Игор Црнадак на састанку у Трсту

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак обратио се данас министрима Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), на састанку који се одржава у Трсту.

Босна и Херцеговина 12.06.2019 | 15:23
Игор Црнадак на састанку у Трсту
Црнадак је пружио подршку ЦЕИ као најстаријој регионалној организацији. Посебно је похвалио овогодишње предсједавање Италије Централно-европском иницијативом, као и чињеницу да је ове године отворена канцеларија ЦЕИ у Бриселу, што ће приближити ову организацију европским институцијама.

Шех бх. дипломатије подржао је проширење ЦЕИ новим чланицама, међу којима је Грчка, што ће засигурно допринијети јачању организације, те изразио наду да ће нова влада Аустрије размотрити одлуку о повратку ове земЉе у ЦЕИ.

Министар је поздравио усвајање Тршћанске декларације којом се даје пуна подршка проширењу Европске уније на Западни Балкан, као и конкретан подстрек и охрабрење БиХ за скоро добијање статуса кандидата.

Министри су донијели одлуку да предсједавање Централно-европском иницијативом у 2020. години преузме Црна Гора.

У оквиру конференције министар је имао кратке сусрете са министрима иностраних послова Мађарске Петером Сијартом, Србије Ивицом Дачићем и Хрватске Маријом Пејчиновић-Бурић.

Министар Игор Црнадак на министарском састанку учествује на позив италијанског министра иностраних послова и међународне сарадње Енца Моавера Миланезија. Тема овогодишњег састанка је „Тридесет година Централно-европске иницијативе и будућност: заједничке визије и вриједности, европски стандарди и јака регионална сарадња“.

Централно-европска иницијатива настала је 1989. године из сарадње четири земље (Италија, Аустрија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија и Мађарска), а данас броји 17 чланица. Приоритети ЦЕИ су регионална сарадња и сарадња са Европском унијом, а у оквиру ЦЕИ одржавају се редовни годишњи самити, састанци министара иностраних послова, експерата, као и парламентарна сарадња, саопштено је из МИП БиХ.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Перо

12.06.2019 13:45

Све паре потроши путујући, а корист за БиХ и РС велика нула

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Перо

12.06.2019 14:12

Перо цовјеце како ти не досади увијек исто?

Name

патриота

12.06.2019 14:58

Перо ......само говори истину, а истина многе боли.

Name

Милко

12.06.2019 15:43

Перо је у праву сто се тице користи. Али, са друге стране, посао министра иностраних послова је да путује. Да нигдје не иде, Перо би рекао да је то лос министар јер нигдје не путује.