Шта АП данас пише о Космету

У Приштини се обележава 20. годишњица од уласка НАТО снага на косовску територију.

Србија 12.06.2019 | 17:07
Шта АП данас пише о Космету
Та операција је, према оцени америчке агенције АП, помогла да се "заустави српска војна акција над Албанцима".

Америчка агенција наводи да су сукоби на КиМ 1998-99. завршили НАТО интервенцијом, која је трајала 78 дана и да је 2008. године Косово прогласило независност, али да је, како истиче АП, Београд и још неке земље, укључујући Кину и Русију, "не признају, а односи су и даље напети".

Дијалог између Београда и Приштине, уз посредништво ЕУ, сада је у застоју, навео је АП.

АП извештава да су данас на Тргу Скендербег, поред лидера косовских привремених институција, присутни и представници бивше вашингтонске администрације, некадашњи председник Бил Клинтон, бивша државна секретарка Медлин Олбрајт и бивши командант НАТО Весли Кларк, главни актери интервенције.

Медлин Олбрајт је, како преноси АП, описала моменат када ју је Клинтон пробудио усред ноћи и рекао јој да су авиони кренули према тзв. Косову, што је, како јој је тада Клинтон рекао, "права ствар".

"Ми смо то урадили, јер је наш разлог био праведан", рекла је Медлин Олбрајт окупљенима на тргу и поручила им да их САД неће никада заборавити и да, додала је, "будућност припада вама".

Како је пренео АП, уследио је дуг аплауз, а многи су махали америчким заставама и узвикивали "Америка".

Клинтон је позвао окупљене да "никада не забораве изазове" и додао да је потребан "нови облик храбрости и стрпљења за изградњу будућности".

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Оља

12.06.2019 15:12

А ста би друго поткупљени сероња и могао да казе, поготово данас кад му је преостало да јос само Сиптари могу пробудити интерес за његову лицност.

ОДГОВОРИТЕ