Енглези трљају руке, хоће СП умјесто Катара!

Ако арапској земљи буде одузета организација Светског првенства 2022. године, шта мислите ко ће добити домаћинство?

Фудбал 18.06.2019 | 22:00
Енглези трљају руке, хоће СП умјесто Катара!
Бивши председник УЕФА и легендарни француски фудбалер Мишел Платини приведен је овог јутра због сумње у малверзације око додељивања домаћинства Светског првенства Катарупа уколико се испостави да је било контроверзи - неће бити изненађење ако 2022. године нека друга држава не буде организатор Мундијала.

Катару је још 2010. године поверено домаћинство највећег фудбалског догађаја, иако су спорни били временски услови, спортска традиција, стадиони и непоштовање људских права, а медији у свету спекулишу да ФИФА већ има листу "заменских" организатора турнира.

Иако су Арапи пре девет година у "финалу" за организацију Мундијала победили Сједињене Америчке Државе, први фаворит да 2022. буде домаћин СП је Енглеска.

"Букмејкери" су од привођења Мишела Платиија значајно "оборили" квоте на Остврљане, домаћине из 1966. године, који не би имали посла око сређивања стадиона пошто је у овом веку изграђено неколико велелепних, уз наравно "Вембли", али нису једини...

Сједињене Америчке Државе се спомињу као највећи противкандидат, иако су већ добили организацију СП 2026. године са Мексиком и Канадом.

Уз њих, Шпанија би поново, први пут од 1982. године, да добије домаћинство Мундијала, док се надају и Аргентинци (организатори из 1986. године), али и неочекивано Холанђани који никада до сад нису били домаћини Мундијала.

Јасно је да би одузимање Светског првенства Катару, на три године до почетка, био преседан у историји фудбала, али ако се испостави да је било корупције - тако ће бити.

Подсетимо, британски "Телеграф" објавио је да се Платини срео са челником катарског савеза "30 до 50" пута. Да је било корупције доказује и податак да је две трећине тадашњег састава извршног комитета ФИФА (16 од 24 особа) смењено, суспендовано или под истрагом, док је и сам Платини већ 2015. године суспендован на осам година због малверзација.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар