Доминик Тим савладао Новака

Ђоковић елиминисан са Ролан Гароса – готов сан о новом "Ђокер слему"! Новак Ђоковић, први тенисер планете, изгубио је полуфинални дуел Ролан Гароса од Аустријанца Доминика Тима у пет одиграних сетова.  Тим прекинуо сјајни низ: Новак без финала Ролан Гароса! Најбољи тенисер света неће се борити за четврти гренд слем у низу, јер је претрпео пораз у полуфиналу у Паризу после пет сетова.  Драма у два дана и преко четири сата: Ђоковић без прилике за „Ноле слем“, Тим у финалу Ролан Гароса.  Аустријанац у другом узастопном финалу опет против Надала.

Тенис 08.06.2019 | 16:32
Доминик Тим савладао Новака
Тим је био бољи од Новака после четири часа и 19 минута игре, по сетовима – 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5.

Аустријанац се пласирао у друго узастопно финале париског Гренд слема, док је Ђоковић поправио прошлогодишњи пласман у четвртфинале, где га је тада зауставио Марко Чекинато.

Поразом Ђоковића завршио се сан о освајању новог "Ђокер слема", то јест четири Гренд слема у низу, а такође се завршио и нестварно добар Новаков низ од 26 Гренд слем победа заредом.

Као и прошле године у финалу Ролан Гароса Тим ће се састати са једанаестоструким шампионом и браниоцом титуле Рафаелом Надалом.

Дуел Тима и Ђоковића настављен је у суботу у подне, јер је у петак, при резултату 1-1 у сетовима и вођству Аустријанца од 3:1 у трећем делу игре прекинут због изузетно лоших временских услова у Паризу.

Тај прекид је, говорило се, више одговарао Новаку, а испоставило се да је тако било и у наставку меча. Тим је спасао брејк лопту у свом првом гему, али у наредном није, те је недуго затим наш тенисер изједначио на 4:4.

У наредном гему Новак је имао брејк лопту, доминирао је у поену, имао два смеча да заврши све и направи брејк, а онда... Тим погађа врх мреже, лоптица прелази у противниково поље.

Ђоковић је изједначио на 5:5, а када је сервирао за тај-брејк видели су се први већи проблеми по наставку дуела. Нелогично много је излазио на мрежу, покушавао да решава поене стилом који га никада није красио, а Тим је то користио, додатно га "звао" на мрежу и направио брејк, а самим тим окончао и сет, те повео са 2-1.

Почетком четвртог сета Новак је први припретио и показао да га несрећан крај претходног дела игре није омео. Повео је са 2:1, али када је сервирао да потврди брејк остао је без свог гема. Миљеник фортуне је, у том гему, поново био Аустријанац.

Новак је затим повео са 4:2 и игледао фуриозно, али је тај моментум био кратког даха и Тим се вратио и изједначио на 4:4. Новак је, коначно, успео да потврди брејк када га је направио на 5:5.

Извукао се када је сервирао да остане на турниру, а онда дошао до брејк лопте и сачекао да му Тим дуплом сервис грешком поклони брејк за 6:5, те мирно одсервирао за крај сета.

Пети сет није почео најбоље за српског тенисера. Спасао је брејк лопту, онда пропустио једну, а затим изгубио сервис једним ужасно лошим гемом у којем је одиграо једва пар добрих удараца.

Тим је повео са 4:1, имао брејк лопту, коју је Новак спасао, а онда је уследио нови прекид – киша је поново кренула да пада и организатори су брже-боље повукли играче са терена.

Сат времена касније дуле се наставио после другог прекида.

Одмах по наставку дуела Тим је дошао до нове брејк лопте (што није зачуђујуће јер се наставило од ђуса). Једна његова лоптица завршила је у ауту, али се судије нису огласиле. Новак је зауставио поен, заокружио траг, а онда је трагични судија Капистол сишао са столице и показао погрешан траг, те доделио поен Аустријанцу.

ТВ графика је затим показала да је Тимов ударац био у ауту, и то евидентном ауту. Права драма тек је уследила...

Новак је искористио контроверзну ситуацију у своју корист и брзопотезно дошао до брејка и сервира за 4:4. У тим тренуцима је све изгледало савршено за Ђоковића, имао је и 30:0 у свом гему, али је направио четири неизнуђене у низу и омогућио ривалу да дође до брејка и да сервира за тријумф.

Тим је дошао до две меч лопте, "пуцао" од самопоуздања, али се онда десило оно што су вероватно сви очекивали, гледајући шта се све десило на овом мечу. Направио је четири велике, велике грешке и допустио Новаку да изједначи.

Све је било мирно, очекивао се ко зна колико дуг дуел, а онда се десио нови пад у Новаковој игри. Сервирао је при заостатку од 6:5, а онда – да ли због умора, да ли због ко зна чега – у малтене сваком поену у том мечу јуришао на мрежу, не обазирући се пуно на то колико је припремио поен.

Тим је то користио и користио, дошао до меч лопте после две Новакове неизнуђене грешке из форхенда, а онда послао незаустављиву "бомбу" из форхенда за нови винер и крај дуела.

Дуел Тима и Надала у финалу турнира заказан је за недељу од 15 часова.

Новак се сада окреће сезони на трави, где брани финале Квинса и титулу на Вимблдону.

Новак Ђоковић био је на корак од историјског успеха, али је Доминик Тим прекинуо његов сјајан низ на гренд слем турнирима и оставио га без финала Ролан Гароса.

Аустријанац је славио у пет сетова у полуфиналу у Паризу, које је због кише трајало два дана - 3:2 (6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5) и изборио другу годину заредом борбу за трофеј.

Он је зауставио Ђоковића у сјајном походу и нанео му пораз после 26 везаних победа на гренд слем турнирима.

Уједно, спречио је српског аса да постане први тенисер у Опен ери који је освојио два пута сва четири гренд слем пехара у низу.

Тиму је то била трећа победа над Новаком Ђоковићем у каријери, уз седам пораза, а друга на Ролан Гаросу после 2017. године.

Тим ће се за трофеј борити са Надалом, што ће бити реприза прошлогодишњег финала, у којем је славио Шпанац и рекордни 11. пут освојио пехар у Паризу.

Надал је дан раније у првом полуфиналу надиграо Роџера Федерера у три сета - 6:3, 6:4, 6:2.

Није коме је намењено, већ коме је суђено... Понекад је осим сувог квалитета и класе потребно имати и срећу, а Новак Ђоковић је данас није имао. Односно, Доминика Тима је Фортуна погледала више. А ту укључујемо и ону одлуку шпанског арбитра Хаумеа Кампистола, који на 1:4 у корист Аустријанца направио катастрофалну грешку и на чист аут доделио поен Тиму на Ђоковићев сервис и тако умало још тада пресудио најбољем на свету.

Ђоковић неће имати прилику да по други пут освоји јединствени „Ноле слем“, тачније да у истом тренутку буде власник сва четири Гренд слема сезоне. Новак Ђоковић је положио оружје у борби против Доминика Тима после скоро четири сата и двадесет минута активне размене удараца, распоређена у два дана тениса и два велика прекида - 2:3 (2:6, 6:3, 5:7, 7:5, 5:7). Тим ће у свом другом узастопном финалу играти против краља шљаке Рафе Надала, мада треба истаћи да је ова на терену Филип Шатрије невероватно спора...

Упркос елиминацији у полуфиналу, Ђоковић је додао још 360 бодова у односу на прошлогодишњи пласман и већ су се појавиле одређене рачунице да је Србин себи матембатички обезбедио останак на врху АТП листе све до 5. августа ове године, чак и да не одбрани ниједан бод до тог периода. То значи да ће Новак на првом месту остати укупно 262 седмице! 

После сусрета с Тимом остаје жал због пропуштене шансе коју је имао српски ас. На моменте се чинило да је Тиму мрежа наклоњена, пошто је свака лоптица која би се одбила о препреку ишла њему на руку. Истини за вољу, Тим је био врло доминантан на мрежи и решио чак 18 од укупно 20 ситуација у своју корист.

Цео меч стао је у преко сат времена, тачније 69 минута активног тениса у петом сету! И ту смо присуствовали невиђеном тенису двојице мајстора ове игре! Тим је готово експресно славио са 4:1, пошто је у четвртом гему уз само један изгубљен поен узео брејк Ђоковићу! Тада је изгледало као да су све лађе отпловиле за српског аса, али то није био случај! Колику менталну снагу има најбољи на свету говори и чињеница да је меч продужио до тачке када би многима попуцали живци! После једночасовне паузе због јаког пљуска Ђоковић се вратио на терен и заједно са Тимом скакао по нервима људи са трибина. Али, они су готово мазохистички уживали у свему томе и тражили још!

А, они су им пружили још тениса за памћење. Новак је успео да извуче свој сервис упркос томе што је Аустријанац имао чак две брејк лопте, укључујући и ону коју је Кампистол поклонио Тиму, али се први тенисер света није предавао! Везао је три поена и бар накратко се вратио у живот. А онда се догодио много важан тренутак – Ђоковић је везао брејк, на шта је Тим узвратио ре-брејком за 5:3, а чак и тада је Новак остао у игри за победу! У моменту када је Тим сервирао за меч, Ђоковић је спречио две лопте за финале и чак у једном моменту кажипрстом преко уста ућуткао навијаче, као да је желео да им стави до знања ко је најбољи. То и јесте, али је на крају ипак остао без финала...

Тим није успео да искористи две, али трећу меч лопту није испустио! И то опет на Ђоковићев сервис, за пети брејк само у овом сету који, упркос свему, није трајао дуже од трећег (72 минута).

Сада остаје велико питање када ће се играти финални сусрет између Надала и Тима. Првобитни план био је да то буде од 15 часова у недељу, али после свега остаје могућност да дође до одређених померања. Наравно, треба рачунати и на временске прилике, које су и данас биле нестабилне...

Било како, нећемо гледати тениски блокбастер...

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар