Камион исправан, приведен возач

Кочнице, темпомат, сви дијелови камиона МАН загребачке фирме ”Марин Промет”, који је у петак око 9. 30 сати на одмаралишту аутопута А3 сијао смрт, били су исправни, објавио је данас ”Јутарњи лист”.

Регион 09.06.2019 | 12:04
Камион исправан, приведен возач
Утврђено је то у суботу ујутро у кутинској Станици за технички преглед уз присуство вјештака МУП Центра за форензичка испитивања и вјештачења, а то се показало и током пробне вожње. Испробани су и темпомат и кочнице и нису уочени никакви недостаци током прегледа. Нису радила само свјетла која су уништена у налету на друга возила, али све остало је на камиону било исправно, наводи Јутарњи лист.

”Јутарњи” наводи да је очитањем дигиталног тахографа установљено да је возач Иван Ф. (59) са мјестом пребивалиша у Загребу, поријеклом из Тузле, од тренутка кад је кренуо с одмаралишта код Жупање, гдје је одмарао након што је кренуо пут Загреба из Београда у којем је утоварио грађевинско љепило у врећама, превалио 140 километара и стално је возио брзином од 90 километара на сат, све до тренутка удара у ауто загребачких ознака.

Управо тај податак указује да је возач све вријеме користио темпомат јер је немогуће да би ногом на папучици гаса читавим путем одржавао исту брзину, истиче ”Јутарњи лист”.

– Педесетдеветогодишњи Иво Ф. полицији је у разговору рекао да је скренуо да би наточио гориво. Умјесто да је смањио брзину, он је брзином од 90 километара на сат ушао на одмаралиште. Прво је ударио у тератњак загребачких регистрација и наставио се даље кретати кроз простор бензинске станице, гдје је налетио на 26-годишњу и 28-годишњу жену, које су од силине ударца одбачене на асфалтну површину, након чега је ударио у двије 14-годишње дјевојчице – наводи ”Јутарњи лист”.

Подсјећају и да је, према налогу Општинског државног тужилаштва у Сиску, одређено и токсиколошко вјештачење крви изузето од возача. Алкотестом је установљено да возач није био под утицајем алкохола. У петак је ухапшен, а током суботњег поподнева је одведен у притвор.

Уз кривичну пријаву не за нехат, него за намјерно изазивање саобраћајне несреће у којој су смртно страдале двије особе одведен је на испитивање у тужилаштво. Запријећена казна за то дјело је од три до 15 година затвора, пише ”Јутарњи лист”.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Р

09.06.2019 10:43

Ма шта мајмун зна шта је темпомат? Случајно укључио па није знао искључити. За њега је ФАП 13 са механичким воланом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возац

09.06.2019 11:14

Не знас ти мајмуне ста је тај посао

Name

Зналац

09.06.2019 11:21

Па темпомат се угаци цим притиснес коцницу...

Name

Ас

09.06.2019 19:36

Темпомат мозес искљуцити прстом на прекидацу а аутоматски се сам искљуци притиском на педалу квацила или коцнице. У овом слуцају софер није ни коцио а нити возио са темпоматом. Са темпоматом се не вози испод 50 км на сат.

Name

Мирко

09.06.2019 11:11

Трагедија велика, страсно ста цовјек да казе, туга ...Сауцесце породици , а дјевојцицама лака земља и да вам Бог да најљепсе мјесто у рају у коме нема туге и боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

09.06.2019 11:16

Као и све,последица транзиције,и могуцнос куповине свега па и возацких дозвола!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.06.2019 11:16

Мала је то казна, два невина живота је узео

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Р

09.06.2019 11:26

БИТНО ДА СЕ ФИРМА ОГРАДИЛА.ДА НЕ ПЛАТИ ОДСТЕТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

09.06.2019 12:57

Заспао као топ, па се покушава бранити лагањем! Какво сипање горива, какав темпомат! Ту је блага лијева кривина и на сред ње је одмаралиште с пумпом. Лола мало придријемао, камион наставио право и кад је почео да гази, касно је кочити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вкв

09.06.2019 13:43

90%управу или телефон загледао се у телефон

Name

Србин

09.06.2019 13:39

Све и један камион који на цесту изадје,а има полуприколицу(слепу)закацену на труку и соло'камион са закаценом приколицом би да се ико нормалан пита иста и да им је стало до тих људи који те сволотије возе ,стриктно би наредили два цовјека у кабини...два возаца или возац и помоцник.Па би та дјеца данас била зива,а тај несрецни Иво био на алободи.Срам вас било цовјеку са толико искуства за воланом сем здравственог проблема,проблема са тоталним кваром камиона(уста не вјерујем),ИЛИ УМОРА И СНА,ДРУГО СЕ НИЈЕ МОГЛО НИСТА ДЕСИТИ,ПА ПОБИ ТУ ДЈЕЦУ И СЕБЕ УБИ".ТЕМПОМАТ БИ ИЗБАЦИО САМО ДА ЈЕ ТАКАО КОЦНИЦУ,АЛИ ВЈ.УМОР И САН ЈЕ ПРЕСУДИО НЕСРЕЦУ...ЗАО МИ ЈЕ СВИЈУ И ВИ ЉУДИ КОЈИ УПРАВЉАТЕ ТИМ ГРДОСИЈАМА,КАО И САМ СТО САМ,УПАМТИТЕ НЕ ДАЉЕ И НЕ БРЗЕ ОД СНА,,,ОД ЗИВОТА.ДВА НА КАМИОН,РИЈЕСЕН ПРОБЛЕМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Писта

09.06.2019 15:42

јел се неко пита јел тај цовјек морао зурит и ста нам приватници раде

Name

Фј

10.06.2019 03:20

И ПРИВАТНИКЕ ПОХАПСИТИ И ЊЕГОВОГ ПОСЛОДАВЦА ЗА КОГА ЈЕ ВОЗИО ОНИ ВРСЕ ТЕРОР НАД СОФЕРИМА А ГДЈЕ ЈЕ ПОМОЦНИ СОФЕР НЕЦЕ ПРИВАТНИЦИ ДА ПЛАТЕ ПРОКЛЕТИ БИЛИ ОДОСЕ ДВА МЛАДА ЗИВОТА ТО ВЕЦЕ ОД ИКАКВЕ СТРАВЕ ТУЗНА ПОРОДИЦЕ СТА ЈАДНИ ДОЦЕКАСЕ САУЦЕСЦЕ ЈАО БОЗЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суки

10.06.2019 05:53

Само да се јавим поводом овог немилог догађаја. О мом искуству везано за системе кочења. У овој причи могу да повјерујем дотичном возачу, да је пропала кочница (ако се ради о АБС - произвођача БОШ) пошто имају серије које кад притиснеш пропадне кочница, одмах послије тога сасвим нормално ради (чак и кад би је тестирао и сто пута). Грешака у систему (електронских) нема. Препостављам да су проблеми у повратним вентилима механичке природе, гдје недовољно заптивају. Ово вам пишем јер сам их подоста замијенио да би ријешио проблем. Молимо Вас да се узме у обзир да не познајем који је систем и структура на том камиону.

ОДГОВОРИТЕ