Споменици на удару вандала

Породице Живановић и Малетић из Којчиновца код Бијељине ових дана проживљавају нову драму. Наиме, у суботу, на Задушнице, по доласку на сеоско гробље, уочили су да су непозната лица током ноћи оскрнавила надгробне споменике њихових синова.

Република Српска 17.06.2019 | 19:16
Споменици на удару вандала
Мирјана Живановић, сетра покојног Мирослава који је 1993. године убијен као седамнаестогодишњак испред куће каже да је њена породица очајна.

“У петак смо били на гробљу, очистили све, завршили. У суботу негдје око пола 11 нам је јављено да је скинута бронзана биста са његовог гроба. Чика Љубо је то примијетио, пошто се и код њега десио такав случај. 25 година лежи ту. Једном су га убили, сад су га убили поново“, каже Мирјана.



Љубо Малетић изгубио је сина током рата 1995. године.

“Код мене су отуђена два свијећњака и један крст. То је у вриједности 2.500 марака. Сад ето немам ни бисте, нити обиљежја. Још само да њега изваде мртвог. Ето зашто је моје дијете дало живот и за шта се борио. Шта да кажем, то је пропаст чиста”, каже Љубо Малетић.

Породице Живановић и Малетић не гаје наду да ће случај бити расвијетљен. Немају повјерења ни у судство, ни у полицију која је уредно обавијештена о овом инциденту.



“ Све су около куће. На било коју страну да окренете то је окружено. Овдје су њиве, сваки дан се пролази. Ово је насељено мјесто, није забачено. Станица полиције у Јањи је удаљена километар. Како ми као физичка лица да реагујемо на овакве ствари? Ми живимо с тим болом, а ово је као да се поново то десило. Не кажем да нико ништа не ради, али ово је превршило сваку мјеру. Да имамо бољу власт, ово је могло све да се заврши. За 24 сата камере могу да се прегледају“, каже Мирјана.



Нећемо одустати све док се вандали не пронађу и овакве немиле ситуације не престану. Послије свега што се десило нама се живот у овој држави не мили, кажу несрећне породице.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РОМАНИЈА

17.06.2019 17:23

То је велика наса срамота, питам се сваки дан какви смо људи да ни покојницима мира недамо, с друге стране, не би зелио да ме неко погресно свати, ал на насим гробљима народ оставља сваста па и у гробнице, пуно се новца троси на разне и по мени непотребне ствари, као нпр.златни медаљони, предмети од бакра, ковани материјал, скупе саксије , а народ теско зиви и то добро зна и сад се гробља пљацкају сто осудјујем. Видио сам да људи остављају златне ланцице, крстове, филдјане и дјезве, ракију, то су пагански обицаји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

17.06.2019 18:18

Обиђите отпаде и у којем нађете бакарне жице,поломљене месингане крстове и вазе,гусане шахтове и саобраћајне знакове - одмах газду затворите на дуже вријеме (прије тога добро палицом избубати) ,робу заплијените и намирите људима штету па бисте видјели хоће ли фалити чачкалица са гробља или мезарја.Прије пар година на војничком гробљу Армије БиХ на Игману нестао је бакар са улазне капије којег су нашли у Високом а украо га Бошњак да заради 100 КМ.А што је најтужније и он био у тој Армији БиХ.Дакле,фукари и лопову ништа није свето и они немају вјеру и нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирсад

17.06.2019 19:31

Ма то су људи који у нисто не вјерују то треба под хитно пронаци и казнити

Name

Драшко

17.06.2019 20:36

Имали смо непотребни рат. Сад је касно о томе причати што смо били луди и дигли руке једни на друге. Људи су изгунили на све три стране. У законе треба укључити да се за скрнављење споменика у БиХ изричу казне од 20 година тешке робије. БиХ треба да намири штету оштећеним породицама. Ако има пара за све глупости има и за пве намјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трули

19.06.2019 09:15

СРАМ ГА БИЛО КО ГОД ОВО РАДИ, ТО НИТ ЈЕ СРБИН НИТ ХРВАТ НИТ МУСЛИМАН НЕГО САМО ДЈУБРЕ

ОДГОВОРИТЕ