Политичка криза у Молдавији

 Политичка криза у Молдавији је ескалирала постављењем привременог предсједника Павела Филипа који је најавио распуштање парламента и расписао ванредне изборе за 6. септембар.

Свијет 09.06.2019 | 21:36
Политичка криза у Молдавији
Потез је услиједио након што су проруски социјалисти предсједника Игора Додона и блок Акум, који подржава ЕУ, формирали нову коалициону владу, коју је подржао Брисел.

Странка одлазећег премијера Павела Филипа саопштила је да је овај споразум незаконит.

Уставни суд је након тога поставио Филипа за привременог предсједника и разријешио дужности Додона јер је одбио да распусти парламент, јавља ББЦ.

Са друге стране, парламент је одбио налог о распуштању, уз образложење да су државне институције "под опсадом".

Све су веће бојазни да би продужена политичка криза могла да води насилним сукобима на улицама.

Молдавија, бивша совјетска република, налази се између Румуније и Украјине и спада у једне од најсиромашниих земаља Европе.

ЕУ позива на смиреност и дијалог

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан огласили су се данас поводом најновијих политичких дешавања у Молдавији и позвали на смиреност и уздржаност.

Они су у заједничком саопштењу навели да је Европска унија спремна да ради са демократском и легитимном владом те земље, а на основу узајамне посвећености реформама и основним принципима садржаним у Споразуму о придруживању.

"Поштовање владавине права и демократије требало би да остане стуб нашег односа. То је у првом реду оно што грађани Републике Молдавије очекују и заслужују", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, дијалог између демократски изабраних представника мора да остане кључ за проналажење решења тренутне политичке кризе.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар