Мислиш да нису ни чули за тебе, а Реал те већ довео...

Ако примери Јовића, Азара, Мендија и Одриозоле, па и Роналда, нису доказ да Реал Мадрид своје трансфере завршава пар година унапред, можда ће скори "блокбастер" трансфер са Манчестер ситијем дефинитивно потврдити ову претпоставку. . .

Фудбал 18.06.2019 | 23:00
Мислиш да нису ни чули за тебе, а Реал те већ довео...
11. јун - "Реал ће урадити све да доведе Погбу", Марка;
12. јун - Перез на промоцији Јовића;
13. јун - трансфер Мендија, Перез на промоцији Азара;
14. јун - "Јунајед неће да га прода, али Погба жели само Реал", Марка;
15. јун - Перез на Рамосовом венчању у Севиљи;
16. јун - Погба: Можда је тренутак за нови изазов;
17. јун - "Реал намерава да заврши Погбин трансфер што пре", Марка;
18. јун - Перез на промоцији Родрига;
19. јун - ?

И ПОГБА ЈЕ ИЗГОВОРИО, "МАРКА" ЧУВА НАСЛОВНИЦУ

Ако бисмо се вратили мало даље уназад, наишли бисмо на изјаву новог Реаловог појачања од девет цифара, Едена Азара, о томе како је дошао тренутак за нов изазов после седам година у Челсију...

Баш као што је пре два дана урадио и Пол Погба, у јеку кампање у којој "Марка" сензационално најављује новог "галактикоса" и то по правилу у данима када председник Реала, Флорентино Перез, нема обавеза око представљања нових звезда или одласка на женидбу капитена екипе.

Даље, налетели бисмо и на изјаву оца Луке Јовића, Милана, који је прелазак сина на "Бернабеу" најавио на време изјавом за немачки "Билд" о томе да Лука размишља о одласку у велики клуб већ овог летга, "али да то неће бити Барселона".

ЗИДАН НАСТАВЉА ПРОЈЕКАТ ЗАПОЧЕТ "ПОД САНКЦИЈАМА"

Ево одакле лова...

Многи се с правом питају како ће Реал "испеглати" УЕФА фиансијски фер-плеј, ако са потрошених 303 и зарађених нула милиона евра у текућем прелазном року, на крају, доведе и Погбу за процењених 150 милиона. Од одласка Бенитеза на зиму 2016, шест месеци након што је довођењем Матеа Ковачића, Данила, Кика Касиље, Хесуса Ваљеха, Марка Асенсија и Лукаса Васкеза направљен минус од 77 милиона, Реал је у сезонама 2016/17, 2017/18 и 2018/19 остварио профит од 74 милиона на куповини и продаји играча. ФФП прати пословање клуба у периоду од четири године и кажњава трошење незарађеног новца, а ако на зараду од трансфера додамо и приходе од ТВ права, премија у Лиги шампиона, продаје улазница и дресова, пословања на берзи и свега осталог што Реал чини империјом, јасно је да Перезова шопинг тура не значи и недомаћинско пословање председника клуба. Не треба заборавити да је буџет растерећен и платом Кристијана Роналда од 30 милиона евра .

У међувремену, недвосмислено и конкретно, и Кристијан Ериксен испунио је неписано Перезово правило и јавно поручио да намерава да напусти Тотенхем у потрази за новим спортским мотивима, али је Данац или послужио првом човеку Реала како би скренуо пажњу са основног циља, трансфера Погбе из Манчестер јунајтеда или је негде "запело" у преговорима са Перезовим старим партнером и пријатељем, Данијелом Левијем.

Овако-онако, везисту Тотенхема ретко ко и да помиње ових дана у Мадриду, где је све спремно за помпезни долазак екстравагантног Француза, којег је локална штампа означила као "велику жељу новог-старог тренера".

За који наслов ће се сутра одлучити уредништво водећег спортског листа у Шпанији, "Реаловог гласила" ако питате навијаче Барселоне, донекле је се и може наслутити. 

Насловница данашњег издања "Марке" остала је резервисана за "следеће бразилско чудо", Родрига, чији је 45 милиона евра вредан трансфер из Сантоса објављен тек након што је вешти дриблер у јануару напунио 18 година, односно постао пунолетан.

Управо су преговори Реалових скаута и директора са малолетницима из разних крајева света испровоцирали надлежне у ФИФА да током пролећа 2016. казне најтрофејнији европски клуб забраном регистровања нових играча у периоду од годину и по дана. 

Мадридски гигант је касније успео да ублажи казну на Суду у Лозани за шест месеци и, испоставиће се три године касније, сачини изнуђен, али очигледно детаљно састављен план реновирања тима у пост-Роналдовој ери.

ДА ЛИ ПЕРЕЗ И ШЕИК СПРЕМАЈУ НЕШТО ВЕЛИКО?

Да је лето 2019. припремано годинама уназад донекле упућују бројни трансфери Реалових мало коришћених играча из првог или "Б" тима, који у махнитој јурњави мадриских медија за следећим "галактикосима" по правилу пролазе потпуно неопажено. 

Ништа чудно, помислио би свако са правом, јер није очекивано да сваки млади фудбалер који је поникао у клубу, нарочито клубу какав је Реал, на крају заигра за први тим и направи велику каријеру, али ако бисмо навели само трансфере које је Перез завршио до данас, 18. јуна 2019, могли бисмо да кажемо да је сваки - од Азаровог, преко Јовићевог, до Мендијевог - дискретно најављен занимљивим пословима са клубовима из којих су дошли, Челсија, Ајнтрахта и Лиона.

Слично је било и прошлог лета са Реал Сосиједадом, односно Јувентусом и поново Челсијем.

АЈНТРАХТ ФРАНКФУРТ

Наиме, Реал је пре три године продао Ајнтрахту мало познатог Омара Маскарела, играча из "Б" тима са једним наступом за прву екипу, за симболичну суму од милион евра, а онда га прошле године откупио назад за четири милиона и већ наредне седмице продао Шалкеу за десет. У међувремену, Мадриђани су довели мало познатог Лукаса Тора из Осасуне за 1,75 и истог лета га продали Ајнтрахту за дупл 3,5 милиона евра без да је 23-годишњи везиста и тренирао са првим тимом.

ЈУВЕНТУС И ЧЕЛСИ

Алваро Мората, за ког је од дебија за први тим било јасно да никада неће изборити статус стартног центарфора, продат је 2015. италијанском Јувентусу за 20 милиона, али је у уговор унето право Реала да безусловно откупи Шпанца за 30 милиона евра у наредне две године, што је Перез и искористио само да би "препродао" момка рођеног у Мадриду за 66 милиона евра колико је платио Челси.

Убрзо је у Лондон на позајмицу послат и Матео Ковачић и то без накнаде, по прилично неповољним условима за Реал, који је - поређења ради - наплатио Бајерну двогодишњу позајмицу Џејмса Родригеза целих 26 милиона евра!

ОЛИМПИК ЛИОН

Као још један полазник Реалове школе, са свега 16 наступа за први тим до напуњене 24. године, Маријано Дијаз је 2017. продат Олимпику из Лиона за осам, а 2018. откупљен за 21,5 милиона евра, након чега је наставио да чека шансу у мање важним такмичењима и утакмицама са аутсајдерима Ла Лиге, баш као што је и Мората у сезони између Торина и Лондона био резерва неприксновеном Кариму Бенземи.

РЕАЛ СОСИЈЕДАД

Реалови трансфери 2019/20

Расходи:

100 - Еден Азар (28, Челси)

  60 - Лука Јовић (21, Ајнтрахт)

  50 - Едер Милитао (21, Порто)

  48 - Ферланд Менди (24, Лион)

  45 - Родриго (18, Сантос)

***

Приходи:

-

Перез је пре две године прекршио вишедеценијски тихи пакт са градским ривалом Атлетиком, према ком није било врбовања и директних трансфера играча из једног у други престонички клуб и уплатио излазну клаузулу од 24 милиона евра за 19-годишњег Теа Ернандеза. Млади бек, који се за разлику од старијег брата Лукаса Ернандеза одлучио да наступа за Француску, аутоматски је послат на позајмицу у Реал Сосиједад - поново о трошку мадриског клуба.

Заједно са Ернандезом у Сан Себастијан је допутовао и "помоћни" штопер из "Б" тима, Дијего Љоренте, којег је клуб са "Аноете" платио седам милиона евра.

Шта се потом догодило?

Реал Мадрид је у финалној фази реновирања тима, што је задатак поново поверен човеку који је и започео процес по одласку Рафаела Бенитеза и ступања на снагу ФИФА суспензије, у само неколико дана поносно представио плејаду нових звезда - Лука Јовић из Ајнтрахта, Еден Азар из Челсија и Ферланд Менди из Лиона!

Прошле сезоне доведен је Алваро Одриозола из Реал Сосиједада, Тибо Куртоа је дошао из Челсија, док је велики Кристијано Роналдо завршио у... Јувентусу.

"ИНЦИДЕНТИ" ЛУНИН И СЕБАЉОС

Реал је током ФИФА суспензије у сезони 2016/17 зарадио седам милиона евра, Мората је враћен из Јувентуса у "унапред договореном трансферу" за 30 милиона, па се на њега није односила блокада, док је Хесе Родригез продат Пари Сен Жермену за 25, а Денис Черишев отишао у Валенсију за седам милиона. Наредне сезоне остварен је профит од 88 милиона, потрошено је 23 на Ернандеза и 16,5 на Себаљоса, Мората је "препродат" Челсију за 66, Данило отишао у сити за 30, а новац су донели и Родригез (Бајерн), Дијаз (Лион) и Љоренте (Сосиједад). Прошле сезоне клуб је био у минусу 29 милиона, јер је већину трошкова "покрио" Роналдов трансфер у Јувентус за 117 милиона, док је рецимо Шалке дао десет за Маскарела. Доведени су Винисијус Жуниор за 45, Тибо Куртоа за 35, Алваро Одриозола за 30, враћен Маријано за 21,5 и купљен Брахим Дијаз за 17, Андриј Лунин за 8,5... Све то била је само најава онога што ће уследити овог лета.

У истом периоду једини клуб са којим Реал није склапао "мале" послове пре одјекивања праве трансфер "бомбе" био је Бајерн, који се брзо покајао због новца уложеног у позајмицу Родригеза, као и стандардни снабдевачи незаситог европског тржишта, бразилски клубови Фламенго и Сантос. Забележен је и долазак 19-годишњег голмана Андрија Лунина из Зорје, као и тадашњег капитена младе репрезентације Шпаније и најбољег играча У-21 Европског првенства у Чешкој 2017. године, Данија Себаљоса из Бетиса.

Сви остали трансфери Реала обављени су у кругу оних са којима су већ склапани послови.

Ако наведени примери и даље не доказују да Реал послове око довођења појачања завршава годину, две, па и три унапред, као и да том приликом чини све што је потребно да "партнерски" клуб и не помисли на преговоре са конкуренцијом, биће тешко оборити ову претпоставку уколико овог или наредног лета Перез и Менсур бин Зајед Ал Нахјан постигну договор о још једном "блокбастер" трансферу.

Да ли из Манчестера у Реал или Мадрида у Сити? Тешко је проценити, али управо се на овој релацији пре две године догодила још једна занимљива размена "другопозиваца", и то не за мале паре. Готово заборављени Данило потписао је за Сити за 30 милиона, а готово анонимни тинејџер Брахим Дијаз прешао у Реал за 17 милиона евра.

РЕАЛ, СИТИ (И ПОРТО?): НЕШТО НЕДОСТАЈЕ...

Дијаз је провео на терену 400 минута прошле сезоне, Данило почео једну утакмицу у Лиги шампиона и девет у Премијер лиги, а предност су код Пепа Гвардиоле на бековским позицијама шесто добијали штопер и везни играчи. То је улога на коју се Данило увелико навикао током две сезоне у Мадриду, што власнике Манчестер ситија није спречило у намери да га плате исто колико је у напону снаге и форме коштао 2015. године, када је одлазио из Порта у Мадрид.

Из Порта у Мадрид овог лета дошао је Едер Милитао, једино појачање које горе нисмо поменули, из простог разлога што се још нису "поклопиле све коцкице".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар