Почиње ЕУРО за младе, "орлићи" - знате већ како!

Млада репрезентација Србије не припада првом кругу фаворита за предстојеће Европско првенство у Италији и Сан Марину, али хладнокрвност, искуство и организованост ове генерације наводе на наду. Ово је ваш водич за ЕУРО 2019. године!

Фудбал 16.06.2019 | 16:15
Почиње ЕУРО за младе, "орлићи" - знате већ како!
Нема Мундијала, али има фудбала!

Лето након Светског првенства у фудбалу зна да буде досадно и неиспуњено фудбалом, али срећом по нас ове године нас чекају три занимљива турнира.

Први је већ почео, у питању је Копа Америка, на коме смо већ видели добар Бразил и очајну Аргентину, од ове вечери ћемо гледати фудбал и на европском тлу у извођењу најбољих младих играча "старог континента", док нас врло брзо (21. јун) очекује и Куп афричких нација.

Први пут у летњем термину...

За сваког понешто, али јасно је да ће нама у фокусу највише бити Европско првенство за младе фудбалере на коме учествује и селекција најталентованијих српских играча.

"Орлићи" су спремни да још једном оставе добар утисак, можда направе и корак више у односу на неке претходне турнире, а тим поводом у овом тексту смо сабрали све оно што би требало да знате уочи почетка шампионата...

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ - ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ, ПРОЛАЗ, ТЕРМИНИ

Ово је 22. по реду Европско првенство за младе у организацији УЕФА, а ове године се одржава у Италији и Сан Марину од 16. до 30. јуна.

Мечеви се играју у пет градова на Апенинском полуострву - Болоњи, Ређо Емилији, Ћезени, Трсту, Удинама и Серавалеу - и важно је упамтити да ће се утакмице играти у терминима од 18.30 и 21 час по средњеевропском времену.

На турниру учествује 12 екипа које су подељене у три групе са по четири тима, а директан пролаз у полуфинале обезбедиће првопласирани тимови и укупно најбољи другопласирани.

Уједно, екипе које се пласирају у полуфинале обезбедиће учешће и на Олимпијским играма у Токију 2020. године, што је свакако додатни мотив, док је једина мала конфузија начин "укрштања" након комплетирања прве фазе такмичења.

Ако најбоља другопласирана екипа буде из групе "А", укрстиће се с победником групе Б, док ако најбоља другопласирана буде из група "Б" или "Ц", укрштају се с победником групе "А".

А ко се све такмичи?

Бранилац титуле је Немачка, која се налази у групи "Б" са репрезентацијом Србије, Данске и јединог дебитанта Аустрије.

У групи "А" је домаћа селекција Италије која је у јакој конкуренцији Шпаније, Белгије и Пољске, док је веома занимљива и група "Ц" у којој су Енглеска, Француска, Румунија и Хрватска, па је већ сада јасно да нас чека "кидање" за прве позиције.

Важно је напоменути да ће се користити и ВАР технологија, док Србија има још једног учесника поред фудбалера - судије Срђана Јовановића, Милана Михајловића и Уроша Стојковића.

ГРУПА "А": Италија, Шпанија, Пољска и Белгија.
ГРУПА "Б": Немачка, Данска, Србија и Аустрија.
ГРУПА "Ц": Енглеска, Француска, Румунија и Хрватска.

КАКО СМО ОДИГРАЛИ КВАЛИФИКАЦИЈЕ? ОДЛИЧНО! 

Фудбалери селектора Горана Ђоровића имали су веома успешне квалификације, "одрадили" су их рутински попут сениорске селекције Немачке, пошто су на време обезбедили место на завршном турниру без икакве драме или калкулација пред сам крај циклуса.

Ово ће бити чак 11. учешће за нашу земљу на првенствима младих, као Југославија смо били шампиони 1978. године, док смо имали успеха и у овом веку.

Играли смо финала 2004. и 2007. годне, између тога (2006) били заустављени у полуфиналу), док смо на претходна три учешћа такмичење завршавали у групној фази без победе, а надамо се да ћемо то исправити ове године у Трсту - где играмо први део такмичења.

Србија је у првих осам утакмица квалификација уписала исти број победа, док је потом против Аустрије и Јерменије "спустила" гас и убележила два ремија на лошем терену "Карађорђа".

Квалификације за наш тим почеле су још у септембру 2017. године на стадиону у Јагодини против Гибралтара, а као кључна победа у читавом походу ка Италији и Сан Марину могао би се узети меч против Русије у Нижњем Новгороду, када смо славили после преокрета (2:1) за који су заслужни Лука Јовић и Александар Лутовац, када смо имали доста изостанака.

Рутина и хладнокрвност коју су наши играчи показали у овим квалификацијама говори да имамо једну од најзрелијих генерација, а то треба искористити...

КОЛИКО СМО ДОБРИ? ВЕОМА! И ЈАЧИ НЕГО У КВАЛИФИКАЦИЈАМА...

Неће бити претеривање ако кажемо да је Србија потенцијално "изненађење из сенке".

Играчи које је Горан Ђоровић повео на Европско првенство за младе већ дуго играју заједно, многи су били део успеха пре четири године на Новом Зеланду, док су неки већ осетили и искуство играња за "А" репрезентацију у којој су и те како важан фактор.

Не би требало "набијати" притисак овој генерацији која нас је већ обрадовала на Светском првенству за играче до 20 година, али они су навикли да пред себе поставе највише циљеве.

У квалификацијама најчешће нису играли у најјачем могућем саставу, посебно од када је Младен Крстајић у "орлове" повукао Андрију Живковића, Николу Миленковића, Немању Радоњића, Сашу Лукића, нешто касније и Луку Јовића и Мирослава Богосавца, али лепо је што ћемо на завршном турниру имати најјачи могући тим на располагању.

Једино недостаје Миладин Стевановић, који је доживео тешку повреду, односно Марко Грујић који није у добрим односима са ФСС од Мундијала у Русији.

Ђоровић је до сада најчешће играо у формацији 4-3-3, некада и у модификованој верзији 4-2-3-1, а нагласак је био на доброј сарадњи читавог везног реда, односно пробојности крилних нападача који су се одлично допуњавали са истуреним Луком Јовићем.

Нови нападач Реал Мадрида је у квалификацијама постигао седам голова и због тога ће бити "ударна игла" наше младе селекције, али добра вест је да нисмо "оне ман теам".

Огроман значај биће и "повратак" Андрије Живковића, који ће носити и капитенску траку на ЕУРО2019, као и брзоногог Немање Радоњића који није имао добру сезону у Марсеју, али ће вероватно бити избор испред Лазара Ранђеловића и Александра Лутовца који су играли добро у квалификацијама.

Важан "шраф" на средини терена био је Данило Пантић, изврсно је играо и Урош Рачић, а појачање ће добити у виду Саше Лукића, што значи мање простора за Ерхана Машовића.

Огроман "плус" у задњој линији биће повратак Николе Миленковића који има ДУПЛО више наступа за "А" тим од младе репрезентације, док су у задњој линији сигурни и Милан Гајић, Вукашин Јовановић и Мирослав Богосавац, док дилеме нема ни по питању голмана - Борис Радуновић.

Већ на папиру овај тим Србије делује моћно, усудићемо се да кажемо комплетније него на два претходна учешћа, а много ће зависити од првог меча на турниру против Аустријанаца, с којима смо играли и у квалификацијама, а у случају да стартујемо победом све би било лакше у наставку и играло би се с мање притиска...

Горан Ђоровић је показао да добро влада "орлићима" и да његова екипа има идентитет, а због тога ни не чуди што је кандидат и за селектора сениорске репрезентације.

До сада се није истицао крупним и великим речима, делује потпуно повучено као селектор, а реч на терену воде његови играчи који изгледају као веома озбиљна селекција у којој су организација и правила распоред улога најважнијији појмови.

КО СУ ФАВОРИТИ НА ТУРНИРУ? МИ НИСМО!

Највећа очекивања су од репрезентације Енглеске, шампиона света на Светском првенству за играче до 20 година из 2017. године, а квота на њих била би још "мршавија" да су повели најбоље фудбалере који имају могућност да наступају на овом турниру…

Они су повели врло млад тим на првенство и недостају им звезде попут Трента Александер-Арнолда, Џејдона Санча, Деклана Рајса, Делеа Алија или Маркуса Рашфорда, али је одлука ФА била да они који су већ прешли у сениорску репрезентацију више не играју и за ову селекцију, са изузетком Доминика Соланкија и Тејмија Ејбрахама.

Имају већ на кога да се ослоне: Сесењон, Медисон, Фоден, Чудури, Ван Бисака…

Другом кругу фаворита, бар према букмејкерима, припадају селекције Француске и Шпаније, а занимљиво је да "триколи" на титулу на овом такмичењу чекају од 1988. године.

И они су се "одрекли" играча који су већ звезде сениорске репрезентације, попут Килијана Мбапеа, тако да ће се сада ослонити на Мусу Дембелеа, док Шпанци имају нешто исуснији тим у ком су Фабијан Руиз, Дани Себаљос Миел Ојарзабал, Пабло Форналс, Борха Мајорал и други.

Велика очекивања су и од Немаца, бранилаца пехара, коме сада недостаје стрелац, али се уздају у звучињу одбрану (Та, Хенрикс, Клостерман), док никако не треба заборавити Италију.

Домаћин турнира и најуспешнија селекција која је пет пута била шампион Европског првенства је одлично вођена од стране Луиђија ди Бјађа, а има и једну од најталентованијих генерација у последње време. У питању су све играчи који наступају у домаћим клубовима и већ имају битне улоге у њима попут Никола Бареле, НиколаЗанијола, Лоренца Пелегринија, Патрика Кутронеа…

Ако је веровати кладионицама, тек после поменутих гигантских селекција долази репрезентација Србије, али најбоље смо играли када нас нису узимали толико за озбиљно.

НАЈВЕЋИ ТАЛЕНТИ - И ЗБОГ ТОГА ПРАТИМО ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО!

Од 276 фудбалера који ће играти на Апенинском полуострву у наредне две недеље многи ће постати звезде, а није тајна да неки од њих то већ јесу...

Стога не би требало подсећати на најскупље играче турнира попут Луке Јовића, Федерика Кијезе, Фабијана Руиза, Микела Ојарзабала, Карлоса Солера, Ибрахима Конатеа, Усема Ауара, Мојза Кина и других, него обратити пажњу на оне који нису још потпуно у фокусу јавности.

Један од њих је Сандро Тонали (19, Италија) из Бреше који је са овим тимом ушао у Серију А, а многи га због стила игре и фризуре пореде са Андреом Пирлом.

Занимљиво ће бити пратити и игре Данија Олма (21, Шпанија) који је бриљирао у дресу Динама и на прагу је великог трансфера, односно Додија Лукебакија (21, Белгија) кога Вотфорд није узимао превише за озбиљно и прошле сезоне га је позајмио Фортуни из Дизелдорфа.

Занимљиву екипу имају Данци за које ће под лупом скаута бити пре свих нападач Роберт Сков(23) који је играо невероватно за Копенхаген прошле године, док у нашој групи из Аустрије вреди истаћи Ханеса Волфа (20) - будућу "златку коку" Салцбурга.

Јанис Хаџи (20, Румунија), син добро познатог Георгеа Хаџија, требало би да буде прва "перјаница" Румуније, а биће забавно испратити и Хрвате који учествују први пут од 2004. године и делује да ће носиоци игре код њих бити пре свих Јосип Брекало и Никола Влашић, док је свакако похвално што имају велики број играча и из домаћег првенства.

Од играча који не спадају у "мејнстрим" вреди издвојити и Мејсона Маунта (20, Енглеска)

РАСПОРЕД И САСТАВ СРБИЈЕ НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ

17. јун (18.30, Трст): Србија - Аустрија (РТС)
20. јун (21.00, Трст): Немачка - Србија (РТС)
23. јун (21.00, Трст): Данска - Србија (РТС)
-------
27. јун - потенцијално полуфинале (Болоња или Ређо Емилија)
30. јун - потенцијално финале (Удине)

ГОЛМАНИ: Борис Радуновић (Аталанта), Драган Росић (Младост) и Милош Остојић (Спартак). 

ОДБРАНА: Мирослав Богосавац (Чукарички), Алекса Терзић, Милан Гајић, Срђан Бабић (сви Црвена звезда), Вукашин Јовановић (Бордо), Никола Миленковић (Фиорентина) и Светозар Марковић (Партизан).

ВЕЗНИ РЕД: Урош Рачић (Валенсија), Ерхан Машовић (Бриж), Данило Пантић (Партизан), Саша Лукић (Торино), Лука Аџић (Андерлехт), Немања Радоњић (Марсеј), Лазар Ранђеловић (Раднички), Андрија Живковић (Бенфика), Игор Златановић (Радник) и Александар Лутовац (Партизан). 

НАПАД: Лука Јовић (Реал Мадрид), Иван Шапоњић (Бенфика) и Дејан Јовељић (Црвена звезда).

СЕЛЕКТОР: Горан Ђоровић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар