Рајчевић и Шарчевић потписали споразум

У Бањалуци је данас потписан Споразум о заједничким активностима Републике Српске и Србије у области обезбјеђивања квалитета и признавања акредитација у високом образовању. Споразум су потписали министри у владама Српске и Србије, Срђан Рајчевић и Младен Шарчевић.

Република Српска 18.06.2019 | 15:44
Рајчевић и Шарчевић потписали споразум
Све високошколске установе у Републици Српској и Србији од данас ће моћи међусобно да признају статус акредитације истих. То у пракси значи да, уколико Агенција за акредитовање Републике Српске призна акредитацију за високошколске установе у Српској, такав статус ће њима бити признат и у Србији. Ресорни министри истичу да ће овај споразум омогућити да акредитовани универзитети са обје стране Дрине буду признати и на међународном нивоу.

„Мислим да је овај данашњи споразум јако важан, јер су агенције новина и за Србију и за БиХ и морају да прођу свој одређен степен препознавања обавезе и то јесте европска варијанта како се утврђује стандард и квалитета у региону“, каже министар у Влади Србије Младен Шарчевић.

„Од данас ће високошколске установе из Републике Српске постати међународно видљиве. На овај начин ћемо, заправо, премостити тај одређени временски период до формирања новог сазива Савјета министара, у коме ће се вјероватно рјешавати и питање дјеловања Агенције за осигурање квалитета на нивоу БиХ“, рекао је министар Рајчевић.

Министар Рајчевић тврди да потписивање Споразума о признавању статуса акредитованих високошколских установа ни на који начин није усмјерен против БиХ, нити против саме Агенције за осигурање квалитета образовања БиХ и да се то не треба доводити у питање. Ипак, сматра да је рад Агенције и те како пољуљан, јер је недавно и предсједник Управног одбора поднио оставку. Оно што остаје као чињеница, јесте да Агенција на БХ нивоу још увијек није признала акредитацију за два јавна универзитета у Српској. Рајчевић је и по том питању био јасан.

„Као Република Српска не можемо дозволити да будемо таоци или једног органа на нивоу БиХ, или чак једног човјека који управља тим органом. Наши студенти, наша академска заједница не смије по било којем основу остати закинута у односу на свој пандан у ФБиХ. Видјели смо да универзитети у ФБиХ несметано добијају акредитовање, иако не испуњавању оне услове које би требало да испуњавају, бар у поређењу са нашим јавним високошколским установама“, каже Рајчевић.

Из Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета (ХЕА) БиХ нам је потврђено да је досадашњи предсједник Управног одбора Маринко Јуриљ поднио оставку на ову функцију. Међутим, упркос томе, он је даље остао члан Управног одбора ове агенције. Због чињенице да два јавна универзитета у Српској још нису добила статус акредитованих, они су уз Агенцију за акредитацију Републике Српске поднијели кривичне пријаве против Агенције за развој високог образовања БиХ, из које кажу да се око тога још увијек није ништа ријешило, нити се шта смије предузети, јер се чека на коначну одлуку о томе да ли су одлуке Агенције законите или не.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

АМГ

18.06.2019 14:57

Рајчевићи увијек уз власт. Дјед му био у КПЈ, отац у СДС, а мали у СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неће бити

18.06.2019 15:41

Тата му се опробао у свим партијама које му дођоше до руку, па и СДС..

Name

М

18.06.2019 15:12

Сваки прави Србин жели да се што више зблизе Србија и Република Српска. То је било и бице једно те исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

18.06.2019 15:17

Све док Сарајево не призна дипломе из бољег ентитета ово се зове Србовање за крезубе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј бре..

18.06.2019 15:42

Ово личи на оно - ти мени војводо ја теби сердаре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

трули

19.06.2019 09:09

Акредитив за високо образовање потписује екипа са заврсеним викенд-факултетима. Је*ем те републико ста си доцекала

ОДГОВОРИТЕ