Цела "Југа" на Европском првенству!

Све бивше републике СФРЈ успеле да се пласирају на Европско првенство за рукометаше.

Остали спортови 17.06.2019 | 17:17
Цела "Југа" на Европском првенству!
Ово се никада није догодило.

Од распада велике Југославије одржано је мноштво европских и светских првенства у екипним спортовима и мало је оних на којима није било репрезентација с простора бивше СФРЈ. 

На великим турнирима најпопуларнијих спортова у региону (фудбал, кошарка, рукомет, одбојка и ватерполо) такав случај није забележен. Али, није записано и да су све републике некадашње државе успеле да се нађу на завршном такмичењу. До јуче…

На Европском првенству у рукомету, чији су домаћини у јануару 2020. Аустрија, Норвешка и Шведска, учествоваће сви "Југословени". Од Вардара до Триглава...

Проширење турнира са 16 на 24 репрезентације олакшало је квалификације, а такву ситуацију искористили су тимови из региона. Поред редовних учесника Хрвата, скоро увек заступљених Словенаца, Срба и Северних Македонаца, на наредном Европском првенству играће Црна Гора и по први пут Босна и Херцеговина.

Најмање проблема у квалификацијама имали су Хрватска, Словенија и Северна Македонија, док су остали пласман обезбедили у недељу после подне. 

Србија је до ЕУРА стигла победом над Швајцарском, док је Босна савладала Чешку. Обе селекције су као најбоље трећепласиране дошле до Европског првенства.

Црногорци су победили Украјину (27:21) и као дургопласирани, иза Данске, отишли на ЕУРО.

Сада остаје да се сачека жреб и да се види ко ће бити те среће да прву фазу одигра у Аустрији (Беч и Грац). Европско првенство одржава се од 9. до 26. јануара, а завршница је у Стокхолму.

Извлачење група за ЕП одржаће се 28. јуна у аустријској престоници.

Поред екипа из бивше Југославије на завршници Европског првенства играт ће још: Аустрија, Шведска, Норвешка, Немачка, Шпанија, Данска, Летонија, Холандија, Украјина, Исланд, Швајцарска, Пољска, Француска, Русија, Чешка, Белорусија, Португал.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

007

17.06.2019 18:49

Свака вам цаст !Нека се сватко весели и позели сто бољи успјех балканаца нема везе с које стране границе.То су спортисти,момци који нас представљају у свијету не бирајуци тко је и ста је.Зато су наградјени и такви нам требају да владају обим земљама.Људи који својој и осталој дјеци доносе макар трун радости ако им то политицари не могу да омогуце.БН у као и осталим новинарима који на неки нацим покусавају демократски и неутрално извјеставати исто тако веома хвала.Само тако наставите и правда це да побиједи кад тад.

ОДГОВОРИТЕ