Званично: Маурицио Сари је нови тренер Јувентуса!

Маурицио Сари напустио је позицију менаџера Челсија како би преузео кормило шампиона Серије А Јувентуса, на чијој ће клупи седети наредне три године.  Гразие Мауризио! Сари је званично нови тренер Јувентуса! Челси се званично опростио од италијанског тренера, Стара дама га дочекала, уговор на три године!

Фудбал 16.06.2019 | 16:53
Званично: Маурицио Сари је нови тренер Јувентуса!
Јуве се нагодио с Челсијем, Сари има нови посао! "Плавци" су се званично опростили од Мауриција Сарија који је клубу у последњем мечу сезоне донео трофеј Лиге Европе, али када је Јувентус позвао за њега није било дилеме где жели да настави каријеру.

Сари је на клупу Челсија дошао из Наполија у јулу 2018. године и са "Плавцима" је завршио трећи у Премијер лиги и освојио је Лигу Европе.

Челси је од Јувентуса добио негде око 5 милиона фунти за италијанског стручњака.

Масимилијано Алегри је напустио Јувентус по завршетку сезоне и Сари ће бити његов наследник.

Сари је имао трогодишњи уговор са Челсијем и прошлог јула је постао 9. менаџер којег је Роман Абрамович ангажовао, тако да нам предстоји занимљив период у ком ћемо сазнати ко ће бити јубиларни десети.

Сада је и званично: Фудбалски клуб Челси се на свом званичном сајту опростио од Мауриција Сарија и захвалио му се на томе што је Плавце одвео до титуле у Лиги Европе. У исто време, Челси је на свом званичном сајту објавио да ће Сари постати нови тренер Јувентуса. Пар минута касније му је и Стара дама на свом званичном профилу пожелела добродошлицу. Дакле, све је завршено и званично. Сари је потписао уговор до 30. јуна 2022. године.

Стара дама ће уплатити Челсију на рачун износ од око 6.000.000 евра. Челси је истакао да је велику важност у овој одлуци Сарија било да буде близу својих родитеља који су у годинама.

Скај је недавно писао да је Сари имао жаљу да се врати у талију после једне сезоне у Енглеској и клуб му је поручио да не жели да му стоји на путу. Италијан је имао још годину дана уговора са Челсијем, са опцијом на још једну додатну сезону, али никако се, од самог почетка, није осећао угодно живећи и радећи у Енглеској. Фрустрирало га је и то што није имао баш близак однос са управом Челсија.

"У разговорима које смо имали после финала Лиге Европе, Маурицио је био врло јасан у томе колико је његова жеља јака да се врати у своју земљу. Објаснио је своје разлоге због којих је желео да се врати у Италију и они су били јаки. Верује да му је битно да буде поред своје породице, као и због својих родитеља и жели да живи ближе њима у овом моменту. Хвала му за све, као и за освајање Лиге Европе", између осталог је рекла директорка Челсија Марина Грановскаја.

Занимљиво је да Челси није имао план да отпусти Сарија овог лета, али да једноставно није желео да задржи неког ко није задовољан. Сари је водио Челси до победе над Арсеналом од 4:1 у Лиги Европе и тако дошао до првог трофеја у својој тренерској каријери. А Челси ће сада гледати да му нађе замену. Први фаворит за то место је Френк Лампард о чему смо већ писали.

Сада је Сари заменио Масимилијана Алегрија који је отишао са чела Старе даме на крају сезоне после пет година мандата. Зна се колика је нетрпељивост Наполитанаца према Јувентусу, тако да су многи његов потез назвали издајом, са чиме се Сари није усагласио.

"Ко је издајник? Неко ко се повуче из борбе. Издајник је онај који индивидуалним интересима даје предност у односу на колективне. Ја то нисам. Важнија ми је предња страна дреса, тамо где је грб, име играча на леђима ме не занима. Што се тиче љубљења грба, не знам зашто се тако мери љубав и зашто се то доживљава као акт љубави. Шта ће бити после десет година? Многи играчи су прелазили из Милана у Интер и обратно, па се ништа није десило. Боље је не ићи директно из једног ривала у други, али у многим каријерама се и то дешавало", поручио је недавно Сари.

Неће Сарија чекати лак задатак јер се од Јувентуса не очекује само титула у Серији А, што се негде и подразумева, већ и освајање Лиге шампиона. Сари ће поново бити у Италији. Вероватно ће имати и олакшане услове за коришћење дувана.

Њему довољно. Очигледно му је Енглеске већ било преко главе.

Челси је морао да попусти!

Јувентус већ више недеља "јури" Мауриција Сарија као наследника Масимилијана Алегрија и коначно је успео у томе када су се клубови договорили око отпремнине коју ће тим са "Стамфорд бриџа" добити због уступања тренера, две године пре завршетка његовог уговора.

Позив из домовине био је јачи од сваке похвале коју је (прекасно) добио од челника Челсија, тако да је Сари радије изабрао место у ком му неће висити "мач изнад главе".

Током турбулентне прве сезоне у Челсију више пута је био на ивици отказа, посебно почетком године након пораза од Борнмута и Манчестер ситија, али је пребродио и повреде, лош однос са навијачима и контроверзне потезе, за треће место на крају сезоне у Премијер лиги.

Као накнаду за одлазак из Челсија у Јувентус, "плавци" ће зарадити око 5 милиона евра, које су у Торину коначно пристали да исплате. Поставља се питање због чега компензација за тренере представља толики проблем клубовима, када на фудбалере троше и 10-15 пута већи новац?
Осим тога, довео је екипу у финале Карабао купа, где их је Манчестер сити добио после пенала, док је са "плавцима" освојио први трофеј у каријери - у последњем мечу на клупи клуба.

У финалу Лиге Европе, у Бакуу против Арсенала, Челси је одиграо један од најбољих мечева сезоне и славио 4:1, а на лицу Мауриција Сарија видело се колико му значи што као 60-годишњак први пут може да подигне неки шампионски пехар.

Ипак, забрана трансфера, продаја Едена Азара и стални страх од отказа били су довољан знак Сарију да покупи ствари и врати се у Италију где се његов фудбал више цени.

Утисак је да се Челси касно сетио да "љуби скуте" свом менаџеру, који је одрадио сјајан посао у првој сезони упркос свим проблемима, па ће тако потражити 14. шефа стручног штаба у ери Романа Абрамовича, први пут јер је њих тренер "одјавио". 

Највероватније је да ће то бити Франк Лампард, клупска легенда која је тренерску каријеру почела летос у Дербију и умало овај тим увела у Премијер лигу.

Јасно је да му мањка искуства и да би могао лако, попут већине оних са којима је сарађивао као играч, да добије отказ, међутим наводно му је Роман Абрамович гарантовао да ће га "оставити" да ради најмање две године...

Надају се у клубу да ће као човек од ауторитета на "Бриџу" успети да пробуди и младе фудбалере из академије клуба, односно да ће Калум Хадсон-Одои због њега продужити уговор.

С друге стране, Маурицио Сари имаће најјачу екипу у досадашњем делу каријере, која ће сигурно бити додатно појачана током предстојећег прелазног рока.

Пристао је да дође у Торину упркос томе што је у Напуљу био легенда, док се управо борио да "стару даму" свргне с трона у Италији, што ће му навијачи с југа сигурно замерити, али треба разумети да је пред њим нови сан који није могао до сада да испуни у каријери...

Од Макса Алегрија је наследио фантастичну екипу, осмоструког узастопног првака Италије, али од њега ће се пре свега очекивати атрактивнији фудбал и већи успеси у Лиги шампиона.

Видећемо да ли ће његове тактичке захтеве играчи Јувентуса брже успети да прихвате од фудбалера Челсија, пошто је најављивао да бисмо тек у другој сезони могли да видимо фудбал који је брзо добио и име - "Саррибалл".

У Лондону га нису дочекали, видећемо у Торину...

Уговор је потписан до краја јуна 2022. године.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар