ИААФ продужила суспензију Русији!

Међународна атлетска федерација (ИААФ) продужила је суспензију руским атлетичарима, због процена да та земља "назадује" у реформама у борби против допинга.

Остали спортови 10.06.2019 | 08:00
ИААФ продужила суспензију Русији!
Према тој одлуци, Русија има три месеца убеди ИААФ да је довољно напредовала, како би се њени спортисти такмичили Светском првенству у Катару. На састанку у Монаку, челници ИААФ су 11. пут одлучили да продуже суспензију Русији.

Шеф Радне групе ИААФ за Русију Руне Андерсен поздравио је дуго очекивану исплату Русије од 3,2 милиона долара трошкова праћења њене усклађености са антидопинг правилима.

Он је рекао да је направљен напредак у вези са стављањем на располагање старих допинг узорака за провере.

Андерсен је навео да ће ИААФ сачекати исход истраге о томе да ли су руски званичници обезбедили лажну медицинску документацију како би скакачу у вис Данилу Лисенку обезбедили алиби, након што није обавестио антидопинг истражитеље о свом кретању и боравишту. Он је рекао и да је забринут јер није сигуран да ли суспендовани тренери и даље раде са руским спортистима.

"Ако је тако, то доводи у питање да ли је Атлетски савез Русије у могућности да наметне суспензије за допинг и да ли су руски атлетичари прихватили измене у новој антидопинг култури", рекао је он. ИААФ је суспендовала Русију у новембру 2015. године због распрострањеног допинга њених атлетичара уз подршку и прикривање државе. Упркос томе десетине врхунских руских атлетичара такмичили су се као неутрални спортисти на великим такмичењима, али уз претходну строгу допинг контролу.

Светско првенство у атлетици одржаће се од 28. септембра до 6. октобра у Дохи.

Иyвор> Б92

Коментари / 0

Оставите коментар