Крстајић пред смјеном, Тумба нови селектор?!

Фудбалски савез Србије спреман је да промени селектора и да наставак квалификација повери искусном Љубиши Тумбаковићу, који је прошле недеље добио отказ у Црној Гори, након што је одбио да води тим против тзв. Косова.  Крстајић је бивши, време је за Тумбаковића! Неколико београдских медија тврди да је остало само да се нови селектор Србије и званично именује.

Фудбал 12.06.2019 | 10:25
Крстајић пред смјеном, Тумба нови селектор?!
Србија ће, изгледа, у наставак квалификација с новим селектором!

Како преноси "Спортски журнал", под ознаком ексклузивно, Фудбалски савез Србије ће на седници Извршног одбора заказаној за среду уручити отказ Младену Крстајићу, а његову позицију повериће искуснијем тренеру.

То ће наводно бити Љубиша Тумбаковић (60), доскорашњи селектор Црне Горе, који је у петак раскинуо уговор са "соколима" након што је одбио да води тим против тзв. Косова.

Претходних дана искусни стратег се доводио и у везу с Војводином.

ФСС се на ову промену одлучио након само четири освојена бода из три кола квалификација, а пре свега због дебакла доживљеног на гостовању Украјини, када је Србија доживела један од најубедљивијих пораза у овом веку (5:0).

Крстајић је после тога поручио да није размишљао о оставци, пошто је брзо следио меч с Литванијом, док је након победе над тимом с Балтика казао да је његова судбина у рукама ФСС.

"Што се мене тиче, миран сам, професионалац, радим свој посао, а све остало је на људима из Савеза. Како они одлуче - тако ће бити. У овом моменту је битна Србија и наше учешће на Европском првенству, које није доведено у питање", навео је селектор који је и пре тога казао да ако буде отишао - отићи ће "чистог образа".

КРСТАЈИЋЕВИХ ГОДИНУ И ПО

Младен Крстајић је на место селектора Србије званично дошао крајем 2017. године, пошто је првобитно био в.д. након смене Славољуба Муслина, па је тако Србију повео на Светско првенство и тамо забележио победу и два пораза. "Орлови" су тријумфовали у групи у Лиги нација, уписали четири бода из три меча квалификација, а остаће упамћени и сукоби са играчима попут Миливојевића, Настасића, Грујића... Из тима су такође "склоњени" Ивановић, Тошић и Стојковић, па ће бити занимљиво да ли ће доћи до помирења у случају промене селектора. Из изјава играча могло се тако наслутити...

Када је у питању Тумбаковић, осим патриотског чина који је направио против тзв. Косова, за место селектора Србије препоручују га и вишегодишњи успеси с Партизаном, док је радио још у Радничком из Новог Београда, Обилићу, Хаитану, АЕК-у, Ал Насру, Шандонгу, Стил Азину и Вухану.

Претходне три године водио је "соколе" и с њима остварио седам победа, седам ремија и 12 пораза, док је јесенас два пута поражен управо од Младена Крстајића.

Србија је у Подгорици славила 2:0, док је у Београду било 2:1 за "орлове".

Љубиша Тумбаковић је такође добитник и награде за најбољег тренера 2006. године, у организацији Фудбалског савеза Србије, а ово није први пут да се доводи у везу са селекторском функцијом.

Претходних пута није дошло до договора, али овога пута је веома извесно да ће покушати да поведе Србију на Европско првенство 2020. године.

Медији у Србији, пре свих Журнал и Спортклуб, од синоћ брује да је Младен Крстајић већ бивши селектор Орлова, а да је његов наследник Љубиша Тумбаковић!

Према тим информацијама, таква одлука је већ донета, а остало је само да се и формално потврди на седници Извршног одбора Фудбалског савеза Србије, која ће, према сазнањима МОЗЗАРТ Спорта, бити одржана у четвртак од 14.00.

Бламажа у Украјини дефинитивно је била кап која је прелила чашу када је у питању поверење челника ФСС у Младена Крстајића, и експеримент с формацијом 3-5-2 који је извео у Лавову биће његов последњи у улози селектора Србије. Победа против слабашне Литваније у понедељак на Маракани није променила мишљење већине руководилаца српске куће фудбала да је Орловима потребан нови селектор уколико желе да се домогну пласмана на Европско првенство после 20 година.

А пред Тумбаковића биће стављен управо тај, један циљ: пласман на ЕУРО 2020. Искусни стручњак, који се афирмисао деведесетих у Партизану до пре неколико дана био је селектор Црне Горе, с којом се у прошлогодишњој Лиги нација састао са Србијом, а из Подгорице је отишао јер није желео да води репрезентацију у мечу против селекције самопрокламованог Косова. Истог дана, Србија је доживела бродолом у Украјини, и на тај начин коначно су се сложиле све коцкице да Тумбаковић преузме Орлове. Кажемо коначно, јер је искусни стручњак, рођен пре 66 година у Београду, неколико пута помињан као главни кандидат за ову функцију претходних година, али је увек неко други добио предност.

Занимљиво је да ће Тумбаковић на клупи Србије наследити човека којег је пре 23 године промовисао у првотимца Партизана. Наиме, Тумба је 1996. године из Кикинде довео тада анонимног дефанзивца Младена Крстајића, врло брзо му дао шансу у црно-белом дресу, а Крстајић је одличним играма заслужио трансфер у Вердер, и касније је у Немачкој направио сјајну каријеру.

Тумбаковић ће, после званичног именовања, имати три месеца да размишља о томе на који начин ће припремити екипу за наредне изазове, вероватно кључне у трци за пласман на ЕП. Јер 7. септембра у Београд стиже европски шампион Португалија с Кристијаном Роналдом, а три дана касније Орлови гостују нимало наивном Луксембургу. Тренутно Србија има четири бода из три утакмице, и налази се иза Украјине (10 бодова из четири меча) и Луксембурга (четири бода из четири меча), док је иза нас Португалија са два бода из две утакмице. Прве две екипе избориће пласман на ЕУРО 2020, а ако Србије ту не буде, имаће поправни на пролеће, кроз плеј-оф Лиге нација.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милан БЛ

12.06.2019 10:27

Ако да бог па да оде крстајиц да поцнемо ици на утакмице. Надамо се да је ФСС сватио ситуацију ,па људи не иду на утакмице због селектора . Са оваквим саставом смо ре уз раме најјацим селекцијама. Спортски поздрав. из крајине.....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2019 17:05

ако се пласирамо смијенице и Тумбаковица да могу мафијаси гурати "своје" играце и продавати их као репрезентативце. А мозда се и прода која утакмица,.