Парламент Српске усвојио сет закона

Народна скупштина Републике Српске усвојила је информацију о стању безбједности у Српској у прошлој години и прва четири мјесеца ове, у којој се наводи да је МУП све задатке реализовао професионално и коректно, у интересу безбједности грађана и њихове имовине, упркос огромном притиску и нападу одређених група и појединаца.

Република Српска 13.06.2019 | 12:53
Парламент Српске усвојио сет закона
Народна скупштина је по хитном поступку усвојила Закон о подстицајима у привреди Републике Српске, којим су створени повољнији услови за повећање плата запослених у реалном сектору, прилив инвестиција, те привредни раст и запошљавање, а прописано је и увођење јединственог регистра подстицаја који се додјељују на републичком и локалном нивоу.

Једногласно је усвојен и и Закон о допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, по хитном поступку, према којем се службенику Судске полиције и полицајцу у казнено-поправним установама са средњом и вишом стручном спремом утврђује право на додатну накнаду од 10 одсто просјечне плате у МУП-у остварене у протеклом мјесецу, једнако као и за полицијске службенике запослене у МУП-у.

Посланици су по хитном поступку усвојили Закон о измјени Закона о банкама Српске, чији је циљ подстицање кредитне активности која би се се могла остварити подизањем ограничења изложености банака према једном лицу или групи повезаних лица за кредитна потраживања која нису обезбијеђена колатералом са пет на 15 одсто.

Скупштина је усвојила и Закон о печатима органа и институција Републике Српске, којим се уређују чување, употреба и израда печата.

Усвојен је и Закон о социјалном становању Републике Српске којим се, између осталог, системски уређује ова област, носиоци реализације социјалног становања, корисници права, општи и посебни услови, поступак и начин додјеле, управљање, одржавање, својина и располагање стамбеним јединицама, као и закупнина и обавезе плаћања, као и Закон о унутрашњој пловидби Републике Српске.

Посланици су по скраћеном поступку усвојили одлуку о изради плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача којом се ствара плански основ за реализацију стратешког циља Српске у области друмског саобраћаја - изградња ауто-пута у "Посавском развојном појасу".

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад првог дијела 5. редовне сједнице и наставак заказао за 25. јун.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Xx

13.06.2019 11:34

О којем приливу инвестиција је ријец? РС инвеститори заобилазе.у сироком луку због Лукаца, Тегелтије, итд. Тамо гдје нема владавине права и постовања закона нико не улазе свој новац. Овде је на сцени диктаторски резим. Како вам висе није јасно?Народ бјези из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемацка

13.06.2019 15:47

Је једва цекала ове законе , хоце људи да инвестирају . Препоруку добили директно од амбасадорке. Какве црне инвестиције него треба законом уредити ко це у РС у угасити свијетло кад се ово све разидје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.06.2019 16:05

Вријеме за протесте и излазак опозиције из Скупстине, посто ови на власти су оцигледно постали сврха самима себи. За њих је стање стабилно, мирно и безбједно и кад народ одлази, и кад смо презадузени и кад је безбједност пољуљана! Боли власт она ствар! Они ниста неби мијењали. Њима је свеједно, док им је касика у меду, а то сто је стопа незапослености као у Африци, то сто је стање демократије у РС као у Азији, као и плате, које су висе азијске него европске, то њих бас брига! Ово стање је неподносљиво и неиздрзиво! Људи нам одлазе! Опозиција својим одсуством из Скупстине треба да подрзи народ и престане да подрзава да је газе разми папци и голубови превртаци! Вријеме је да се стави тацка на све бивсе, садасње и будуце политицке манипулације. Доста је било висе! Негдје се мора подвуци црта! Никад није касно напустити брод који тоне, док јос није скроз потонуо! Досло је најбоље вријеме да се стане на црту овој криминалној власти! Вријеме је да се спаси сто се спасити и даље мозе, посто касније бице бас касно! Нека СДС И ПДП одрзе странацку сједницу о тиме да ли напустити ово стање (срање) или не. Вријеме је, господо, вријеме је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

13.06.2019 19:02

Оцито да теби није лако.

Name

Ре Дада

13.06.2019 20:52

Дадо бе мијесај се . Ово стонд он писе је у праву И предалеко је за твој мозак.