Штрахеу нуде кандидатуру

Доскорашњи лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) и вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе, који је "пао" због афере око наводне нећаке једног руског милијардера којој је нудио државне послове у замјену за финансијску подршку његовој странци, још није одлучио да ли ће прихватити освојени мандат у Европском парламенту, а од странке добија понуде које треба да га наведу да не оде у Брисел и Стразбур.

Свијет 14.06.2019 | 11:40
Штрахеу нуде кандидатуру
Актуелни шеф ФПО Норберт Хофер у разговору са Штрахеом дао му је понуду која би значила његов повратак на политичку сцену Аустрије.

Штрахеу је понуђено да ФПО, као носилац листе, води у изборну трку за Беч на јесен 2020, ако не буде против њега подигнута оптужница, а његова супруга Филипа добила би прилику да уђе у аустријски парламент.

Штрахе је на прошлим изборима за Европски парламент освојио више од 45.000 директних гласова, а за директни мандат неопходно је 33.000, што је довело ФПО у тешку ситуацију.

Наиме, Штрахе се није одрекао могућности да уђе у Европски парламент, за шта има времена до 2. јула, а преузимање мандата довело би странку у тешку ситуацију пред пријевремене парламентарне изборе.

Због тога му је понуђено најприје да његова супруга уђе у аустријску политику, а потом и да се он, преко Беча, врати на политичку сцену Аустрије.

ФПО је, прије афере око видео снимака са Ибице, који датирају од прије двије године, важила за странку која у Бечу има могућност да сруши вишедеценијску владавину Социјалдемократске партије Аустрије (СПО).

Прије афере, ФПО је могла у Бечу да рачуна на око 30 одсто гласова, а сада је пала далеко иза свих, те још нема ниједног кандидата који би могао да привуче гласаче.

Штрахе, као носилац листе, могао би привући вјерне гласаче слободњака.

Хофер је најавио да ће Штрахе најкасније у понедјељак саопштити своју одлуку у вези с мандатом у Европском парламенту.

Да би Филипа добила сигурно мјесто у парламенту ФПО ће морати да изврши "претумбавање" унутар странке, и тако би дугогодишњи Штрахеов пријатељ Харалд Штефан морао да прихвати да буде тек други на листи Беча, односно прихвати "несигурно“ мјесто за улазак у скупштину.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Аустриа

14.06.2019 11:14

Много је људи просло суза због овога говнета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пази пази

14.06.2019 13:20

Јел то Сирокаца у Аустрији.Па не воли исламизацију Европе.Па ста.Сто би и волио.А ти ако волис па воли.Имас и ти права.А да му је Ангела увалила је зестоко.Је.Гдје је та Рускиња.

Name

Спомиње

14.06.2019 14:17

Спомиње ли неко Бурлу? Па цуди ме да га нико не спомиње у европској унији.Па он није хтјео да прими њемацког амбасадора у опростајну посјету

Name

цим

14.06.2019 15:39

се поново враца у политику мора да је био у бакинцима на инструкцијама ?

ОДГОВОРИТЕ