Зашто да се задовоље уговорима у богатој Европи...

. . . кад могу да буду прваци Европе? Ђоровићеви изабраници дуелом са Аустријом (18. 30) почињу такмичење на Европском првенству у Италији и Сан Марину. С најјачим саставом још од Ђукићеве генерације из Холандије.

Фудбал 17.06.2019 | 15:04
Зашто да се задовоље уговорима у богатој Европи...
Волтер је говорио да скромност није довољна, да за њу треба имати разлога. Томас Мур је тврдио да из тог слатког корова ничу све рајске врлине. А Лав Толстој је волео да подсети да без скромности нема перфекције. Јер зашто би неко тежио перфекцији ако је већ довољно добар? Или да преформулишемо: зашто би се Андрија Живковић, Лука Јовић, Никола Миленковић и другови задовољавали уносним уговорима у богатој Европи кад могу да на све то да буду и – прваци те Европе?

Неки од њих су већ били и на крову света, али ово сада? Ово је велика матура. Ово више нису дечаци. Ово су момци са својим именом и презименом. Ово је најјача српска У21 репрезентација још откако је Мирослав Ђукић водио Орлиће до финала на Европском првенству 2007. у Холандији.

Само да подсетимо: Дамир Кахриман – Антонио Рукавина, Бранислав Ивановић, Душко Тошић, Александар Коларов – Милан Смиљанић, Дејан Миловановић – Бошко Јанковић, Стефан Бабовић, Милош Красић – Драган Мрђа. На клупи још и Зоран Тошић, Гојко Качар, Душан Баста… Сви су касније одиграли бар по неку утакмицу у сениорском тиму, Бранислав Ивановић је постао и рекордер, Коларов је сада капитен… Тој генерацији, сматрало се тада, недостајао је само један врхунски шпиц јер Драган Мрђа се тада мучио по Белгији, док је једина алтернатива био Ђорђе Ракић.

Ова сада генерација има Луку Јовића, новог нападача мадридског Реала, голгетера од 60.000.000 евра. Има и армираног Николу Миленковића, шампионе с Новог Зеланда у ликовима Живковића, Вукашина Јовановића, Ивана Шапоњића, Срђана Бабића и Милана Гајића, има суперсоничног Немању Радоњића, неуморног Сашу Лукића… Само још треба да видимо да ли у тим главама има мудрости да се препозна тренутак да буду скромни јер скромност ће им отворити много више врата него ароганција. Зато и селектор Горан Ђоровић упорно позива да се заборави све оно што је прошло. И Нови Зеланд и тај Реал и четири бода из два квалификациона меча с Аустријом, данашњим ривалом на старту Групе Б (18.30, РТС).

Зато се сви други упорно труде их константно подсећају на квалитет који имају, можда и с надом да ће их тим притиском сломити. 

Италијански медији истичу: Србија је јача и од Немачке и само Шпанцима, Енглезима и Азуринима дају веће шансу за европску круну. Аустријски новинари као да су на турнир дошли по казни – само чекају да виде колико ће им Срби и Немци стрпати комада. Унапред смишљају оправдања. Подвлаче да су само Салцубургов везиста Ксавер Шлагверт и његов партнер из Аугзбурга Кевин Дансо одиграли више од једне утакмице за А тим. Више од тог збира иза себе има сам Миленковић. Нису Аустријанци ни комплетни, нема Хертиног Валентина Лазара, Лајцпиговог Конрада Лајмера, нема Севиљиног Максимилијана Вебера. Тешко да има позиције где је Аустрија боља од Србије.

Ипак, највећа грешка Србије била би да поверује у те приче и помисли да је све завршила и пре но што је утакмица почела. Нико јој се неће склонити с пута. Ни Аустрија. Сваки гол, сваку победу мораће крваво да заслужи.

Па нека тај разлог о коме Волтер прича пронађу у дочеку на чувеном Балкону. Нека не помисле да су у раним двадесетим досегли перфекцију. Нека се присете да су кроз суперлигашко блато већ сви прошли. И нека не забораве да баш из корова ничу рајске врлине.

ОКО 5.000 НАВИЈАЧА НА СТАДИОНУ НЕРЕО РОКО

Све мечеве у Групи Б Србија ће играти на стадиону Нерео Роко у Трсту, капацитета 21.000 место. Међутим, јужна и северна трибина биће затворене, а очекује се најмање око 5.000 навијача. Улазнице се продају по ценама од осам евра за одрасле и пет за – млађе од 21 године.

ПРОЈЕКТОВАНИ САСТАВ СРБИЈЕ

Селектор Горан Ђоровић не жели да открива карте, али очекује се да ће Србија меч почети у саставу: Радуновић – Гајић, Јовановић, Миленковић, Богосавац – Лукић, Рачић – Живковић, Пантић, Радоњић – Јовић.

Извор: моззартспорт

Фото: СТАР СПОРТ

Коментари / 0

Оставите коментар