Хонг Конг: Јуриш на парламент

Полиција у Хонг Конгу је користила сузавац и водене топове против демонстраната који су опколили владине зграде, како би се супротставили спорном закону о екстрадицији.

Свијет 12.06.2019 | 12:18
Хонг Конг: Јуриш на парламент
Хиљаде демонстраната, у сриједу, је блокирало улаз у сједиште Владе у Хонг Конгу, због чега је одгођен састанак парламентараца о спорном закону о екстрадицији, који је подигао забринутост због веће кинеске контроле и ерозије грађанских слобода.

Демонстранти су преплавили главну улицу у Хонг Конгу у којој су направили барикаде и тукли се са полицијом испред зграде у којој се налази и Парламент у којем се требало расправљати о спорном нацрту закона. Нови законом би било омогућено да се осумњиченима за криминал у Хонг Конгу суди у Кини.

Измјене закона треба да поједноставе процедуру за сваки појединачни случај за одобравање изручења тражених осумњичених другим земљама, укљућујући матичну земљу Кину, Макао и Тајван, поред 20 земаља са којима Хонг Конгу већ има споразум о екстрадицији. Гласање о Закону заказано је за 20. јун.

Противници усвајања предложеног закона сматрају да оптужени у кинеском правосудном систему неће имати иста права као у Хонг Конгу.

Бивша британска колонија, враћена је Кини 1997. године, уз гаранције аутономије и слободе, укључујући посебан правни систем.

Хонг Конг је посебна административна регија Народне Републике Кине, која функционише као самостална држава.

(Анадолија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

21-век-васкрсење

12.06.2019 11:23

Имам визију, како би било лијепо кад би се десило , ал ми нисмо Хонг Конг, тамо људи због срамоте изврше харикири, а овде кажу , сналажљив човјек

ОДГОВОРИТЕ