ЕП: Бити или не бити за Орлове, брине повреда Милосављева!

Тријумф од шест голова разлике против Швајцарске у Новом Саду доноси Србији друго место у Групи 2, али и победа са голом разлике води чету Ненада Перуничића на континентални шампионат 2020. године као једну од четири најбоље трећепласиране селекције.

Остали спортови 16.06.2019 | 15:18
ЕП: Бити или не бити за Орлове, брине повреда Милосављева!
Килаво је почело! Само два бода, без победе, из четири кола квалификација за Европско првенство 2020. године упалило је аларм у табору рукометне репрезентације Србије, али после убедљивог тријумфа над Белгијом у гостима, види се светло на крају тунела.

Пред последње коло рачуница је јасна – било каква победа против Швајцарске чету Ненада Перуничићаводи на шампионат Старог континена у Аустрији, Норвешкој и Шведској. Наиме, Орлови би са два бода у Спрској Атини били сигурни као једна од четири најбољих трећепласираних селекција. Брисао би се кикс реми са Белгијом на старту у Зрењанину, и у новофомираној табели трећепласираних Србија би имала три бода (бод против Хрватске и два против Сајџија).

Против Швајцараца (18.00) наша селекција игра у Новом Саду у СПЕНС-у. Јесенас су Сајџије биле боље – 29:24. Тада је Србија била у нокдауну, Перуничић је тек преузео репрезентацију, кренуло се од нуле, без увређених звезда и звездица које су се опростиле од дреса са државним грбом.

Победа од шест голова разлике доноси Србији друго место у Групи 2 иза неприкосновене Хрватске. Међутим, неће бити лако против Швајцараца које предводи један од најбољих бекова на свету Енди Шмид. Искусни средњи бек брани боје немачког Рајн Некар Левена из Манхајма, а протекле сезоне је био трећи стрелац Лиге шампиона. Сајџије ће такође имати велики мотив да се први пут квалификују на шампиоант Старог континента. Једном су учествовали и то 2006. године, али су тада били домаћини, па нису морали да играју квалификације.

Свестан је селектор Ненад Перуничић улога у овом мечу, али верује да ће уз помоћ пуних трибина у Новом Саду да падне Швајцарска.

„Надамо се великом броју људи који ће дати максималну подршку да дођемо до нечега важног за нову генерацију. Свесни смо где јесмо и колико можемо. Скромни смо, ништа велико још ништа нисмо ни правили. Водимо се са стварима да нам треба времена за напредак. У Србији смо навикли да немамо стрпљења за неке ствари. Зато не тражимо алиби. Потпуно верујем мојим момцима и да смо спремни за највеће могуће изазове. Верујем у нашу победу. Верујем да ће ови момци опет показати оно што градимо. Ова екипа момака се не плаши ничега, има јак карактер и велики мотив за доказивањем. Само гледамо ка напред, нема корака уназад“, храбри своје пулене некада прослављени ас светског рукомета.

Проблем за Србију би могла да буде повреда најбољег голмана Лиге шампиона протекле сезоне, Дејана Милосављева. Сада већ бивши чувар мреже шампиона Европе Вардара, а од наредне сезоне рукометаш немачког Фухсеа из Берлина, имао је пех у среду у Леувену.

„Уз све малере и повреде, морам рећи, просто је невероватно да смо овог пута у ситуацији да је неизвестан наступ Милосављева. Повредио се на загревању у Белгији и осетио бол при крају утакмице. Навикли смо да нам неко фали и зато има момака који могу да попуне и буду замена“, истакао је Перуничић.

И пивотмен Мијајло Марсенић верује у позитиван исход данашњег меча.

„Играмо против добре репрезентације са једним од најбољих играча на свету Шмидом. Очекујемо тешку утакмицу. Надам се да ћемо свих 60 минута задржати ниво као против Белгије уз помоћ наших навијача које позивам да дођу у што вечем броју. Желимо да оверимо пласман на Европско првенство и наставимо континутет учествовања на великим такмичењима. То би било треће такмичење у низу што би пуно значило нашој младој екипи. Сви један у другог имамо пуно поверења. Знамо се доста дуго. Ако будемо задржали ниво игре са јако одбраном и головима из транзиције, имамо велике шансе. Победа од пет и више голова нам доноси друго место, али не треба с тим да се оптерећујемо. Потписао бих лично било коју победу само да се пласирамо на Европско првенство“, рекао је пивотмен Фухсеа из Берлина.

Следеће године по први пут Европско првенство ће се играти са 24 репрезентације. Шпанија као бранилац круне и три домаћина, Аустрија, Норвешка и Шведска су се пласирали без квалификација. Пре последњег кола визу за континентално првенство су изборили још: Немачка, Хрватска, Северна Македонија, Словенија, Летонија, Француска, Португалија, Мађарска, Русија и Данска. Има још шест места.

На првенство Европе иду по две најбоље репрезентације из свих осам група и по четири најбоље трећепласиране репрезентације. Поредак трећепласираних селекције се прави тако што се бришу резултати мечева са најгором селекцијом у групи (рачунају се четири утакмице са најбоље две репрезентација), а у случају истог броја бодова одлучује гол-разлика.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар