Шта Палмер доноси у Бањалуку?

Два дана уочи доласка замјеника помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера у Бањалуку и даље трају недоумице о разлозима посјете америчког званичника тако високог ранга највећем граду Српске.

Република Српска 12.06.2019 | 10:37
Шта Палмер доноси у Бањалуку?
Док извори нашег портала из дипломатских кругова тврде да Палмер у Бањалуку, а затим и у Сарајево долази како би убрзао слање Годишњег националног програма (АНП) у Брисел, поједини угледни аналитичари тврде да од Палмерове посјете не треба очекивати спектакуларне резултате, односно да је његов задатак, како кажу, првенствено прикупљање информација које ће прослиједити америчком предсједнику Доналду Трампу.

- Задатак Палмера јесте то да званичнике Републике Српске покуша убиједити да пристану на активацију МАП-а и слање АНП-а у сједиште НАТО у Бриселу. Узимајући у обзир америчку праксу у неким ранијим кризним ситуацијама на Балкану, није искључено ни то да ће се Палмер у разговорима с највишим званичницима РС користити методом "штапа и шаргарепе", односно обећања о америчкој помоћи у случају кооперативности српских политичара око даљег приближавања БиХ НАТО, или, у противном, пријетњи наставком притисака и увођења нових санкција онима који су против тога - тврде извори нашег портала из дипломатских кругова.

Они додају и то да САД већ годинама уназад своју политику према БиХ и Западном Балкану креирају на основу британских информација, процјена и препорука.

С друге стране, политички аналитичар Душан Јањић за Инсајдер тврди да Метју Палмер није дипломата који учествује у доношењу одлука.
- Са Палмером долази и доста других људи. Очигледно је да он мора да прикупи много информација да би могао у Вашингтон да пошаље извјештај о новој ситуацији послије избора.

Ту се јавила нова ситуација, блокирање формирања власти, проблеми са правосуђем, процес око ВСТС-а који може да се изроди у потпуни колапс институционалног система БиХ. Имате проблем и са корупцијом, криминалом, са такозваним путем џамија, односно миграционима таласом. Заиста има пуно посла - каже Јањић.

Он тврди да Палмер на терену мора да проведе мјесец или два како би припремио детаљан извјештај за доносиоце одлука. 

- Он сам не доноси одлуку. Палмер није дипломата који учествује у доношењу одлука, он учествује у припреми одлуке и преношењу те одлуке. Његов посао је снимак стања, сугерисање закључка. И то је јако важан посао.

Ако он предложи закључак да нема спремности да се изађе из ове кризе, онда се може почети разматрати промјена политике САД. Тада они кажу - ОК, са овим људима не може да се разговара на нивоу политике, хајде да израчунамо који ниво интервенције је потребан да се то промијени. Они се неће упустити у пуну интервенцију јер је довољно инструмената којима располажу да не мора да дође до оружане интервенције НАТО на терену - истиче Јањић.

Политички аналитичар Славо Кукич такође сматра да од предстојеће посјете високог америчког званичника Бањалуци и Сарајеву не треба очекивати спектакуларне резултате.

- Не очекујем никакве ефекте од Палмерове посјете из простог разлога што сам увјерен како је Милорад Додик, уз све његове склоности политичким и тактичким акробацијама, ипак прешао црвену линију послије које нема повратка. Вјерујем да је он дефинитивно преломио да заштиту свог политичког дигнитета и правне сигурности не тражи у правној држави, већ у центрима моћи који нису амерички и налазе се нешто источније. Од Палмерове посјете не очекујем ништа осим сликања, које ће Додик поново искористити да показује мишиће - рекао је Кукић за наш портал.

(Инсајдер)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

де бре

12.06.2019 08:48

Имају они своју амбасаду у Бих.И доста својих ухода.Тако да су мање висе одлицно упуцени,а у неке ствари и боље од насих политицара.Каквих црних мјесец дана?Једино су им мозда потребни разговори са неким политицарима,да им доставе евентуално неку поруку,или да им " испипају пулс" на неким питањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН

12.06.2019 09:29

БиХ мора одмах у Нато пакт!

Name

ре ГОРАН

12.06.2019 10:34

Не мора одмах али ће ући за 5-7 година, БиХ је у МАП-у само је потребно послати први "АНП" извјештај, то Баја блокира, изговор је као да он не жели границу на Дрини а граница постоји, ја када год идем за Србију пролазим кроз границу, други изговор је НАТО бомбардовање....углавном ништа од тога није тачно, један и једини разлог је идеја да би се дио БиХ могао припојити Србији и да се БиХ држи за "таоца" када су у питању односи Србије и Косова, прави се вјештачки баланс иако за БиХ постоји међународни мировни споразум. Улазак БиХ у НАТО ставља тачку на питање граница на просторима еx.Yу, сви су са тим питањем завршили али Србија и даље сматра да то питање није ријешено. Знаш сам да је баја скоро цртао границе, чак неколико пута, то је једна сулуда, ретроградна и опасна прича, Сво ово стање су на неки начин "репови" протеклих ратова 92-е које је инцирала Србија и никако да се исчупа из те колотечине.

Name

ДЈУРО

12.06.2019 10:55

Слазем се да треба у Нато, само ако хоце да нас приме

Name

синип

12.06.2019 11:03

Ништа се не мора, синко...

Name

075

12.06.2019 08:51

Порука гласи " опстати или нестати "!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

13.06.2019 09:12

Боље и нестати него са ђаваолом тикве садити. Боље часна смрт него довјека робовати. Фуј, колико ми се гаде ове ђавоље слуге.

Name

срви

12.06.2019 09:01

Хахахах, немојте би наивни, сад ће додик све да потпише....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2019 09:40

Има да скочи цијена гласа ... Их

Name

Бонус

12.06.2019 10:05

Неће ништа потписати, јер овај ништа и не нуди, редовна посјета (неки дан био код Вучића). Дакле, Палмер ће се вратити у САД након рутинске посјете, а Миле ће на ТВ да прича како је све одбио и одбранио интерес РС... Бонус поени, а заправо се ништа неће десити.

Name

Истина

12.06.2019 11:41

Нема Додик ста потписати. То је урадзено давних дана. Скупстина Р. Српске усвојила а Додик тацније Радмановић потписао и послао у сједисте натоа за активацију Мапа. Е сад у то доба Нато је одлуцио да БиХ јос није спремна за Мап и ствар је била на цекању. Сад је Нато одлуцио да је БиХ спремна за Мап али Додик и компанија неце да испостују оно сто су усвојили и потписали. Али има нацина да се господа натјерају да испостују оно сто су потписали зиви били па видјели. А на крају крајева све и да пристану све три стране једногласно да БиХ удзе у Нато, у каквом је стању дрзава тренутно, неби усли у Нато за двадесет година па није Нато сеоска прција.

Name

Ел босни

12.06.2019 09:11

Доноси нове инструкције за погодне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Год Донео

12.06.2019 15:46

наси це га уз обецања намагарцити ко и многе , ту су наси мајстори финти...префирганији су од овије сто долазе...само це јадни цовек видети пута,појест јагње и прасе,окусит сљиво виски и разгулити сто даље од бараба.

Name

блбл

12.06.2019 09:13

"у Бањалуку, а затим и у Сарајево долази ..." Зар не долази прво у главни град БиХ па тек онда у БЛ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2019 11:41

Прво они иду у центар проблема.

Name

За будале

12.06.2019 09:14

Долази цовјек само да кафу са Рудоњом и Бисерком попије. Казе позелио се мало људовања. Ја каквих ли будала мајко мила. Рудоња мозда це бити завртања усију.Амери не воле кад их волови лазу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

12.06.2019 09:41

Замјеник помоцника дрзавног секретара, па то је за Милорада Додика другоразредна особа. Њега це баја превести зедна преко воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разум

13.06.2019 09:51

Знамо у чијим рукама је мрква... Додиков једини циљ је скидање са црне листе, али амери не прихвстају уцјене. Видјети ћеш ко ће бити намагарчен, а ја знам.

Name

Блабла

12.06.2019 09:48

Ајде не млатарајте...свака баба се разумије шта хоће Амер, шта хоће Рус, какав је Додик, какав је онај, какав је овај итд... А стање на терену ја такво господо да из дана у дан опозиција нестаје захваљујући својим политичким небулозама, разним Вукановићима, Станивуковићима, демагозима и разним експертима из ПДП-а...у памет се док још није касно, враћај Босића на чело и да кренемо док још имамо одакле и с ким кретати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

струцни аналитицари нема ста

12.06.2019 10:21

Који имало озбиљан аналитицар мозе реци да Палмер и вањска дипломација САД-а не знају стање у дијелу свијета који граници измедју њих и Русије, и да им треба мјесец-два да прикупе податке. Једино ако аналитицар уствари није независтан па мора такву глупост да бубне. Све у свему не вјерујем да би џабе излагао своју зицагу да слети у ову вукојебину (и БЛ и СА) ради прикупљања фамозних података, неко ће због тог доласка добити по ушима... Надам се да ће народ БиХ имати од тога користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

12.06.2019 11:12

Јесте, општепознато је да кад Амери негдје дођу, да народ од тога има користи. Потврђују Либијци, Сиријци, Јеменци...

Name

Децко

12.06.2019 10:47

Кад су амери тразили слоби уступке, "поцистили" су сто испред њега руком и рекли 'уради како ти ми каземо, или це Београд бити раван као овај сто'.... Неце бити никаквог орузаног напада, али це бити преговора или Венезуелански сценарио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

12.06.2019 10:49

Тешко да Трамп овога и познаје. Оваквих замјеника помоћника тамо има као овде сиротиње. То је ваљда у преводу курир, потрчко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2019 11:44

Па неце ваљда Трамп,он само потписе ста ови казу.

Name

Дрекавац

12.06.2019 12:24

Јес', вала, Трамп слуша и потписује све што му некакав замјеник некаквог помоћника тури под нос! Ма, овај Трампу не може прићи на километар! Јача је функција Трамповог возача, а овај је у класи курира, потрчка.

Name

...

12.06.2019 11:05

Овај само доноси Баји и Бисерки фасциклу с новим сетом задатака и наредби које морају одрадити, што јавно, што тајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

12.06.2019 12:53

Ово је поштар који доноси мишљење Додика И Жељке отишао би додик по своје мишљење у америку али нек остане међу нама он је тамо персона нон грате.

Name

Божо

12.06.2019 14:14

ПО....М СЕ НА НАТО И ТОЈЕ ЗЛОЧИНАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА ЈЕ ПОБИЛА МИЛИОНИМА ДЈЕЦЕ ПО СВИЈЕТУ НЕТРЕБАМО ТОГ КРВНИКА АМЕРИЧКОГ И ЕВРОПСКОГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сама

12.06.2019 14:55

логика све дрзаве окрузења су у нато ако се политицари буду опирали од србије и републике српске остаце само београдски пасалук и на крају це опет и он уци у нато. ДОСТА ЈЕ ПИСАЊА УЗ ВЈЕРАТР!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

12.06.2019 14:57

бозо засто нас највреднији дио становниства побјезе у нато подруцје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

13.06.2019 00:57

Ако је најврједнији дио отишао одавде, онда мора да су иза себе оставили огроман капитал, који су стекли вриједним радом. Дај, не лупетај! Нико није отишао да буде рудар, него све нешто на муфте, с купљеним школицама, јер овде нису ни за шта!