Узбуна: Све више самоубистава

Велики број самоубистава и трагичних случајева који су имали смртни исход забринули су бројне грађане БиХ, посебно јер су се сви ти случајеви догодили у веома кратком периоду.

Босна и Херцеговина 16.06.2019 | 12:10
Узбуна: Све више самоубистава
Алармантан податак долази из општине Тешањ, гдје је од почетка ове године чак осам грађана дигло руку на себе.

Посљедњи случај десио се у уторак, у насељу Трепче, када се жена (31) убила скоком у бунар. Због чега се одлучила на овај корак, није познато.

Након овог случаја на Фејсбук профилу огласио се и начелник Тешња Суад Хускић.

– Да је једно, било би превише. Жао ми је наших суграђана и њихових породица! Очигледно се срећемо с теретима болне прошлости и тешке садашњости. Друштво и систем су “обољели”, посљедице су из дана у дан све веће и све теже – написао је Хускић.

У изјави за Аваз рекао је да су већ одржани састанци с полицијом и центром за социјални рад.

– Размотрићемо све случајеве, анализирати, а потом с надлежним институцијама видјети како можемо помоћи и реаговати. Већ у првој анализи се види да је лани било око 400 самоубистава у цијелој БиХ. Нажалост, сада смо у ситуацији да морамо радити поређења, видјети шта се дешава у Тешњу – рекао је Хускић.

Психички проблеми

У Општој болници Тешањ почетком маја скоком кроз прозор с четвртог спрата убио се 70-годишњи И. С. из Пиљужица код Тешња. Ријеч је о пацијенту који је имао психичких проблема.

Мјесец раније, у мјесту Калошевић особа М. Б. пуцала је у себе из аутоматске пушке.

ТК: Дјевојка скочила у смрт

У Тузланском кантону прошле су године црне статистике забиљежиле чак 47 самоубистава, у Тузли 14, Лукавцу 11, Градачцу девет, Грачаници и Калесији по три…

Посљедње самоубиство починила је 19-годишња дјевојка, која је у смрт скочила са 22. спрата хотела “Мелаин” у Тузли.

Најчешћи начин почињења самоубиства је вјешањем, чак 32 случаја, пуцањем из ватреног оружја (6), скоком с висине (4) те тровањем отровним средствима, утапањем у води, клањем, самоспаљивањем и наношењем повреда оштрим предметом.

Из Управе полиције ТК истичу да се у највише случајева радило о тешко болесним особама.

Али, стручњаци упозоравају да мотиви за самоубиство могу бити недавне смрти блиских особа, развод, губитак самопоштовања…

Бројке

218 самоубистава лани је било у ФБиХ

47 у Тузланском кантону

69 у Средњобосанском

35 у Зеничко-добојском

26 у Херцеговачко-неретванском.

(Аваз)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

&$#())

16.06.2019 10:44

...И живи ће завидјети мртвима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малеена

16.06.2019 11:05

У каквим условима живимо мало њих и диже руку на себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

16.06.2019 11:19

Шта мислите због чега су самоубиства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

16.06.2019 11:22

Нису то психицки слуцајеве вец царе неимастина кад дозивис да неамс се за цим прекрстит нити зарадит И гдје тосу наси омиљени патриот додик бакир цовиц наси трофеји сда хдз снсд фујјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

16.06.2019 12:10

БИЋЕ ЈОШ ВИШЕ. ПИТАЈТЕ ТЕ У СКУПШТИНСКИМ КЛУПАМА БХ ШТА СУ ИМАЛИ А ШТА ИМАЈУ. ИМАЈУ СВЕ ПРОКЛЕТО ИМ БИЛО ШТО СУ ОД НАС ПОКРАЛИ, ОТЕЛИ И ДОВЕ ЛИ НАС НА КОНТЕЈНЕР. МИЛОРАД СЕ ВОЗА ХЕЛИКОПТЕРОМ ПАРА БИЈЕДЕ. ЛУКА ПЕТРОВИЋ ГОСПОДАР ЖИВОТА И СМРТИ.

Name

...

16.06.2019 12:15

Душевно болеснима морамо сви помагати, јер свако у својој близини познаје бар неколико таквих људи. Имао сам ту срећу или несрећу, не знам како да назовем то, да несвјесно спасим непознатог човјека од самоубиства и данас смо добри другари и често се он тога присјети. Све му је у том тренутку изгледало бесмислено и није видио никакав излаз, а данас има своју породицу, двоје предивне дјеце. Није лако, бори се, пуно ради, али живи и каже да му таква ствар више никада не би пала на памет. Превише су се људи једни од других отуђили. Сви ми имамо некакву своју муку и невоље, али слабо причамо једни другима о томе. Било би много лакше свима кад бисмо причали шта нас мучи, јер увијек има рјешење за све, да не дође до оног најгорег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малеена

16.06.2019 13:22

Скидам капу мало је таквих. Имаш моје поштовање

Name

Ее

16.06.2019 15:20

Браво!