Пилић у Бањалуци: Новак испред Федерера и Надала!

Један од највећих ауторитета у тениском свијету, познати стручњак Никола Пилић нема никаквих дилема ко је најбољи тенисер данашњице - Новак Ђоковић.

Тенис 16.06.2019 | 19:54
Пилић у Бањалуци: Новак испред Федерера и Надала!
Са три освојена Дејвис купа са Њемачком (1988, 1989, 1993), потом и Хрватском (2005), а онда и као савјетник у стручном штабу Србије (2010), Никола Пилић је стигао у Бањалуку као тренер Ане Пршо, која је спаринговала са Драженом Петровићем, сениорским прваком Босне и Херцеговине.

Неколико бањалучких новинара, међу којима је био и МОНДО, Искористили су прилику да поразговарају са искусним 79-годишњим тренером о актуелностима из "бијелог спорта".

"Први пут у Бањалуци сам био прије 60 година. Имао сам 19 година кад сам играо турнир овдје, а садашњи разлог мог доласка је Ана Пршо, која је рођена у Сиднеју и коју тренирам већ три године. Имала је јако тешких повреда и издржали смо и сада попут вашег Дражена Петровића (који јој је био спаринг парнер на терену ТК Борца) треба да се пробију да освајања АТП или WТА поена. А то је нешто најтеже. Ипак, увјерен сам да ће постати играчица уписана на женску ранг листу", почео је причу легендарни Пилић.

Према његовим ријечима, одличних тенисера у бившој Југославији ће бити увијек јер смо талентовани за "лопташке" спортове.

"Добра је перспектива нашег тениса јер смо ми талентовани за спортове с лоптом, било да је у питању кошарка, фудбал, тенис или ватерполо. Пола вијека се 'свађам' с људима око питања шта је то таленат. Он се по мом мишљењу не може зауставити већ је непремостива природна сила. Ако спортисти у грудима имају 'бомбу' која их тјера да тренирају и буду бољи, да имају дисциплину и одрицање од доста тога у животу, онда имају шансу да постану играчи."

То је без имало сумње имао и има Новак Ђоковић, први рекет свијета...

"Увијек сам говорио кад је Новак у 'шестој' брзини, за мене је најбољи тенисер на свијету. Не зато што је био 4.5 године код мене и што је од мене много научио, већ што је број 1 са 4.800 бодова предности. Имао је проблем у Риму и Ролан Гаросу и то се догађа код великих играча због психо-физичког замора. Свака част Рафаелу Надалу (освајачу Париза), али мислим да је Новак апсолутни број један, осим можда на земљи. То је мјесто које заслужује."

На питање новинара о Дражену Петровићу из Прњавора, који је сениорски шампион БиХ, Пилић је рекао да мора да "очврсне" уколико жели да постане "играч".

"Диван је момак, врло талентован, културан и фин, али да ли ће успјети морамо да питамо 'оног горе'. Ако буде овако наставио с обзиром да је сениорски првак БиХ, има шансе да постане играч. Једном сам прогнозирао да ће Ернест Гулбис са 16 и по година постати ТОП 10 тенисер, али је тек 10 година касније то успио. Бићу резервисан за Петровића, али неспорно је да игра лијеп тенис и технички дотјеран, а сада мора физички и ментално да очврсне да би могао да 'плива' у данашњој конкуренцији. Кад сам ја играо финале Ролан Гароса и кад сам све платио послије остало ми је 500 долара. Данас је награда за то око милион и 200 хиљада евра због огромне конкуренције. Зато је то велика ствар и опет искрено честитам Новаку да у 33. години је број 1 за свијету."

Џумхуру, капа доле!

О првом рекету Босне и Херцеговине Дамиру Џумхуру, искусни тренер је говорио у суперлативу...

"Дамир је у првих 50 на свијету и свака му част. Видио сам га кад је Гулбис освојио турнир у Сарајеву и тада је играо пристојно. Ушао је у првих 50 и скидам му капу. Да ли ће направити корак даље, то је јако тешко рећи, али изненађен сам колико Џумхур добро игра. Дај Боже да уђе иако је конкуренција паклена. Свако ко је у првих 100 заслужује поштовање јер имате барем 20.000 играча на свијету, који се попут Дражена, пробијају ка горе."

Према његовим ријечима, број освојених грен слемова није најважнији у тенису већ број недјеља проведених на првој позицији АТП листе.

"'Слемови' нису главна тема већ је битан број недјеља проведених на првом мјесту АТП листе. То је најважније, а не да ли ће освојити 18 или 19 титула на највећим турнирима. Новак има шансе и то да надмаши у наредних четири-пет година, ако буде играо. Ако може Федерер, онда може и Новак. Свака част Федереру или Надалу, нисам субјективан, кад Новак игра у 'шестој' брзини, онда је за мене број један на планети."

Пилић је истакао да му је жао што Ђоковић прије Вимблдона неће наступати на барем једном турниру на трави, али је нагласио да је код Нолета најбитнији "фокус".

"Рим и Париз су му одузели много снаге, па је рекао да је боље да одмори и проба да одбрани титулу у Вимблдону. Новак је генијалац кад је у питању фокусирање на једну ствар, није само тенис ударање лоптице. Кад је као дјечак изјавио да жели бити 'број 1', сви су се насмијали осим мене. Нисам знао да ће то постати, нити да ће бити 'број 3', али се нисам смијао јер сам код њега видио огромну 'бомбу' у прсима која га гура напријед."

Тиме наравно не умањује сјајну каријеру Роџера Федерера, Рафаела Надала и осталих...

"Роџер је фантастичан играч, освојио је 20 грен слемова, играо је 39 или 40 полуфинала на највећим турнирима, али Новак са свим најбољим играчима има позитиван скор. Не интересују ме лијепе ријечи већ бројке. А Ноле има позитиван омјер са Федерером, Надалом или Ендијем Марејем, што јасно показује његову класу", закључио је Пилић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар