Шта фали "змајевима" и Србији да осигурају ЕП?

Квалификације за Европско првенство рукометаша, које ће се у јануару 2020. године одржати у Аустрији, Шведској и Норвешкој, ушле су у завршну фазу. Остало је још посљедње коло након којег ће бити познато десет преосталих учесника.

Остали спортови 16.06.2019 | 15:56
Шта фали "змајевима" и Србији да осигурају ЕП?
Засад су пласман на ЕУРО 2020 кроз квалификације осигурали: Њемачка, Хрватска, Сјеверна Македонија, Словенија, Летонија, Мађарска, Данска, Русија, Португал и Француска. Раније су то право стекли актуелни европски шампион Шпанија, те домаћини Аустрија, Норвешка и Шведска. Дакле, слободно је још десет мјеста на Европском првенству на којем ће по први пут у историји учествовати 24 репрезентације. Посљедње коло квалификација биће изузетно узбудљиво, јер је кандидата много више него слободних мјеста.

Међу тих 14 кандидата налазе се и четири репрезентације из региона: Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора и тзв. Косово. Од споменутих, најмање шанси за пласман на Европско првенство има управо самопроглашено Косово, којем је потребна гостујућа побједа против Њемачке, како би се евентуално као једна од четири најбоље трећепласиране репрезентације домогла завршнице. У тој групи 1 важнији је дуел Пољске и Израела након којег ће побједник сигурно на ЕП.

У групи 2 ситуација је доста јасна. Хрватска је осигурала број један, а Србија и Швајцарска у Новом Саду ће одлучивати о томе ко ће с другог мјеста на ЕУРО 2020. Чак се и поражена селекција може надати пласману, као једна од четири најбоље трећепласиране.

Веома компликована ситуација је у групи 3 у којој је Сјеверна Македонија осигурала пласман, док три преостале репрезентације такође имају своје шансе. Турској је потребна побједа у гостима код Исланда и вјероватно би као једна од најбољих трећепласираних репрезентација осигурала мјесто на ЕП. Иако је тренутно четврта на табели и Грчка има шансе. Грцима је потребан тријумф у гостима код Македонаца. У том случају, заузели би треће мјесто и били би сигурни учесници ЕУРО 2020, и то као најбоље рангирана трећепласирана селекција квалификација.

У групи 4 ситуација је доста јасна. Словенија и Летонија су са по осам бодова већ осигурале прве двије позиције. Мале шансе да се домогне ЕП још увијек има Холандија, којој треба побједа против Летоније и да јој се поклопе резултати осталих трећепласираних селекција у посљедњем колу.

Бјелорусија, Чешка и БиХ из групе 5 су на корак до Европског првенства. Постоји много комбинација уочи посљедњег кола. Но, у најбољој позицији је Бјелорусија која дочекује аутсајдера Финску и с два бода је на завршном турниру. Чешка и БиХ у директном дуелу одлучују које ће мјесто у групи освојити. Чесима је довољан бод да задрже прву позицију. Ремијем би била задовољна и БиХ, јер би сигурно као једна од четири трећепласиране остварила први пласман на Европско првенство. Изабраници Билала Шумана могу и с поразом на ЕУРО, али тада би морали чекати резултате осталих утакмица. У случају да дођу до тријумфа, онда би заузели прво или друго мјесто, у зависности од исхода дуела у Бресту.

Француска и Португал су у групи 6 очекивано осигурали прве двије позиције. За Румунију и Литванију остао је трачак наде да могу и они међу 24 најбоље селекције Европе с треће позиције. Но, и једнима и другима је потребна гостујућа побједа код Француза, односно Португалаца, али и да им се поклопе резултати из осталих група.

Из групе 7 на ЕУРО ће сигурно Мађарска и Русија, док пред посљедње коло наду има и Италија. Међутим, Италијанима је потребан што убједљивији тријумф у гостима код Мађара, што је тешко очекивати.

На крају, у групи 8 Данска је као лидер већ на Европском првенству, а Црна Гора и Украјина ће у сусрету у Подгорици одлучивати ко ће бити други. Но, обје селекције имају лијепе шансе да на ЕУРО оду као трећепласирани из своје групе.

Европско првенство играће се од 9. до 26. јануара 2020. године у Бечу, Грацу, Трондхајму, Гетеборгу и Штокхолму. Жријеб група за ЕУРО 2020 одржаће се 28. јуна у 18.45 сати у Бечу.

- Табела трећепласираних селекција:

1. БиХ 3 1 0 2 75:85 2
2. Црна Гора 3 1 0 2 82:97 2
3. Србија 3 0 1 2 72:81 1
4. Холандија 3 0 0 3 74:86 0
5. Пољска 3 0 0 3 66:80 0
6. Турска 3 0 0 3 74:90 0
7. Румунија 3 0 0 3 53:76 0
8. Италија 3 0 0 3 65:94 0

- Парови шестог кола:

Група “1“: Пољска – Израел, Њемачка – Косово
Група “2“: Србија – Швајцарска, Хрватска – Белгија
Група “3“: Исланд – Турска, Сјеверна Македонија – Грчка
Група “4“: Холандија – Летонија, Словенија – Естонија
Група “5“: Чешка – БиХ, Бјелорусија – Финска
Група “6“: Португал – Литванија, Француска – Румунија.
Група “7“: Мађарска – Италија, Русија – Словачка.
Група “8“: Црна Гора – Украјина, Данска – Фарска Острва.

Све утакмице играју се у недјељу, 16. јуна, с почетком у 18 сати.

- Поредак у групама:

Група “1“: Њемачка 10 бодова, Израел 4, Пољска 3, Косово 3
Група “2“: Хрватска 9, Швајцарска 6, Србија 4, Белгија 1
Група “3“: С. Македонија 7, Исланд 6, Турска 4, Грчка 3
Група “4“: Словенија 8, Летонија 8, Холандија 4, Естонија 0
Група “5“: Чешка 8, Бјелорусија 6, БиХ 6, Финска 0
Група “6“: Француска 8, Португал 8, Румунија 2, Литванија 2
Група “7“: Мађарска 9, Русија 7, Италија 4, Словачка 0
Група “8“: Данска 8, Украјина 6, Црна Гора 5, Фарска Острва 1

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар