ЕП до 21: Србија поражена од Аустрије!

Слабо издање "Орлића" на премијери. . .  Млада репрезентација Србије доживела је пораз у првом мечу Европског првенства у Италији и Сан Марину.  Почело је баш лоше - Србија надиграна у Трсту! Одбрана младе репрезентације, која је блистала у квалификацијама за ЕУРО19, деловала је језиво на старту турнира против Аустрије. Пораз са десеторицом на терену, јунак меча - голман Радуновић. И то довољно говори. . .

Фудбал 17.06.2019 | 20:39
ЕП до 21: Србија поражена од Аустрије!
“Орлићи” су у Трсту претрпели пораз у мечу са Аустријом (2:0) у утакмици у којој су показали низ слабости и у којој је једина светла тачка био голман Борис Радуновић.

Очекивало се много више од изабраника Горана Ђоровића, али од почетка до краја меча играли су веома слабо, тако да је Аустрија заслужено стигла до бодова, јер је руку на срце била далеко бољи тим.

Уз све то, резултат је био могао и далеко неповољнији за наш тим и да на голу није било сјајног Радуновића, било би далеко, далеко горе.

Мало шта је функционисало у игри Србије. У првих 45 минута виђене су углавном стихијске акције, тек неколико покушаја да се брзо повуче лопта на половину противника, али су играчи средине терена и последње линије Аустрије увек били на месту.

Свега један шут ка голу противника, Луке Јовића у 35. минуту после центаршута Гајића, био је недовољан за повољан утисак, док је Аустрија успела да искористи једну од две одличне прилике које је имала у том делу игре.

Да се нимало не шале, показали су у 29. минуту. После лако изгубљене лопте на средини терена, Аустријанци су кренули у контру, лако дошли до казненог простора преко Хорвата, који је одлично упослио Ксавела Шлагера. Шутирао је по средини гола и само одличном интервенцијом Бориса Радуновића спречено је најгоре.

Што нису успели тада, учинили су девет минута касније. Поново су лако дошли до казненог простора и велике прилике, Хорват се нашао очи у очи са Радуновићем, шутирао је и погодио стативу, а на одбијену лопту натрчао је Ханес Волф и спаса није било - 1:0 за Аустрију.

Судија је додуше морао да прегледа ВАР снимак, испоставило се да је све било у реду и да Волф није био иза одбрамбених играча Србије тако да је све било регуларно.

Чинило се да ће у наставку бити другачије, нарочито када је у 50. минуту Лука Јовић после центаршута Радоњића са леве стране шутирао главом и погодио пречку.

Али ништа од тога, само минут касније Ксавијер Шлагер је имао прилику за Аустрију, четири минута касније и Матијас Хонсак је био у шанси, али Радуновић је одбранио.

Српски голман је у 62. и 64. минуту чудесним одбранама задржао наш тим у утакмици, просто је невероватно шта Аустријанци нису претворили у поготке, да би у 71. минуту Немања Радоњић промашио готово немогуће, са свега четири метра није успео да убаци лопту у мрежу!

И онда, потпуни крах, у 74. минуту после дуела са Ханесом Волфом, искључен је Вукашин Јовановић. Нападач Аустрије се том приликом тешко повредио, а када је меч настављен, Саша Хорват је извео прекид и погодио леви доњи угао.

Ту је био крај свих нада, до краја, Аустријанци су могли да постигну и трећи гол.

Генерално, горка пилула на старту турнира за српски тим који ће, ако жели да уради нешто на турниру, морати да одигра далеко боље против Данске и Немачке.

Орлићи треснули о под, Радуновић спречио дебакл против Аустрије, полуфинале је само сан! У Трсту 0:2...

Врло лоше издање Србије на старту Европског првенства за младе у Трсту!

Тим селектора Горана Ђоровића одиграо је најлошији меч у његовом мандату и "глатко" је поражен од Аустријанаца у мечу у ком је најбољи играч наше екипе био голман Борис Радуновић, пошто нас је спасао убедљивијег пораза.

Није могао све да заустави, стрелци за Аустријанце били су Волф (37') и Хорват (78'), док је Србија најбоље шансе имала преко Јовића и Радоњића.

СРБИЈА - АУСТРИЈА 0:2 (0:1)

Нови нападач Реала погодио је пречку из непосредне близине са пет метара, док је Радоњић промашио празан гол са још мање раздаљине, а важно је напоменути и да је Србија меч завршила с десеторицом играча пошто је десет минута пред крај искључен Јовановић.

Наш штопер је стартовао на Волфу коме је сломљен чланак ноге, а арбитар из Шведске одлучио је да му покаже црвени картон после преглања снимка.

Србија ће тако против Немачке бити без Вукашина Јовановића, међутим у овом тренутку не делује да је то највећи проблем за нашу младу репрезентацију, него пораз који је покварио комплетан утисак који је наша селекција остварила у квалификацијама.

''Орлићи" су врло лоше почели утакмицу пошто нису успевали да наметну свој ритам, а највише проблема имали смо по боковима где нисмо могли да пробијемо Аустријанце.

Не само да је Лука Јовић био изолован и није добијао употребљиве лопте, него су Немања Радоњић и Андрија Живковић често губили лопту на противничкој половини, а утисак је да се из сваке такве ситуације отварала контра за расположене играче тренера Вернера Грегорича.

У неколико наврата Аустријанци су претили из даљине, Радуновић је одбранио шансу Шлагеру, да би водећи гол постигли у 37. минуту преко најбољег играча тима Ханеса Волфа.

Прво је Хорват погодио даљу стативу после шута искоса с леве стране, на лопту је натрчао Волф и затресао нашу мрежу, али се помоћни арбитар огласио подигавши офсајд заставицу, иако је и у први мах било видљиво да није био у недозвољеној позицији. Реаговала је ВАР соба и потврдила гол...

Јасно је било да ће Србија заиграти отвореније у наставку и то се исплатило већ у 50. минуту када је Јовић погодио пречку након центаршута спољном Радоњића.

Међутим, такав начин игре обично за последицу има и више шанси за ривала, тако да је Србију у чак ПЕТ наврата спасао Радуновић одличном интервенцијама, када је "пуцала" наша одбрана као од шале, посебно импресивна је била одбрана Шлагеру који је истрчао пред њега.

Србија је могла да казни Аустрију преко Радоњића, када је Живковић послао лопту с леве стране, играч Марсеја је сачекао на другој стативи и промашио празан гол...

Јовановић је у 74. минуту искључен после нове интервенције ВАР технологије пошто је арбитар из Шведске проценио да је штопер Србије намерно стартовао на Волфу, када је Аустријанцу поломљен чланак ноге, а из "слободњака" са места прекршаја, пет минута касније, Хорват је постигао леп гол.

ПРЕДВИДИВА ИГРА СРБИЈЕ!

Највећи утисак читаве утакмице јесте начин на који су играчи Аустрије "пљачкали" фудбалере Србије у кључним деловима терена, а то су пре свега успевали због "кавеза" који су правили око играча с лоптом. Видљиво је било да су добро скаутирали игру "орлића", у којој није било новитета ни после промене персоналних решења на средини терена, а ни формације када смо заиграли у 4-2-3-1. Свих 90 минута наша крила стајала су прешироко, уз њих бекови, а при губитку лопте Аустријанци су имали велики део терена за контру. Одбрамбени играчи су у ситуацијама један на један деловали превише опуштено, па ни индивидуалном одбраном нисмо успевали да покријемо тимске пропусте којих је било много.

Србија други меч у групној фази игра у четвртак против Немачке (21.00).

Ко високо лети ниско пада, а Србија је данас треснула о терен стадиона “Нерео Роко” у Трсту. Репрезентација Аустрије, која је у два квалификациона меча са Орлићима узела само бод, вечерас им је одржала час фудбала и подсетила их да у спорту јуче не постоји и да је сваки дан ново доказивање. Негде у међувремену Орлићи су то заборавили, па су већ у првом колу Европског првенства на које су допутовали са ореолом јендог од фаворита из сенке доживели пораз који пласман у полуфинале своди у домен теорије - 2:0 за Аустрију, не заслужених, него милостивих пошто је само голман Борис Радуновић спречио озбиљан дебакл.

Ханес Волф и Саша Хорват су били стрелци за Аустрију у 37. па 78. минуту, док је код Орлића место на завршном Уефином извештају “заслужио” само Вукашин Јовановић, црвеним картоном који је финиш меча претворио у агонију за изабранике Горана Ђоровића.

И лепо би било да су само та три податка довољна да опишу колико је у ствари Србија вечерас подбацила, али нису. О проблемима у игри српског тима могла би књига да се напише. А могао би да се остави и празан папир, јер отприлике таква ће бити успомена на овај меч. Велико разочарање, посебно имајући у виду да Србија може много боље од овога, али после пораза од два гола питање је да ли ће јој и најбоља игра бити довољна за полуфинале, пошто јој сада играју само победе над Немачком и Данском у последња два кола. Можда чак ни то...

Да неће све тећи како су замислили у стручном штабу Горана Ђоровића видело се већ у првим минутима утакмице. У складу са очекивањима, Аустријанци су препустили лопту српским играчима, али су они ретко знали шта ће са њом. Лука Јовић је био толико одсечен да је једва дотакао лопту у првом полувремену. Немања Радоњић је у неколико наврата на брзину “згазио” чуваре, али су му ти продори - Кевин Дансо ни очима није могао да га испрати - толико подигли самопоуздање да је постао неопрезан, па је саиграче из дефанзиве бацао у непрлике. Андрија Живковић се више истицао у дефанзивним задацима. У нападу - невидљив.

Утисак је ипак да је највише шкрипало на средини терена. Аустријски блок нас је паралисао. Од штопера до задњих везних и назад - то је отприлике било све што смо пробали. Имали смо и неколико прекида да пробамо нешто ту да извучемо, али ама баш ништа. Тај један покушај Јовића из 36. минута био је све од српског тима за полувреме. Премало да би се Аустријанци уопште насекирали. Они су данас били зрелији. Чекали су своје шансе и знали како да их користе. Посебно када су нањушили недостатак идеје у репрезентацији Србије.

У 29. минуту спасио нас је Борис Радуновић одбранивши ударац Ксаверу Шлагеру после паса Саше Хорвата. У 37. минуту није могао ништа. Српска одбрана је мислима одлутала са терена. Изблокиран је прво Матијас Хонсак, сам као дух је био Хорват, који је гађао у стативу. Ту је потпуно незаштићен и Ханес Волф и то је 1:0. Дефанзивци Србије окретали су се око себе као мачка која јури свој реп.

Наставак меча донео је нешто офанзивнију Србију, донео је и неке шансе, имао их је две Јовић, погодио је и пречку у 50. минуту, једном је и Радоњић био потпуно сам на супротној стативи, међутим нису то баш биле толико лаке ситуације да бисмо успели да их реализујемо и барем се порвамо за бод или три. А и да смо неку искористили питање је бисмо ли могли до преокрета, јер право је чудо како још нека лошта није завршила у Радуновићевој мрежи. Свака контра била је потенцијално фатална. На бековима је могао конвој да прође, а не упорна аустријска крила Хорват и Волф који су нас све време урнисали.

У нападу је Радоњић - уз све замерке - једини нешто успевао да направи, Живковић је покушавао, али га лопта није слушала, дефанзиву смо просто престали да играмо.

И за 90 минута прешли смо пут од екипе која је најављивала напад на титулу до тима који би морао да буде задовољан што је вечерас примио “само” два комада. Лоше. Много лоше.

СРБИЈА - АУСТРИЈА 2:0 (1:0)
/Волф 37, Хорват 78/

Стадион: Нерео Роко, Трст
Гледалаца: 5.421
Судија: Андреас Екберг (Шведска)

СРБИЈА: Радуновић - Гајић, Миленковић, Јовановић, Богосавац - Машовић (од 59. Рачић), Пантић (од 59. Ранђеловић), Лукић - Живковић, Радоњић и Јовић.

АУСТРИЈА: А. Шлагер - Инголић, Пош, Дансо, Улман - Линхарт (од 78. Љубичић), Љубић, Волф (од 78. Калајџић), К. Шлагер, Хорват - Хонсак.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НЕОБАВИЈЕШТЕН

17.06.2019 19:04

Ово су они што их испратисте као шампионе Европе. Да је Украјина било би 6:0...

ОДГОВОРИТЕ