Позитиван исход или нема састанка

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да постоји одређена воља Њемачке и Француске да се одржи састанак у Паризу, али да постоје и велике резерве у вези са исходом тог састанка.

Србија 16.06.2019 | 12:36
Позитиван исход или нема састанка
"Ако унапред не буде познато да ће исход тог састанка бити позитиван, мислим да састанка неће ни бити. Тиме би показали да је Харадинај јачи од свих њих", рекао је Дачић за "Курир".

Прошли пут су њемачка канцеларка Ангела Меркел и Макрон убјеђивали Харадинаја, који их је, како каже, увредио питавши их: "Ко ће нама да гарантује то што ми ви причате?"

Затим је, додаје, Харадинај био позван код Мерекелове да би се направила одређена припрема пред састанак у Паризу.

"Мишљења сам да председник Француске Емануел Макрон висе себи не може да дозволи такав луксуз да му Харадинај по други пут лупи шамар", рекао је Дачић.

Према његовом мишљењу, западни политичари користе Харадинаја за своје међусобне сукобе.

Прво, објашњава, хоће да покажу да висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини "нема појма, да ништа није урадила".

Друго, САД нису одушевљене што су Париз и Берлин заказали састанке и не навијају да се ту нешто позитивно деси. И треће, Париз и Берлин мисле да они треба да преузму руковођење преговорима, а Брисел је против тога.

"А сви заједно сматрају да треба да се укључи Америка у преговоре, али без Русије некако. То су сукоби унутар тог западног табора", рекао је он.

Дачић каже и да очекује да ће у наредних годину дана десетак земаља, а можда и више, повући признање Косова.

"Ја више и не морам да утичем на те земље, оне саме хоће да повуку признање", рекао је он.

(Курир/Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Скептик

16.06.2019 11:05

Кад се само сјетим ранијих министара иностеаних послова, Владислава Јовановића, рецимо. Образован, културан, одмјерен...Узмите биографије обадвојице, и упоредите, нећете вјеровати каквог кловна има Србија за министра иностраних послова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гергелy

16.06.2019 11:43

Дацицу могу све дрзаве повуци признање и ста Србија има од тога,схвати да Албанци неце висе под српску цизму.Кази како цес их натјерат да прихвате Србију и српску власт на Косову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гергелy

17.06.2019 06:33

Како су Срби у посљедњим годинама под притиском напуштали Косово исто тако и албанци могу да се врате у своју матичну државу па се неће наћи под српском чизмом. У најновијим политичким збивањима ништа није немогуће па ни ово. Буди паметан.

Name

Дациц

16.06.2019 11:44

Мисли Дациц да це Косово бити православно како то Срби хоце,нема од тога ниста,да не будем као Додик.Косово је дебилу један наслоњено на Албанију која је у НАТО пакту,а Албанија на Јадран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

16.06.2019 14:44

Бице православно

Name

За дацица

16.06.2019 11:46

Албанци су у бољој позицији од Босњака

ОДГОВОРИТЕ
Name

У страху су велике оци

16.06.2019 13:34

Брзо отворисе пандорину кутију, јос брзе це да је затворе и то добро.

ОДГОВОРИТЕ