За трофеј и визу за Токио!

Да Ташмајдан буде као некад! Филип Филиповић и Андрија Прлаиновић поново ће играти важно такмичење на чувеном београдском базену, где су први пут освојили престижан трофеј са репрезентацијом. Прочитајте шта о томе кажу уочи Светске лиге.

Остали спортови 14.06.2019 | 22:15
За трофеј и визу за Токио!
Све давније 2006. године, Филип Филиповић (32) и Андрија Прлаиновић (32) играли су за репрезентацију на Европском првенству и на Ташмајдану освојили први велики трофеј у капици Србије. 

Уз њих је на том турниру био и Дејан Савић, тада репрезентативац и један од лидера националног тима, а сада селектор, који је претходних дана и недеља окупљао екипу пред завршницу Светске лиге која ће следеће недеље (18-23. јун) бити одиграна баш на чувеном базену, популарном "Ташу".

Репрезентација Србије почеће учешће у уторак, утакмицом против чврсте и незгодне Аустралије (21 час), а у истом термину ће играти и наредних дана, против великог ривала - Хрватске (среда) и Казахстана (четвртак).

С обзиром на то да ће турнир бити игран без дана одмора, четвртфинала су заказана за петак, полуфинала за суботу, а финале за недељу, када ће бити познато ко ће освојити турнир и изборити пласман на Олимпијске игре у Токио 2020. године.

Подсећање да је прошло 13 година од наведеног Европског првенства насмејало је капитена, Филипа Филиповића.

"Кад споменеш колико је прошло година, онда осећам да сам стар", рекао је он у петак на Ташмајдану.

"Осим тога, осећај је сјајан. На Ташу смо се увек осећали најприродније. Као риба у води. Знамо терен и драго нам је што смо имали прилику да неколико дана тренирамо на спољашњем базену. Није било прилике за више, али то су приче за неке друге дане", додао је Филиповић.

Поглед на монтиране и све спремније трибине радује капитена.

"Очекујемо заиста да буде пуно. Да буде онај Ташмајдан на који сам навикао када сам почињао репрезентативну каријеру и надам се да резултат неће изостати".

Ко дође на београдски базен гледаће заиста снажан турнир, на којем ће велики дерби бити одигран већ у другом колу, када ће Србија, актуелни олимпијски и европски шампион, дочекати светског првака - Хрватску, која је била успешнија у неколико претходних међусобних дуела.

"Утакмице које смо одиграли раније током сезоне заиста немају везе са оним што нас очекује овде. И прошле године смо имали сличну причу, али друго су утакмице током такмичарске године, где су неоспорно били квалитетнија екипа и заслужено побеђивали. Ово је већи, другачији улог и мислим да ће сада бити друга прича", додао је Филиповић.

Такође, интересантно је било подсетити на Европско првенство 2006. и Андрију Прлаиновића, тада такође младог и перспективног дебитанта, а сада једног од најтрофејнијих српских и светских ватерполиста.

ПРЛАИНОВИЋ: ОВДЕ ЈЕ ПИСАНА ИСТОРИЈА
 
"Биће нам потребно мало времена да осетимо базен и наступ пред, надам се, пуним пливалиштем. Ово све изгледа лепо. Сећам се Европског првенства и било је јако лепо играти. Био је можда мало већи капацитет, али и ово је лепо и довољно и јако сам срећан што у својој земљи играмо овако важан турнир", рекао је он.

Док је стајао крај отвореног базена Ташмајдана, "Прле" је посебно наглашавао значај тог места за српски ватерполо.

"Играмо у својој земљи, на базену који има велику историју, где су се освајале и златне медаље и где сам започео репрезентативну каријеру на великим такмичењима 2006. И то је велика симболика и за мене и верујем за све нас у екипи".

Према његовом мишљењу, није једноставно набројати ко су фаворити за освајање Светске лиге, али се они свакако налазе међу пет имена које је навео.

"Тешко је проценити ко ће бити у најбољем стању. Очекује се да пет екипа одлучује о медаљама, Аустралија, Хрватска, Шпанија, Мађарска и ми", додао је Прлаиновић на Ташу, где ће се од уторка поново на отвореној сцени чути "Боже правде".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар