Људи који хрчу - брже старе?

Хркање је сигурно једна од најгорих ствари која може да омета миран сан укућана. Међутим, осим непријатне буке, хркање би могло да буде кривац за убрзано старење "хркача", показује студија америчких научника.

Здравље 12.06.2019 | 13:28
Људи који хрчу - брже старе?
Студија објављена у часопису Слееп (енгл. Спавање) показује да поремећај дисања при спавању, као што је апнеја, може да убрза старење.

Хркање је један од уобичајених показатеља здравствених тегоба, преноси портал МСН. Према неким проценама, у САД готово 30 милиона одраслих особа болује од опструктивног апнејичког синдрома. Студија је показала да поремећај дисања у сну може да учини да "остари" тело хркача за 215 дана.

"Биолошка старост људи не мора да одговара њиховом хронолошком добу", каже водитељка студије и научница на Школи за јавно здравље у Бостону Ксијао Ли.

"Наши подаци пружају биолошке доказе о настанку негативних физиолошких и здравствених учинака, ако се поремећај дисања при спавању не лечи."

За потребе студије научници су анализирали здравствено стање 622 одрасле особе, њихово спавање и метилацију ДНК. Резултати су показали да су жене склоније бржем биолошком старењу од мушкараца ако пате од поремећаја дисања при спавању. Међутим, аутори студије напомињу да је, у том смислу, потребна додатна студија.

"Често се сматра да су жене мање изложене здравственим тегобама повезаним са хркањем, али је наша студија дала другачије резултате", каже Ли.

Научници сугеришу да је потребно спровести још једно истраживање којим би се утврдило може ли лечење поремећаја дисања при спавању смањити епигенетско убрзано старење.

Поремећаји дисања при спавању, до данас, уобичајено се не дијагностификују, нити се лече.

Ако наука, међутим, утврди на који начин поремећај дисања при спавању утиче на старење, моћи ће се усредсредити на откривање интервенција које би могле да помогну да се живот људи продужи.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар