"Пионир" какав знамо одлази у историју!

Утакмицом Партизан - Црвена звезда окончана је вишедеценијска ера најзначајније српске дворане. После 46 година, она ће бити значајно реновирана.

Кошарка 18.06.2019 | 21:41
"Пионир" какав знамо одлази у историју!
Контроверзни кош одлуке Билија Берона и трокорак за титулу Црвене звезде завршио је последњу утакмицу у дворани "Александар Николић" какву знамо у тренутном издању.

Према ранијим најавама представника Града, наредних дана очекује се почетак значајне реконструкције чувеног "Пионира", у склопу којег би култна дворана требало да добије нови паркет, нови централни семафор, нове кошеве, као и нове телескопске трибине.

"Капацитет седећих места биће повећан на више од 8.000 места", рекао је заменик градоначелника Горан Весић током пролећа.

Непосредно пре последњег дербија, о реконструкцији је говорио и председник Србије Александар Вучић, који је такође био упознат са великом врућином и условима са оне стране регуларности за играче у јунским данима.

Велика топлота и недовољно ваздуха када је дворана пуна били су највећи проблем годинама уназад, када год би "вечити" дербији зашли у јун. У понедељак увече, догодио се и нови проблем, јер је гром ударио у кров дворане, изазвао гашење неколико светала, али и прокишњавање.

Играчи, тренери, гледаоци, сви су дизали поглед, док су дечаци задужени за чишћење терена брисали воду. У једном тренутку, техничар "Пионира" изашао је на терен у комбинезону, сличан ономе који ових недеља гледамо у популарној ТВ серији "Чернобиљ". 

Све заједно, није то била лепа слика са последње утакмице српске кошаркашке сезоне, на коју је Богдан Богдановић довео и Акачија Окуга, свог тренера из Америке, главног у Сакраменто Кингсима за инвидуални рад са кошаркашима. 

У каквом је тек он био чуду...

На тај начин, не баш леп начин, "Пионир" какав знамо отишао је у историју.

Дворана отворена давне 1973. године угостила је низ значајних кошаркаших финала. У њој је СФР Југославија 1975. године освојила Европско првенство, ту је било и финале Купа шампиона 1977, у којем је Макаби освојио своју прву евро-титулу, као и финале ФИБА Еврокупа 1998. године, када је славио Жалгирис.

Наравно, дворана у Улици Чарлија Чаплина била је и дом других спортова и спортиста, али је ипак одувек била синоним за кошарку и дом "вечитих ривала", у којем ће следеће сезоне домаћин бити само Црвена звезда.

Одлуком Партизана да се од такмичарске 2019/20 пресели у Штарк арену, црно-бели су се у понедељак дефинитивно опростили од дома у којој су деценијама дочекивали ривале, стали у ред европских првака и играли утакмице за памћење. 

Клупска химна "Да волим црно-беле" зато је последњи пут хорски одјекивала храма кошарке, из грла око 5.500 гледалаца. 

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар