Кошарац продаје сумњиву ракију?!

Добили смо поуздане информације да су ресторани-пријатељи овог производа “Пресидент” у Бањој Луци, “Термаг” на Јахорини, “Винотеку” у Сарајеву те “Топлик” у Источном Сарајеву, у којима Кошарац као државни парламентарац организује службене ручкове и вечере те пријеме с различитим званицама. "Посао лак, а пара још лакша”

Република Српска 10.06.2019 | 19:30
Кошарац продаје сумњиву ракију?!
Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ, важи за човјека од Додиковог повјерења те неформалног политичког господара у источном дијелу Републике Српске докле досеже његова изборна јединица. О томе свједочи и чињеница да тренутну позицију у Парламентарној скупштини БиХ чека да замијени фотељом државног министра спољне трговине и економских односа, која тренутно припада Мирку Шаровићу.

Но, осим повлаштеног положаја у СНСД-у и високе плате државног парламентарца, Кошарац такође стиже и да води приватни бизнис који је Инфорадар истражио након низа компромитирајућих информација и притужби грађана из Источног Сарајева.

ВЕЛИКИ “ПРОИЗВОЂАЧ” БЕЗ ВОЋЊАКА

Кошарац је, наиме, власник фирме МУР Гроуп д.о.о. која стоји иза бренда Моја ракија. Свој производ Кошарац рекламира као “природну ракију”, направљену од “најфинијег воћа” те истиче да се “пече у бакарном казану, по обичајима које његова породица већ дуго чува и његује”, међутим лабораторијска анализа потврдила је да је ова ракија све само не то.

У Источном Сарајеву Кошарац посједује и своју радњу гдје продаје искључиво ракије свог бренда. Ова подузетничка склоност и “његовање традиције” Сташе Кошарца били би хвалне вриједни, чак и упркос томе што овај државни посланик нема ни свој воћњак (!), да у цијелој причи око производње ракије, дакле, не постоје нелогичности које отварају многе сумње како у начин пословања фирме, тако и у квалитет и састав ракије која се представља као “врхунски домаћи производ”.

Прије свега, није јасно од којих или тачније чијих “најфинијих воћки” Кошарац пече свој производ с обзиром да на свом имању у Тилави, на којем се наводно одвија комплетан процес, не постоји довољан број воћки ни за производњу за кућну употребу, а камоли масовну дистрибуцију. О погонима за дестилирање да и не говоримо.

Већ у самој Мојој радњи, која се бави продајом овог бренда, препоручују нам ракију с окусом дуње јер је она, наводно, произведена од домаћих воћки, наводећи да ускоро очекују да и друге ракије буду од домаћег узгоја. Но, на питање на који начин се онда производе остале “домаће ракије”, добијамо одговор да се воћке набављују од “сарадника”. О тим “сарадницима” и начинима на које се ова ракија производи, односно њеном сумњивом поријеклу, већ се мјесецима говори у кулоарима широм источног дијела Републике Српске.

Због свега смо, ради потпуне истине, у акредитованом лабараторију у Мостару одлучили тестирати узорак Моје ракије, који је оправдао наше сумње.





Фото: Лабораторијска анализа потврдила писуство екстракта у “природној домаћој” ракији

Анализа је, наиме, потврдила примјесу већег броја арома и примјесу екстраката у пићу! Треба ли нагласити да природна производња воћних ракија подразумијева дестилат без додатних вјестачких арома или екстраката..

БРЉА ОД ЧЕТИРИ МАРКЕ + ЕКСТРАКТ = 40 КМ

Саговорник Инфорадара из Источног Сарајева, иначе добро упознат с Кошарчевим бизнисом, појашњава да је начин на који се производи оваква врста ракије једноставан и надалеко познат, јер се у суштини и не ради о производњи – него о препакивању.

Истиче да такви “произвођачи” ракију не пеку, него да набављају готов сиров производ јефтине ракије, углавном лозоваче или вотке, по цијени од 4-5 марака по литру. Затим се на ту основу додају разне ароме, екстрати и ликери различитих воћки који ракији мијењају окус.

“Таква се ракија пакује у модерне дизајниране флаше и продаје по цијени од 30-40 КМ за пола литра, зависно од укуса. Када се све сабере, долазите до бројке да је продајна цијена тако препаковане ракије за неколико десетина пута већа у односу на набавну. Ненормалне зараде се остварују и зато поштених произвођача нема нигдје. Рачуница је проста: 100 литара такве куповне ракије је до 500 КМ, један литар изразито јаког екстракта, углавном руског или пољског, је 30 КМ. А од тога добију сто литара дуње, кајсије или виљамовке, у зависности од ектракта, а профит је на тих 100 литара до 4.000 КМ. Значи чисти је профит од 1:5 до 1:8 у односу на уложено! Посао лак, а пара још лакша”, појашњава наш саговорник, који је инсистирао на анонимности због бојазни од политичке освете.



Фото: Јаки екстракти за алкохолна пића, углавом руског и пољског поријекла, продају се на ПИК-у по цијени од 30-ак марака по литру

Др. Слободан Јовић наводи да је производња природне, квалитетне ракије скуп, комплексан и дуготрајанпроцес за који је најважнији управо квалитет воћки. Оне за добар производ морају бити у пуној физиолошкој зрелости, неоштећене и добро чуване, при чему је за квалитет ракије посебно важан садржај шећера добијеног из њих, а након бербе и припреме воћки слиједи сложен процесс који укључује припрему комине, ферментацију, дестилацију, итд…

Много сложеније – и што је кључно – скупље, али и здравије и дуготрајније од додавања ектраката у јефтину брљу и њену продају.

ОБИЛАТО КОРИШТЕЊЕ ПОЛИТИЧКОГ УТИЦАЈА

Контроверзе с Мојом ракијом не завршавају само на питању сумњивог поријекла. Током истраживања дошли смо до поузданих сазнања да Кошарац обилато користи свој политички положај и моћ да додатно поспјеши продају свог производа.

На wеб страници Моја ракија излистани су и пријатељи овог производа који укључују ресторане Пресидент у Бањој Луци, Термаг на Јахорини, Винотеку у Сарајеву те Топлик у Источном Сарајеву. Према нашим сазнањима, сам избор ресторана није случајан. Сваки од њих смјештен у једном од градова и мјеста у којима Кошарац током свог политичког рада најчешће борави.



Фото: “Природна домаћа” ракија коју смо анализирали

Добили смо поуздане информације да су управо наведени ресторани најчешћа мјеста у којима Кошарац као државни парламентарац организује службене ручкове и вечере те пријеме с различитим делегацијама и представницима.

Тако у замјену за рекламирање и продају његових ракија, ови ресторани на име трошкова репрезентације убиру уносне приходе од државних званичника, тј. пореских обвезника ове земље.

Да бисмо провјерили тачност ових навода, у складу са Законом о слободи приступа информацијама обратили смо се Секретаријату Заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ, с упитом да ли је заступник Сташа Кошарац у периоду 2014. – март 2019. имао трошкове на име репрезентације и у једном од наведених објеката – и колико су они износили. Будући да у предвиђеном законском року од 15 дана нисмо добилиникакав одговор на упит, поново смо се обратили Секретаријату из којег нам је саопштено да је наводни разлог за недостављање одговора “недовољно прецизно” адресирање.



Фото: Факсимил питања упућених Заједничкој служби (Секретаријату) Парламентарне скупштине БиХ

Након што смо поново послали упит, овај пут смо, пред сам истек законски предвиђеног рока (укупно смо чекали 28 дана), добили реакцију из Секретаријата која је ништа друго до избјегавање одговора, прикривање истине или заштита самог Кошарца, и изругивање новинарској професији. Реакција је потписана од Руководиоца сектора за финансије Радомира Марјановића у којој је – умјесто одговора на наша питања – стајало само кратко образложење да Сташа Кошарац као шеф клуба посланика СНСД-а “има право” на кориштење средстава за екстерну репрезентацију “у складу с процедурама дефинисаним Одлуком о расподјели финансијских средстава за финансирање политичких партија из буџета институција БиХ”.



Фото: Скандалозни “одговор” из Парламентарне скупштине БиХ којим је ескивирано показивање података и информација које смо тражили у складу са законом

Да Кошарац има право користити средства за репрезентацију вјероватно није спорно, но то нисмо ни доводили у питање нити смо тражили ту врсту информације. Све ово буди основану сумњу да Секретаријат Заједничке службе ПС БиХ, односно појединици из ове институције, у овом случају штите заступника Кошарца и настоје од јавности сакрити податке о злоупотребама положаја ради подстицања властитог приватног бизниса и угоститељских објеката који га подржавају.

У “ТОПЛИКУ” КАО КОД СВОЈЕ КУЋЕ

Због онемогућавања увида у тражене податке обратили смо се и институцији Омбудсмена за људска права у БиХ из које нам је поручено да је случај одмах узет у разматрање.

“Покренута је истрага у овом случају, о резултатима ћете бити обавијештени”, казали су нам у Уреду омбудсмена БиХ.

Додатне информације одлучили смо потражити и од самих угоститељских објеката. У Рибњаку Топлик, у којем сазнајемо да је Кошарац с делегацијама посебно често виђен гост, особље које се јављало на телефон одговарало је да по питању служења Моје ракије и вечера Сташе Кошарца морамо контактирати шефицу која је “тренутно одсутна”, али ће нас наводно контактирати на број који смо оставили. И шефица је тако остала трајно “тренутно одсута” и до тренутка објављивања овог текста није се јавила на наше позиве.



Фото: Кошарац званице најчешће доводи у ресторан “Топлик” у Источном Сарајеву

У ресторану Пресидент у Бањој Луци речено нам да је разлог што у њему служе и истичу Моју ракију тај што “постоји тражња за њом”. На питање колико је та тражња велика одговорено је:

“Па није баш претјерана потражња за њом, али ето, има људи који то пију”.

Питали смо је ли у те људе спада Кошарац и да ли је можда његова политичка подршка разлог служења те ракије. Одговорено је да је Кошарац “радо виђен гост” који “дође повремено”, али да то није пресудно за служење ракије. Ресторан Пресидент, индикативно, налази се у хотелу Босна, чији је сувласник Бране Јанковић, уједно власник и доброг дијела некретнина у Господској улици у Бањој Луци.

Ивана Корајлић, директорица Транспаренцy Интернатионала БиХ, истиче да се наведени примјери могу посматрати као кориштење утјецаја и функције ради стицања приватне користи:



Фото: Ивана Корајлић, директорица Транспаренцy Интернатионал БиХ

„Ово није само један у низу оваквих примјера, имајући у виду да бројни носиоци функција у БиХ имају приватне фирме, које често региструју на име неког од чланова породице и пријатеља, а онда користе утицај који имају у институцијама како би осигурали склапање уговора о јавним набавкама или друге видове пословања управо са тим компанијама. Имали смо примјере и склапања вишемилионских уговора или додјела средстава из буџета фирмама у власништву политичара или њихових чланова породице, што не представља само сукоб интереса, већ често и директну злоупотребу положаја. Нажалост, ово је у БиХ постала нормална пракса, а и главни мотив за било чије учешће у власти“.

Корајлић истиче да је за превазилажење овог проблема неопходно унаприједити механизме за спрјечавање сукоба интереса:

„Циљ ових механизама је да се ова појава у старту превенира, односно да се транспарентношћу интереса, власништва, имовине, веза функционера, као и процеса уговарања и доношења одлука, спријечи да до овога уопште дође, али и да се санкционишу овакве праксе. Онда када ово прерасте у злоупотребу положаја, ту је онда улога правосуђа кључна, да процесуира ове случајеве. Међутим, код нас сад нити има спремности за унапређење антикорупцијских закона и увођење одговорности, а о правосуђу је сувишно и говорити“, закључује Корајлић.

Сам Кошарац није одговарао на наше позиве, иако смо га покушали контактирати у више наврата, како би му дали могућност да каже своју страну приче.

Дакле, у ситуацији у којој не постоје ни озбиљне регулације производа, ни адекватни механизи за спрјечавање сукоба интереса и злоупотребе положаја, а ни озбиљног правосуђа, политички моћници имат ће одријешене руке да ракију сумњивог поријека и састава и даље мирно по високим цијенама продају као домаћу, а угоститељским објектима који је продају и промовишу у знак захвалности доводе политичке делегације да је конзумирају о трошку пореских обвезника.

(Инфорадар) 

* Текст је произведен у оквиру медијског поол-а Мреже АЦЦОУНТ (Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва)

Коментари / 88

Оставите коментар
Name

Да да

10.06.2019 17:40

Зозоваца ракија..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трновска

10.06.2019 18:23

Питајте нацелника сектора крим полиције ПУ Истоцно Сарајево Поповица, за кога он и два његова крим инспектора из Трнова ,,производе,, ракију?

Name

Ре

10.06.2019 18:49

А тек да се мало протресе бизнис попа у Власеници. Као избјеглица из Шековића !?! бесплатно добио плац и материја за кућу. Донекле је сазидао и потрошио око 4.000 КМ. У договору са киднапером-магистром продао сазидано за 142.000 КМ. Кажу отишло је нешто и магистровој ћерки као неповратна позајмица. Сада имамо Ватрогасну Кућу, а возила напољу. Али није то обични поп. Кажу да му брат воза Рудоњу и то авионом!?!

Name

Рики

10.06.2019 18:59

Ја овдје не видим проблем у ракији, вец видим несто друго. Наиме, ово нам говорим да су до пара досли такви неандерталци који не знају разликовати квалитетно пиће од сплачина, а при том не зале палтити сплачине. Тако да скодам капу Клошар(ц)у сто је провалио фазон како глупанима продавати м..да под бубреге.

Name

АЛКОС

10.06.2019 19:16

Какав клосар је овај Клосарац, пробао сам ракију и искрено није ни за облога, праскара теска глава ме развалила сутрадан ни 2 кафетина ми нису помогла, а и фласа је безвезе тј. дизајн. Бољи је онај Стоцк сто се правио у wц-у у куци једној у Лактасима.

Name

НЕАНДЕРТАЛ ВЛАСТ

10.06.2019 19:37

Неандерталска власт сакривена иза гробова најбољих синова.

Name

Конобар

10.06.2019 20:15

Ма јок,ракија је тражена,нема то везе са Сташином функциом.Ови функционери са широкобријешких факултета који су јуче изашли из опанака ни на шта боље нису ни навикли,тако да им Кошарац само даје оно што су и заслужили,пију и чуде се како је добра а он им умире од смијеха.Опанци се запапучили.

Name

Ре

10.06.2019 20:20

Смецо и преварант као и сви из врха СНСД-а.

Name

Јади

10.06.2019 20:22

су кад је Нешо Поповић ускористио свој утицај и за крим инспектора поставио Миливоја Влашкои званог Мрва а сви у Трнову знају ко је Миливоје Влашки.. Влашки има и сумњиву ратну прошлост ,коју би требало испитати.

Name

Ре Трновска

10.06.2019 21:09

Опстепознато је да Поповиц утицајем нацелника СКП приморава полицајце да од њега купују ракију, посебно саобрацајце..... А сто се тице инспектора из Трнова, они бар пеку цисту природну, домацу ракију одличног квалитета, за разлику од Косарца.

Name

Ре: ЈАДИ

10.06.2019 21:15

Јад је кад ти себи дајес за право да коментарисес ратну прошлост Миливоја Власког... Ја сам његов ратни друг и само ти могу реци да није било њега и таквих као он ти би "јаду" сад коментаре куцкао из Београда, или се неби ни родио јер вјероватно док смо ми ратовали ти ниси био ни у му... а.

Name

Синиша Гољанин

10.06.2019 21:31

Од мене купује ракију за своју славу!!!Када су Косарци знали да направе ракију!!!

Name

Бане

11.06.2019 03:54

Па зна лу Светланина ћерка да познати бизнисмен из Бијељине Љубо монако производи И продје ракију

Name

Ре

11.06.2019 05:34

Опет ти Енглези, јасам мислио да су отишли,кака то није пресјекао Ћеранић и онај што је издао свој народ а и крије поглед, увјек ми је покојни ђед говорио да се чувам таквих људи, који су издали свој народ а крију поглед.

Name

Ре конобар

11.06.2019 05:43

Да су изасли из опанака знали би ста је права домаца ракија а ста брља. Немој вриједјат цестите сељаке, они су цеститији и постенији од 95 % остале популације па и вас конобара

Name

Петар бивси снсд цлан

11.06.2019 11:05

СВЕ ЈЕ ИЗБРИСАО ЗЛИКОВАЦ СА ОЛX.БА ВИДИ СЕ ДА КРИЈЕ ЈЕР СУМЊИВИ ЉУДИ ПРОДАЈУ СУМЊИВЕ СТВАРИ !!!

Name

Ре

11.06.2019 12:20

Како да човјек буде радан у тој прљавој конкуренцији? Требало би мало прокоментарисати ове дозе које се воде као ,,није прописана граница“. Итекако постоји граница и она се зове ,,по здрвље штетна концентрација„, а неке компонте су канцерогене.. Имам код себе једну табелу ипрописа из ЕУ те би сте видјели шта се све може закључити? Коју врсту обољења изазива ацеталдехид и ако изазива које су то по здравље дозвољене дозе?

Name

Директ

13.06.2019 01:00

Свака ракија је добра (која се прави од воца), само продавати фалс премиум ракију по цијени премиум ракије, то морас бити велика будала да мислис да нико неце сконтати. Стаса Косарац је управо доказао да је то.

Name

технолог

13.06.2019 10:32

Поштована господо, Не улазим у политику и не интерересују ме партије, али онај ко је писао овај текст је требао консултовати технолога, који би му рекао шта значи суви материја. То нема никакве везе са природним или вјештачким аромама, већ са оним што би остало након што би испарило све што може да испари из производа, лаички речено. Овај налаз, који се налази на првој слици у потпуности испуњава законске нормативе и не знам шта је ту сумњив квалитет. Природни воћни екстракти се добијају екстракцијом воћа и не видим ни ту ништа чудно, јер и нпр. сокове од јабуке на којима пише 100%, се праве од воћног концентрата, па нико не пише да Витаминка или Спектар дринк праве сокове сумњивог квалитета! И још сте нашли на Пику да неко продаје екстракте, али не и докзе да дотични користи баш те екстракте. И да, по примјесама виших алкохола, би се могло рећи да није кориштен медицински 96% алкохол, на који ви циљате, јер исти не садржи више алкохоле. Е сад, да ли ферментира јабуку, па додаје арому виљамовке, након деодоризације, то се не види, а таквих сте салили хектолитрима из Бадела, Рубина, Хепока, Навипа...

Name

Директ

13.06.2019 11:28

Технолог, ако је воцна ракија, не мозес је правити од воцног концентрата и биљних екстраката, вец од воца. Мислим, оцигледно мозес, али то је превара потросаца јер то није природна ракија вец фарбана брља.

Name

ре ре

13.06.2019 11:41

Дијелио Сташа ракију и по Гацку пред изборе.У Наданићима се банчило данима.

Name

СНСД - Нај смо јачи!

10.06.2019 17:43

Браво! Прави представник вољене странке... Дечко је добро испекао занат, има перспективу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

10.06.2019 18:14

Уци од најбољи мислим најгори немозе свако са њима у коло да удје само они који продју тест

Name

Подмладак СНСД

10.06.2019 18:27

Не дамо Сташу, дику нашу!

Name

РОМАНИЈА

10.06.2019 19:17

Јебем и вас и вас подмладак за унистење српског народа. Ви сте прослост

Name

Гаго

11.06.2019 07:07

Косарци су увијек пекли добру ракију а сто се тице Сасиног бизниса па ко воли нек изволи доста их нема појма ни како изгледа права ракија а о процесу пецења да не говорим,према томе овај горе наведени господин сто помиње фамилију Косарац нек зацепи.

Name

Милко

10.06.2019 17:48

какав производјац, таква и ракија. Али добро је бар сто њоме трује људе из своје секте. Могу да замислим ста би било кад би одлуцио да производи храну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јао!

10.06.2019 18:02

Пинтер цете од љубоморе! бас сте овнови;они никога не силе да пије њихови ракију, ниси платио нецес ни пити, чисти равуни добри пријатељи.

Name

Роx

10.06.2019 18:18

Вама Косарцима ракија никада није могла доцекати зиму а не да је имате за продају...

Name

РЕ ЈАО,

10.06.2019 18:38

Лијепо ли ти ово написа, амана ти ђе се образова, у престижне снсде школе. Па сад мораш бранит послодаваца.

Name

Становник Рудог

10.06.2019 17:55

Ко би се ово надао од нашег Сташе, јели на помолу нови суботички ''скаид'', потребно је још истаћи да се престижна '' моја ракија'' служи као једина ракија у и Андрићграду, господин Сташа је власник 1/2 погона за производњу ракије у Вишеграду са власником Адрије Бојаном Стојановићем гдје се такође производе огромне количине ракије са веома малим учешћем основне сировине, ( да ли и ту има екстракта за алкохолна пића) често смо се питали одакле младом перспективном господину огромно богаство, стан и апартмани на Златибору, стан и апартмани у Херцег Новом , мерцедесов Мл, стан у Источном Сарајеву и Фочи и низ ...... других некретнина сада је у потпуности разјашњено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.06.2019 18:30

А цигла како је њу утопио.

Name

ре

10.06.2019 20:38

Па да у Андрић граду Кошарац има кафић....све "поштено" зарађено....шишај Куста ове овце....ој ха....бизмисмени.....још само Вишко да регулише саобраћај.......

Name

Висеград

11.06.2019 04:36

А аутоматске аутопраонице које за Стасу у Висеграду дрзи полицијски инспектор Тановиц. Казу да се за успјех будуце директорице банке , инаце супруге поменутог инспектора мозе захвалити управо Стаси и његовом кадрирању.

Name

боро

10.06.2019 18:00

Кафанска је то школа, воли човјек ракију,неизлази из кафане

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРАМОТА

10.06.2019 18:00

Како је Клошарац створио бизнис од продаје ракије сумњиве квалитете!?.......Е да Бог да у лијекве потросио до задњег цента.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србијанац брале

10.06.2019 18:02

Па шта оћете. Ракија 5 КМ, ал зато кутија 35 КМ. Па ко вас тера да пијете, бре. Шта оћете за 5 марона! Брезовина скупа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

10.06.2019 20:30

у Трнову ,бивши полицајац Ненад Рац прави ракију ид дивљих крушака ,изнајмљује ракијски казан ,држи кокошар у самом насељу ,комшије нису у могућности отворити прозоре од смрада кокошијег измета и концетрата. Јаја и ракију продаје у самоуслугама "Нане " ,молим да се и тај случај продаје јаја и ракије преиспита.

Name

Будала као и ти

10.06.2019 18:04

Какав клошарац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја Сарајево

10.06.2019 18:05

Косарац и Елек ста год раде говоре да иза тога стоји "сеф"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софер

10.06.2019 18:23

Дођите у Власеницу да видите како киднапер-магистар разваљује, али буквално: Ватрогасна кућа без гаража, зграда за 400 дана поплављена умјесто 30 станова, кружна раскрсница, станица режимске милиције, студентски и ђачки дом, Тропик... Само започињу и разваљују. Нигдје надзора, грађевинске инспекције или бар комуналне полиције а улице и тротоари 'одоше'. Тотална пропаст у режији секте и крезавих и неписмених ботова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловалова

10.06.2019 18:25

Истражите колико има ојађених људи којима је тај исти Кошарац узео по десет хиљада марака за наводно запошљавање.... Након што су више мјесеци звали сконтали су да су преварени а он им забранио да га зову.... То је туга ко нам води народ, све сами олоши, лопови и незналице.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

10.06.2019 18:27

НЕКА ПРОИЗВОДИ СТА МУ ВОЉА, АЛИ КО МУ ТО КУПУЈЕ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брља

10.06.2019 18:30

Брља Рајкија лап со је И он олос И брљо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сташа Кошарац

10.06.2019 19:09

За скромних 40 КМ "Моја Ракија" може у трену бити ваша ракија. Пожурите, количине су НЕОГРАНИЧЕНЕ! Арому бирате једним кликом, имам ја тога колко хош! Попуст за чланове и гласаче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професионалац

10.06.2019 19:25

Све би ја прво њему дао да попије,па ако преживи .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

10.06.2019 20:25

Два највеца доказана криминалца Косарац и Стеваниц.!!!! Е овако функционисе бајна власт у овој опљацканој, јадној и бједној дрзави. Куд год се окренес криминал, питам па људи ДОКЛЕ????? Они толико грабе и то све јавно.Нацин,метод њихове владавине је пљацка, од врха до опстина и предузеца. На крају њихов план це бити да нас гурну у рат како би несметано побјегли са капиталом. Али мислим да им тај план неце успјети.!!!

Name

Србислав

10.06.2019 20:27

У Братунцу Нацелник Опстине и Нацелник Одељења за урбанизам су пресли у Снсд.А прије тога Петко Ранкиц као нац оделења за урбанизам направио две зграде и кад је пресао са нацелником у Снсд легализовао то.

Name

Брзи

10.06.2019 20:57

А ко вама брани да пецете ракију, хоцете пара на гузове. Е то неце моци.

Name

Лука Лабан

10.06.2019 19:46

Сташа, враћај цигле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

10.06.2019 19:49

Клошарац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

10.06.2019 20:13

Породична традиција? Колико се сјећам тата је био учо, а у Вогошћи није било воћњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.06.2019 21:58

С тим да Косарац Јуниор прави врхунску ракију од сецерусе са концентратом. Добро је да нико од конзумената исте није умро, мада мозда и јесте неко. Мртва уста не говоре.

Name

Адриа

11.06.2019 18:12

Доста ракије "пеце" у Висеграду у фирми Адриа од воцног отпада у кругу некадашњег Металгаса на зељ. станици. Дестилерија за Стасу је просла у комбију без царинских папира на Вардисту

Name

Становник Рудог

11.06.2019 20:07

Наравно да се незаконите радње раде у Вишеграду у фирми Адрија у бившим погонима металгаса, позивамо новинаре истраживаче који су открили ову аферу са ''мојом ракијом'' да изврше исту анализу ракије која се производи у Адрији јер су овде сигурно много веће незаконите радње.

Name

Робин Худ

10.06.2019 20:17

Их то као нешто ново....ствар је како то законски процесуирати, а и ментор Рудоња му је сличне ствари радио.... Да политика није једино поље на којем је Додик дјеловао показује и извјештај Финансијске полиције којег су 5. аугуста 1993. године сачинили инспектори Миле Тамамовић и Миле Баника, у којем се види да је Додиково приватно производно-транспортно предузеће Игокеа нафту продавала три пута скупље од набавне цијене. Тамамовић и Баника су на основу књиговодствених евиденција и документације о улазу робе утврдили да је Игокеа у три наврата купила 127.458 литара нафте. Набавна цијена робе износила је 743.138.490 тадашњих динара, а малопродајна вриједност нафте процијењена је на 2.176.200.576 динара. Другим ријечима, то изгледа овако: први контигент нафте Додик је набавио 26. фебруара 1993. године. За 63.324 литре плаћено је 230.189.400 динара, а та нафта је продата за 674.078.356 динара. Игокеа је нафту продала по 292,8 посто већој цијени од набавне. ФОТО: Клиx Тамамовић и Баника су на основу царинских декларација број 479 од 25. маја 1993. године и број 510 од 16. јуна исте године утврдили да је Игокеа извршила набавку, увоз и царињење 270.786 литара нафте од грчке компаније Евроип. Набавка је плаћена 44.529,02 америчких долара. Међутим, Игокеа је од укупно набављене количине робе задужило 227.189 литара, док преостала количина од 43.596 литара не постоји у пословним књигама. Укупна вриједност мањка износила је 7.168,93 долара, односно 183.030.000.000 динара. Подсјећамо, бивши предсједник СДС-а Младен Босић доставио је у априлу 2015. године записник Финансијске полиције од 5 аугуста 1993. године Општинском суду у Бањој Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

10.06.2019 21:02

Ста је ту цудно? Све криминалци на власти на високим функцијама, и то бас сви у СНСД.

Name

Ха Ха

10.06.2019 21:10

Овде нема ниста спорно, људи једноставно имају истанцан осјецај за бизнис. Камо среце да је сто висе таквих бизнисмена, данас би били као Јузни Судан, а мало нам фали, хе хе...

Name

Ратко

10.06.2019 20:29

Замислите Нацелник одељења за урбанизам гради зграде преко фирме ција је власница његова зена.То је у Братунцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комадара

10.06.2019 20:49

У сваком слуцају цовјеку треба одати признање, у 21. вијеку измислити ракију, није мала ствар. Само мислим да је дизајн за кутију украо од ,,Дзипало Јунуза,, , нај висе лици на његов ,,Хепек,, , (Топ листа Надреалиста).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блабла

11.06.2019 12:24

Хахахаха... Алал вера. Управо исто.

Name

Ветеран

10.06.2019 21:02

Једном сам попио мање од пола литре Сташине дуње, тразио сам од конобара да ми донесе врата да изадјем из кафане.... Мислим да је "ГУСЛАР" сто смо у рату пили "Јацк Даниелс" за Стасину брљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАД

10.06.2019 21:42

Могли би писати данима о Стасиним нецасним радњама. Годинама из клуба посланика СНСД плаца раднике из својих приватних фирми. и за тако нецасне људе овај "јадни" народ гласа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преваранти

10.06.2019 21:55

А МОЗЕТЕ МИСЛИТИ СТА БИ СВЕ РАДИО ДА ПОСТАНЕ МИНИСТАР ЗА ТРОВИНУ И ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ,ГДЈЕ БИ КРИМИНАЛУ И ПРЕВАРИ БИО КРАЈ! ФУЈ НА СТА СМО МИ ДОСЛИ ДА НАМ ДРЗАВУ ВОДИ ,ЕЛИТНИ КРИМИНАЛЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

10.06.2019 21:59

Ова власт је достигла врхунац криминала,преваре,корупције.... И свега оног лосег и зато пуца по савовима,неце ово јос дуго!!!! Неце народ висе ово толерисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.06.2019 22:06

Због оваквих "генија" као сто је Стаса, прави производјаци ракија це изаци на лос глас. Добро би било када би увело висе реда у овом сегменту, да неби људи пили вино из тетрапака по цијени француског вина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИСКИ ДРИВУСА

10.06.2019 23:13

КОЈИ СМО МИ ХАЈВАНИ ДА НАС ЛАЗУ ДЈИЛКОСИ КАО ОН ТО ЈЕ ЈЕДНА ТРУЛА СКОТИНА

Name

супер хик

10.06.2019 22:33

ста се цудите има тога јос. ранко скрбиц прави хиљде боца вина са винограда од пар дунума институт за здравље му писе анализу како он нареди продаје у ресторану монограм а тамо организује све прославе и руцкове на рацун медицинског факултета дгје је декан, и тако затворен круг. опстина лактаси му даје награде за вино а ко га пије главу сутра не зна да има од силних арома и додатака вјестацких.... и тако,лагано годинама лова до крова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

11.06.2019 04:16

Овим СНСД- овцима баш иде производња ракије.И начелник општине Брод се исто бави производњом ракије.Образа нигдје чим је у тој секти.Он кад у оштрину додју званице, представља своју ракију.Злоупотреба положаја. НИШТА УРАДИО НИЈЕ ЗА БРОД ЗА СВЕ ОВЕ ГОДИНЕ.ЗА СЕБЕ ЈЕСТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

11.06.2019 05:10

Волунтаризам, импровизација, превара и блеф, ето то оно што се овдје политиком зове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Попара Црни

11.06.2019 05:11

Али на Анализи лијепо писе "пластицна боца 1Л", док се из слика оцигледно види да његова ракија није пакована у такве боце. Циме доказујете да је анализа урадјена бас на његовој ракији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вогосца

11.06.2019 05:38

Хапси народна милицијо,овај це за свију лезати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

11.06.2019 06:23

Криминалцина,да ваља одрасти би!

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

11.06.2019 06:48

И градоначеник Бањалуке има свој ракијски бренд МОНОГРАМ, произвођач доо Крушик Скугрић-Мишићи. И овој је цијена око 40 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ИВАНУ

11.06.2019 08:25

ПРАЗНА ПРИЧА УВИЈЕК ЗА СВЕ. ШТА СЕ ПРЕДУЗИМА НИШТА И ШТО ЏАБА ОНДА ТРОШИТИ РИЈЕЧИ УЗАЛУД. РАДИ КО ШТА ХОЋЕ И КАКО ХОЋЕ. АЛИ УСКОРО ЋЕ БИТИ МОГУ КАКО ХОЋЕ АЛИ НЕ МОГУ ДОКЛЕ ХОЋЕ. НАДАМО СЕ БОЉИМ ВРЕМЕНИМА И ЗА ПОШТЕНИ НАРОД, АЛИ ДАЈ БОЖЕ ДА ИКАД ДОЂУ. НИКАД МОЖЕМО СЕ НАДАТИ АЛИ ОД НЕШЕ НАДЕ НИШТА СВЕ ЈЕ ОТИШЛО У ЈЕДНУ ВЕЛИКУ КАТАСТРОФУ, ЈЕДНУ ВЕЛИКУ ПРОПАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш лијепа амбулажа

11.06.2019 09:06

Само нападате и секирате политичаре!Ево људи се од секирације разбољевају и на операције иду..Ко народу брани да иде у политику и буде политичар.Неће нико ,него само ћуте и бирају ове што хоће,а онда их нападају и свашта пишу.Ко би се бавио овим ружним и тешким послом да они неће.Добро је да их имамо да нас бране и боре се и да ово мало имамо каква су времена!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само у својој радиности за себе

11.06.2019 09:26

Литар праве ракије треба да је 100 КМ. Али тога нема на трзисту.Не пеце сw сваке године, само када јw родна,доста сунца, слатко зрело воце прве класе и то са гране. Пребрано, без петељки, лисца, киселено у дрвеној каци, без додатка сецера било каквих деривата. Пецење и цувањw такве ракије посебно изискује знање. Тако испецена ракија не постоји за купити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.06.2019 08:47

Постоји, само сто иде за извоз. :)))

Name

Снсд

11.06.2019 09:39

Воцњак се налази у рудом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

11.06.2019 09:40

Са 40 000 гласова мозе ста хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

11.06.2019 10:17

Ста је ово,све сто је сљама и отпада се слило у снсд!!Милорад је мама ц за такве !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупет

11.06.2019 10:39

није нека прича, неможе се продати баш толико. ако није добра не пије се. постоје разни начини да се мува, али ако ваља. ако не ваља неће се пити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.06.2019 20:30

Ма ја. Код нас све може проћи. Одавно смо се ми навикли да све што је ненормално посматрамо као нормално.

Name

Доктор

11.06.2019 14:01

Ре Јади, Кажи чика доктору какве те мисли и јади прогоне? Да није недостатак секса? Лош либидо? Немаш с ким? Празан и једноличан живот? Превелике амбиције? Покушај упражњавати редован секс јер он кријепи и оплемењује душу и тијело! И поради на себи, поради на општој и информатичкој писмености и стекни самопоштовање и самопоуздање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепо...

11.06.2019 17:01

А распитајте се чија је Ђедина ракија. Она је потиснула Моју ракију са Јахорине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разрок

11.06.2019 20:38

Прије неколико година производјац врхунске сљивовице из РС за квалитет добије у Москви ЛИДЕРА а у Бриселу ПРОМЕТИТУСА И на Новосадском сајму за њега није било мјеста под окриљем Привредне коморе РС а Газдина ракија се сепурила на три етазе а добила сребро( напоменаранг квалитета иде од бронзе сребра велико сребро злато паВЕЛИКО ЗЛАТО којим су оцјењене ракије поменутог производјаца)

Name

Дуд

12.06.2019 22:38

БЕШТИЈА И ПРЕВАРАНТ МАНИПУЛАНТ СИТНИ ДОЂОШ ТОТАЛНА АВЕТИЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.06.2019 16:09

Шта тај дестилатор дестилира кроз цијев веселог строја(казан за печење ракије).......

ОДГОВОРИТЕ