Фонсека, нека ти је Бог у помоћи!

Ромин 10. тренер у овој деценији! Португалац на месту где тренери тешко лако падају под притиском. . .  Рома има новог тренера: Зоро је стигао! Португалски стручњак преузео екипу са "Олимпика".

Фудбал 11.06.2019 | 17:36
Фонсека, нека ти је Бог у помоћи!
Овог пута, најаве су биле тачне. Рома је заиста нашла тренера у Украјини, што је у уторак потврђено.

"Вучица" је на клупском сајту озваничила да ће шеф стручног штаба клуба са "Олимпика" у следећој сезони бити Португалац Пауло Фонсека (46), досадашњи тренер Шахтјора.

Некада познати фудбалер, а сада афирмисани стручњак добио је поверење Роминог руководства у конкуренцији неколико кандидата. Међу њима је био и Синиша Михајловић, али је ипак остао у Болоњи, прихвативши понуду да продужи уговор после изузетно успешне полусезоне.

Према ранијим најавама, са Фонсеком ће из Шахтјора стићи и Бразилац Исмаили. Њих двојица су одлично сарађивали у Украјини, где је Португалац радио у последње три године и за то време освојио три титуле са "рударима".

Минуле сезоне, Фонсека је добио и надимак "Зоро", јер се обукао као филмски јунак и у популарном костиму изашао на конференцију за новинаре, одржавши обећање дато играчима да ће се тако оденути ако уђу међу најбољих 16 тимова Лиге шампиона.

Очигледно харизматичног Португалца од овог лета пратићемо у Италији, где ће са Ромом наступати у Лиги Европе.

Рома има новог тренера, укупно десетог у исто толико година. У питању је доскорашњи стратег Шахтјора Пауло Фонсека, од којег се очекује да предводи нову реконструкцију екипе из Вечног града. Португалац је вероватно свестан да се ухватио врућег кромпира, пошто вероватно у целој Европи не постоји мањи клуб са већим притиском од Роме.

У питању је место где се сваке сезоне очекује борба за трофеје без обзира на квалитет тима. Тако су под притисцима падали разни шефови струка. У 21. веку Рома је 15 пута мењала тренере, као што смо рекли чак 10. у од 2009. на овамо. Последњи у низу био је повратник Клаудио Ранијери, који се на том месту задржао свега неколико месеци.

Фонсека овог лета није био прва жеља управе Вучице. Прва нереална опција био је Антонио Конте, потом је пропао план новог директора Ђанлуке Петракија са Синишом Михајловићем, а онда је на ред дошао Португалац, који је бележио одличне резултате са Шахтјором у претходне три године.

Фонсека је потписао уговор на две године, уз опцију да он буде продуже на још годину дана.

"Веома ми је драго што сам именован за главног тренера Роме. Желим да захвалим менаџменту на прилиц која ми је дата. Узбуђен сам и мотивисан задатком који се налази пред нама. Једва чекам да се преселим у Рим, упознам навијаче. Верујем да заједно можемо да створимо нешто посебно", поручио је Фонсека.

Португалац има 46 година, али ће му Рома бити чак 10 клуб који ће водити у Каријери. У својој Португалији се пробио водећи Авес и Пасос Фереиру, после чега је су уследиле кратке епизоде у Порту и Браги. Шахтјор је представљао прво место на којем се задржао више од две године. Са клубом из Доњецка освојио је три узастопне дупле круне, као и Суперкуп Украјине 2017. године.

Пред Ромом је нова велика реконструкција тима. Очекује се да овог лета клуб напусте најискуснији и уједно и најплаћенији играчи. Данијеле де Роси се већ опростио са навијачима, а кофери су спакова и ЕдинуЏеку и Александру Коларову. Није искључено да из клуба оде и стамени штопер Костас Манолас.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар