''Договор вриједан политичког бола''

Предсједник Србије Александар Вучић зна да договор са Приштином неће бити популаран, али је вриједан политичког бола, изјавио је амерички сенатор Рон Џонсон.  

Србија 15.06.2019 | 09:22
''Договор вриједан политичког бола''
Џонсон је у интервјуу за Глас Америке рекао да је разговарао са државним секретаром Мајком Помпеом, коме је пренео Вучићев позив Доналду Трампу да посјети Србију, а пренијеће му, каже, и лично када га буде видио.

Истиче да је Трампу већ пренео претходне Вучићеве позиве, а на питање хоће ли амерички предсједник доћи у Србију, одговара: “Он је веома заузет, али је изразио своју подршку Србији и Косову да дођу до споразума и оставе проблем иза себе”.

Џонсон каже да вјерује да су предсједник Србије Александар Вучић и предсједник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, вољни да ријеше односе Београда и Приштине и да, како каже, схватају да договор до којег дођу можда неће бити краткорочно популаран. 

Код Вучића примарно цијени то што жели да ријеши проблем Косова, што би, како каже, могао рећи и за Тачија.

– Имају добру вољу за то, али истовремено препознају да је ријеч о веома тешком питању. Надам се да ће та њихова ријешеност ипак бити довољна за неки напредак – рекао је Џонсон у одговору на питање какав је његов утисак да ли је Вучић спреман на компромис.

Џонсон, који се са српским предсједником видио недавно на ГЛОБСеЦ форуму у Братислави, сматра да таксе, које је Приштина наметнула на робу из централне Србије, иако краткорочно могу дјеловати као добра идеја и ефикасно се користити као адут, дугорочно представљају додатни порез који плаћају становници земље која ту мјеру уводи.

– Дакле, дугорочно тарифе не користе Косову. Оно што бих желио да обје стране схвате је сљедеће: увели сте тарифе, привукли сте пажњу јавности, али сада треба да кренете даље и да озбиљно приступите рјешавању овог дугорочног проблема – како би Косово могло да буде признато и како бисмо дошли до мирног рјешења – навео је Џонсон.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Горан

15.06.2019 07:55

Није добра идеја

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељак

15.06.2019 10:08

Кад није добра идеја онда се пакуј - иди тамо и ресавај војно , герилски или како хоцес ; ЈА НЕ ИДЕМ !

Name

Нове колоније

15.06.2019 08:36

Све сто се десава на Косову и Метохији је под Америцком контролом. Албанци сами нераде бас ниста .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

15.06.2019 08:53

Како је лако играти се, а никакве емоције за то немаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

15.06.2019 09:05

Има да те боли кад ти буду републиканци завртали уши. Трамп ће доћи у Србију кад будете признали Косово, а то знаћи , никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

15.06.2019 17:27

Ти си сав нас бол.

ОДГОВОРИТЕ