РГ: Надалу дванаеста титула у Паризу!

"Краљ шљаке" оправдао надимак! Рафаел Надал, други тенисер света, одбранио је титулу на Ролан Гаросу, пошто је у великом финалу победио Доминика Тима – 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.  Надал је БОГ шљаке: "Ла Дуодéцима" у Паризу! Неприкосновени Рафаел Надал освојио је 12. пут у каријери трофеј Ролан Гароса пошто га је у финалу Доминик Тим само "наљутио". Још једна спектакуларна партија на шљаци, његовој омиљеној подлози.  Историја се пише левицом: Рафин Париз 12. пут! Шпанац у четири сета и након тачно три сата и минут игре бољи у финалу Ролан Гароса од изазивача из Аустрије који једноставно није имао довољно свежине након дводневног мучења са Ђоковићем.

Тенис 09.06.2019 | 18:32
РГ: Надалу дванаеста титула у Паризу!
"Краљ шљаке" поправио је лични рекорд у Паризу и дванаести пут у каријери освојио је трофеј намењен најбољем на Отвореном првенству Француске.

Шпански тенисер до одбране титуле дошао је победама над Јаником Ханфманом, Јаником Маденом, Давидом Гофаном, Хуан Игнасио Лондером, Кеијем Нишикоријем, Роџером Федерером и Домиником Тимом.

Надалу је до дванаесте титуле на Ролан Гаросу било потребно нешто више од три сата.

Обојица су одмах од старта кренули са сјајним тенисом. Играли су се одлични поени, публика је уживала, а први брејк видели смо у петом гему.

Аустријанац први је одузео сервис Шпанцу, међутим "Бик с Маљорке" узвратио је рибрејком у наредном гему.

Доминик је затим имао шансу да поново одузме сервис Рафи, али се овај извукао и у наредном гему урадио оно што није успео четврти играч света.

Надал у савршеном тренутку прави брејк и потом га у наредном потврђује за 6:3 (1-0).

Други сет био је другачији од уводног. Тенисери су лако добијали гемове, трајали су (гемови) неколико минута и убрзо смо стигли до 5:5.

Брејк прилика није било све до дванаестог гема, када је Надал сервирао за останак у другом сету и тај-брејк. Шпанцу је тада неочекивано пала концетрација, Тим је то искористио и одузео му сервис за 7:5 и 1-1 у сетовима.

Чинило се да ћемо гледати одличан тенис у наставку, међутим десило се нешто поптуно супротно. У наредна два сета постојао је само један тенисер. Игра Доминика Тима потпуно се распала у другом сету, који је изгубио за нешто мање од 30 минута (6:1).

Очекивало се да Аустријанац подигне ниво игре у четвртом периоду игре, али то се није десило. Надал истоветним резултатом добија и четврти сет и тако долази до дванаесте титуле у Паризу (6:1).

Мало ко је очекивао другачији сценирао - и навијачи и стручњаци, па и кладиоци. Јер када Рафа Надал стигне до борбе за титулу на Ролан Гаросу, нико га не може зауставити. Историја нас је то научила, а она се данас поново писала великим словима. И то чувеном и убитачном Рафином левицом.

Другу годину заредом Доминик Тим је заустављен у финалу другог гренд слема сезоне, али то није главна вест, већ да је Надал наставио невероватну доминацију у Граду светлости.

Без сумње најбољи тенисер који је икада заиграо на шљаци славио је у финалу и подигао рекордни 12. пут легендарни пехар који добија победник париског гренд слема, "Куп мускетара". Матадор са Мајорке је тријумфовао са 3:1, по сетовима 6:3, 5:7, 6:1 и 6:1 за тачно три сата и минут игре.

Занимљиво је да меч није почео по плану Шпанца који увек јако отвара финале, пошто је први до брејка дошао Тим у петом гему, да би му Рафа одмах узвратио свом снагом. Додао је убрзо Шпанац још један противников гем на свој конто за 1:0.

Делује да Тим није имао довољно снаге да се супротстави најбољем на шљаци свих времена. Дводневни и петосетни маратон са Новаком Ђоковићем превише га је "исцедио" и ментални и физички. И то је онај факат који понављамо с времена на време - победити једног из "велике тројке" па потом и другог је најтежи посао у модерном тенису, скоро неизводљив. Што се видело и данас пред препуним гледалиштем на главном стадиону париског комплекса "Филип Шатријеа".

Схватио је то Доми још када је изгубио први сет те је почео да удара из све снаге кренувши буквално на све или ништа пошто није могао да се пребацује до бесвести са далеко свежијим противником. Тада је Рафинциљ био да одбије ураган са друге стране и сачека да се стиша, али није успео. Стигао је Тим до две везане брејк лопте у 12. гему искористивши прву за изједначење.

Разбеснело је очигледно то Матадора са Мајорке који је одмах на старту трећег сета везао два брејка за вођство 4:0, те је ту "причу" брзо завршио. До краја тог дела финала препустио је противнику само један гем. Ушао је Рафа загрејан у четврти сет и такође одмах узео сервис гем момку из Винер Нојштада који се није хтео лако да се преда већ је давао све од себе да преживи тај период и избори се за пети сет. И један и други су одбранили поенед освојене прошле године, с тим што је Надал овог пута одлази из Париза са чеком од 2,3 милиона евра, док Тим мора да се задовољи са 1.180.000 милиона.

Овим сусретом је и званично завршен део сезоне на шљаци која се одмах претапа у део сезоне на трави. Кулминација ње је, наравно највећи тениски турнир на свету, Вимблдон који почиње већ првог јула. Титулу брани Новак Ђоковић.

Доминик Тим ни ове године није могао да га заустави!

Рафаел Надал је подигао рекордни 12. трофеј Ролан Гароса пошто је у финалу овогодишњег "земљаног" гренд слема био убедљив против Аустријанца 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1), а изгубљени други сет само је наљутио борбеног тенисера са Мајорке.

Када је Тим заиграо свој најбољи тенис и "ранио" Надала изједначењем, најбољи тенисер свих времена на шљаци одговорио је фуриозном игром дозволивши ривалу до краја само два гема.

Свакако да је на Аустријанца утицало и то што је свој полуфинални меч против Новака Ђоковића играо у пет сетова, и то у два дана, пошто је њихов дуел био одложен за суботу због јаког невремена у петак током трећег сета.

Леворуки тенисер је за три сата и четири минута "збрисао" и Доминика Тима у финалу и тако задржао перфектан учинак у финалима на Ролан Гаросу, а само три пута откако учествује на Ролан Гаросу није освојио трофеј...

За сада су успевали да га зауставе само Робин Седерлинг (2009), Новак Ђоковић (2015) и повреда коју је доживео после проласка у четврту рунду годину дана касније.

Рафаел Надал сада у својој колекцији има 18 гренд слем титула, две мање од рекордера Роџера Федерера (20), кога је победио на овогодишњем турниру, односно три више од Новака Ђоковића који је заустављен у полуфиналу (15).

"Не знам како је изгубити овде у финалу, али ако се то једног дана деси, нека то буде од тебе...", нашалио се Рафаел Надал покушавши да утеши Доминика Тима после пораза.

Шпански тенисер је уз овације публике подигао "трофеј мускетара", а потврдио је да ће се и наредне сезоне вратити у Ролан Гарос где ће покушати да "одбрани" пехар који би у његовој колекцији тако могао да се нађе у "баксузни" 13. пут.

Нико никада у историји мушког или женског тениса није успевао да има оволику доминацију на неком од гренд слем турнира.

Ролан Гарос се играо за укупни наградни фонд од 42.661.000 евра.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар