???? Највреднији кадар му је Бањац-папак и Малешевић....осталим су само прохујало и отишли до Рудоње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОШТЕНО

19.06.2019 09:03

Од ког се дана поштује закон Навести датум јер до сада је било УЗМИ СВЕ СТО ТИ ЗИВОТ ПРУЖА није све у солдима несто је и код муцка хааааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.06.2019 10:23

Да, само на основу ког закона када закон о пријевременим изборима не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

19.06.2019 12:17

треба да изађе из скупштине и тражи од Инцка да наметне промјену изборног закона којом би се омогућили ванредни или пријевремени избори у случају губитка легитимитета или неформирања власти у року од три мјесеца по окончању узбора. По чему су Чавић или Петровић или Чубриловић народни представници кад више не представљају оне које су их изабрали. Исто тако вратити мандат странкама да би се спријечило трговање мандатима и куповање папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

20.06.2019 10:46

Сауцесник свог безакоња се позива на закон! Истина, закон и правда није нузна у васем слуцају.

ОДГОВОРИТЕ