ЛН: Србија јача у Гондомару, али...

. . . први ривали су страшни Бразилци! У овогодишњој Лиги нација дебитују први техничар Орлова Никола Јововић и други коректор наше селекције Дражен Лубурић. Последња три дуела против „кариока“ наши одбојкаши нису узели ни сет.

Остали спортови 14.06.2019 | 15:00
ЛН: Србија јача у Гондомару, али...
Одбојкаши Србије су све бољи. После почетна четири пораза, изабраници Николе Грбића су славили у Отави против Немачке и Канада после драматичних пет сетова и остали у игри за завршни турнир наредног месеца у Чикагу. Али, питање је да ли Орлове занима учешће на Ф6 такмичења под окриљем Светске одбојкашке федерације.

Прва два викенда Србија је играла у подмлађеном саставу без комплетне прве поставе са Светског првенства у Италији и Бугарској прошле године. На трећем турниру Лиге нација у Гондомару Србија ће бити јача за тројицу нових играча, првог техничара репрезентације Николу Јововића, другог коректора Дражена Лубурића и либера Мирана Кујунџића. Они су заменили Андрију Вилимановића, Данила Павловића и Немање Машуловића.

На старту у Португалији Србија има најтежи посао, данас (19.00) игра против светског вицешампиона Бразила. „Кариоке“ имају свих шест победа у овом такмичењу. Традиција последњих година је апсолутно на страни Бразилаца. Последња три сусрета изабраници Николе Грбића нису освојили ни сет против одбојкашке суперсиле. Бразил има четири победе у низу, а последњи пут Србија је била боља 2016. године у Светској лиги.

„Не треба да трошим речи о Бразилцима. Поготово што су дошли у Португалију у најјачем саставу. Биће то искуство за наше играче, да видимо где се тренутно налазимо у односу на једну од најбољих репрезентација на свету. Надам се да ћемо наставити са подизањем форме“, рекао је селектор Грбић.

За разлику од наше репрезентације која калкулише и не игра у најјачем саставу, Бразилци су скоро комплетни. Претходна два викенда од познатијих играча није било само првог техничара селекције, одбојкаша шампиона Италије и Европе Лубеа Бруна Резендеа. У односу на протекле године јужноамеричка селекција је јача за примача сервиса Лубеа Јоандија Леала Хидалга, рођеног Кубанца који је стекао право да игра за вицешампиона света.

Најпријатније изненађење после шест кола Лиге нација су Иранци које са клупе одлично води некадашњи селектор Србије Игор Колаковић. Азијска селекција има само један пораз, а сакупила је досад највише поена, чак 16 и близу је пласмана на завршни турнир. Прва звезда селекције је играч пољског Белхатова Милад Ебадипур. Он ће наредна три дана играти у свом родном граду Урмији. У Ирану је одбојка веома популарна и нема сумње да ће дворана да буде пуна против Канађана.

Дерби се игра у Ирану где се састају први победник Лиге нација Русија и двоструки шампион света Пољска. Обе селекције нису играле у најјачим саставима прва два викенда. Зборнаја је после почетног пораза у Новом Саду од Француске нанизала пет победа. У одсуству Максима Михајлова шансу је искористио коректор шампиона Русије Кузбаса из Кемерова Виктор Полетаев, док су перјанице селекције примачи сервиса Факела из Новог Уренгоја Дмитри Волков и Јегор Кљука. За Пољаке није досад играо Бартош Курек, МВП прошлог СП у Италији и Бугарској.

Финални турнир ће се одиграти од 10. до 14. јула у Чикагу. Американци као домаћини су сигурни путници, а на Ф6 пласираће се и пет најбољих селекција после 15 кола, односно пет викенда. Први критеријум код редоследа репрезентација је број победа, па тек онда број бодова.



Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар