Прича: Тумба десети селектор за десет година?!

За Европско првенство мора да буде бољи и од Муслина! Тежак посао чека новог стратега Орлова у наставку квалификација. . .

Фудбал 12.06.2019 | 23:19
Прича: Тумба десети селектор за десет година?!
То није селекторска клупа, већ – вртешка! Мањак добрих резултата у последњих 10 година довео је до тога да Србија, у просеку, на сваких годину дана промени по једног стратега у државном тиму. Репрезентација ће ускоро добити новог селектора, по свим информацијама то ће бити Љубиша Тумбаковић, којег чека нимало лак посао.

Штавише, премијера на такмичарским утакмицама новом селектору биће против Португалије у Београду (7. септембар). Меч који не сме да се изгуби ни по коју цену, како би се остало у трци за прва два места до самог финиша квалификација.

Да би нови селектор одвео Орлове на Европско првенство, мораће да буде процентуално успешан као Радомир Антић, а бољи и од Славољуба Муслина. После дебакла у Украјини, просто, више нема простора за киксеве.

Тим Андреја Шевченка је одмакао и делује као да је једном новом већ на првенству Европе. А од Португалије се тек очекује да покаже снагу у квалификацијама, притешњена са два неочекивана ремија код куће са Украјином (0:0) и Србијом (1:1), али сада оснажена тријумфом и у Лиги нација.

Лако би могло да се деси да Орловима за освајање европске визе буде потребно бар 13 бодова од могућих 15. То значи, обе победе над Луксембургом, славље против Литваније у гостима, барем бод против Португалије на Маракани и свакако тријумф у последњем колу против Украјине у Београду. Баш тежак задатак...

Једина два српска селектора која су имала убедљиво позитиван биланс у последњих десет година били су Радомир Антић и Славољуб Муслин. И гле чуда, обојица су и, једино они, одвели селекцију на велика такмичења, на Мундијале.

Антић је 2008. дошао на клупу репрезентације и остао до почетка квалификација за Европско првенство 2010. Ни он није успео да свеже два цела циклуса, иако је имао изузетно добар скор од 17 победа, три ремија и осам пораза у 28 утакмица.

Муслин је изабран уочи старта квалификација за Мундијал у Русији, одрадио је сјајан посао, одвео је Орлове на Светско првенство, а доживео је само два пораза у 15 утакмица (осам победа, пет нерешених).

Ако се сплет околности не промени и Србија не добије на поклон неки кикс Украјине или Португалије, Тумбаковић ће морати обојицу да надмаши да би одвео Орлове на првенство континента. Додуше, остаје као џокер и финале Лиге нација, најпре у полуфиналу са Норвешком, а онда са победником дуела Шкотска – Финска. Осим ако се нека од те три селекције директно не пласира на шампонат, па друга репрезентација ускочи у бараж. Финци, рецимо, тренутно држе друго место у својој групи...

Уколико би успео да проведе Србију кроз квалификациони теснац, Тумбаковић би био велики победник. Не само због ситуације у којој преузима репрезентацију, већ и због чињенице да на Европском првенству нисмо били још од 2000. године.

Остали српски селектори у последњој деценији се нису прославили резултатима. Синиша Михајловић је био на клупи годину и по дана и доживео крах у квалификацијама за Светско првенство у Бразилу (биланс 7–4– 8), Владимир Петровић Пижон није успео да после доласка на Антићево место одведе селекцију на Европски шампионат 2012. године (5-3-5), Дик Адвокат се задржао само четири утакмице (1-2-1).

Радован Ћурчић је био ватрогасац у два мандата, од априла 2010. до фебруара 2012, па од новембра 2014. до априла 2016. године (7-1-8), Љубинко Друловић је био ту за пријатељске утакмице (2-1-1) и на концу, Младен Крстајић одлази са позитивним скором, али „петарда“ у Лавову ће му, на крају, доћи главе (9-5-5).

Чисто поређења ради, Шпанци су за ових десет година променили четири селектора, Италијани пет, исто колико и Хрвати, а Немци имају једног још од 2006. године.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ооо

13.06.2019 13:34

Муке насе ! јел има прави тренер ???

ОДГОВОРИТЕ