Афрички Куп нација креће 21. јуна

Највише трофеја на првенству Африке до сада је освојио Египат, домаћин овогодишњег шампионата, док је на другом мјесту Камерун, који брани титулу освојену 2017. године у Габону.

Фудбал 17.06.2019 | 18:20
Афрички Куп нација креће 21. јуна
32. издање афричког Купа нација почиње 21. јуна и трајаће до 19. јула. Овогодишња смотра најбољих селекција "црног континента" одржаће се у шест градова Египта, који је и најуспјешнија репрезентација када је у питању број освојених трофеја на континенталним првенствима, која се одржавају од 1957. године.

Наиме, фудбалска репрезентација Египта рекордер је са седам титула афричког шампиона, док је на другом мјесту Камерун с пет титула.
Гана је четири пута освојила афрички Куп нација, Нигерија три пута, по двије титуле имају Обала Слоноваче и Демократска Република Конго, а још осам земаља (Замбија, Тунис, Судан, Алжир, Етиопија, Мароко, Јужна Африка, Конго) славило је по једном, преноси Хина.

Најбољи стријелац у историји афричких првенстава је Камерунац Самјуел Ето са 18 голова. Лоран Покоу из Обале Слоноваче је постигао 14 голова, а Нигеријац Рашиди Јекини 13. Египћанин Хасан Ел Шазли је забиљежио 12, а Камерунац Патрик Мбома, Египћанин Хосам Хасан и Дидије Дроба из Обале Слоноваче по 11 голова.

Највише погодака на једном првенству постигао је заирски нападач Ндаје Муламба који је на Купу нација 1974. имао девет голова.

Египћанин Ахмед Хасан и Камерунац Ригоберт Сонг рекордери су са по осам наступа на афричким првенствима.

Код играча највише титула, по четири, имају Египћани Есам Ел Хадари и Ахмед Хасан.

Најуспјешнији тренери су гански стручњак Чарлс Гјамфи и његов египатски колега Хасан Шехата са по три титуле шампиона.

Француз Ерв Ренар једини је тренер који је афричко првенство освојио с двије различите репрезентације. То му је успјело на клупи Замбије (2012) и Обале Слоноваче (2015). Од 2016. води Мароко који је један од кандидата за афричку круну на овом првенству.

Прошло првенство Африке одржано је 2017. године, домаћин је био Габон, а до златне медаље је стигао Камерун тријумфом над Египтом (2:1). Занимљиво, након предстојећег, египатског првенства, сљедеће ће 2021. године бити одржано управо у Камеруну.

АФРИЧКИ ПРВАЦИ

7 - Египат

5 - Камерун

4 - Гана

3 - Нигерија

2 - Обала Слоноваче, ДР Конго

1 - Замбија, Тунис, Судан, Алжир, Етиопија, Мароко, Јужна Африка, Конго

НАЈБОЉИ СТРИЈЕЛЦИ

18 - Самјуел Ето (Камерун)

14 – Лоран Покоу (Обала Слоноваче)

13 – Рашиди Јекини (Нигерија)

12 - Хасан Ел Шазли (Египат)

11 - Патрик Мбома (Камерун), Хосам Хасан (Египат), Дидије Дрогба (Обала Слоноваче)

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар