Крак гасовода планиран и у РС

- Генерални директор "Србија гаса" Душан Бајатовић изјавио је данас да је планиран крак гасовода "Турски ток" из Србије према Бањалуци, који ће бити капацитета 1,2 милијарди метара кубних.

Република Српска 08.06.2019 | 12:54
Крак гасовода планиран и у РС
Бајатовић је рекао новинарима у Бањалуци да ће тај крак ићи ће од нове компресорске станице смјештене између Инђије и Београда, до границе.

"Од границе ће вероватно бити упарено са изградњом новог ауто-пута и планирамо да дође до Бањалуке, те даље до хрватске границе", рекао је Бајатовић, који у Бањалуци учествује на научно-стручној конференцији "Турски ток, геостратешки интерес западног Балкана - изазови и прилика за БиХ".

Он каже да су за изградњу крака гасовода до Бањалуке, а касније и до хрватске границе заинтересовани "Србија гас" и "Гаспром", као и да ће цијеви бити пречника 500 милиметара, а радни притисак 50 бара.

Бајатовић је истакао да тај пројекат представља развојну шансу за Републику Српску, али и читаву БиХ, јер ће се предвидјети прикључци и за Федерацију БиХ /ФБиХ/, уколико то они желе.

Он сматра да је директни интерес Српске, али и ФБиХ да имају на располагању гас као енергент.

"Одговарајући уговори биће врло брзо потписани и руски `Гаспром` је већ резервисао одређене количине гаса за Републику Српску", рекао је Бајатовић.

Он је подсјетио да је "Србија гас" раније преузео већи дио дионица предузећа "Бијељинагас", као и да ће врло брзо бити завршена гасификација Бијељине, која ће ускоро бити први град у Српској који ће бити у потпуности гасификован.

Бајатовић је навео да су у Србији почели радови на "Турском току", те да је до сада урађено око 30 километара у варовима, као и да је стигло више од 120 километара цијеви.

Он је истакао да је у Бугарској у току избор новог извођача радова, а ових дана се очекује да Србија, Бугарска и Мађарска усагласе све тачке прелаза гасовода.

Бајатовић каже да је цијев која иде кроз Црно море већ близу турске обале, додајући да се "Турски ток", који је нека умањена верзја некадашњег "Јужног тока", гради и како би се избјегли одређени геостратешки проблеми.

Драгана Калабић из Министарства енергетике и рударства Републике Српске рекла је да је процијењена вриједност радова за дистрибутивну мрежу, према Студији развоја енергетског сектора Српске, око 355 милиона КМ, док ће за изградњу транспортног гасовода бити потребно обезбједити око 155 милиона евра, али да још нису урађени главни пројекти.

Она је навела да је овај гасовод значајан за Српску, али и цијелу БиХ са аспекта обезбјеђења овог енергента и реализације националног пројекта "Гасификација Српске од Бијељине према Бањалуци".

"Овај пројекат је комерацијалан јер ће на тај гасовод бити повезани сви већи индустријски потрошачи као што је Термоелектрана `Угљевик`, гдје се планира изградња блок станице од 300 мегавата и која би користила гас за производњу струје", навела је Калабићева.

Она је додала да ће на гасовод бити прикључени и Рафинерија уља, те Рафинерија нафте, који ће користити до 400 милиона метара кубних гаса, а у Бањалуци је планирана изградња постројења за производњу електричне енергије са гасом као енергентом.

"Гасовод би повезивао све веће урбане центре уз ријеку Саву, тако да на гасификацију Српске треба гледати као на важан пројекат који ће омогућити њен свеукупан економски развој, те обезбјеђивање еколошког енергента за потрошаче", нагласила је Калабићева.

Глави уредник загребачког портала "Геополитика њуз" Зоран Метер навео је да сваки пројекат овог обима има двије карактеристике - геополитичку и тржишну, истичући да је гасификација потребна овом региону.

Он је истакао да је у процесу гасификације потребно сагледавати и контекст сукоба САД и Русије на глобалном нивоу, те додао да ће се ствар свести на то да ли ће САД покушати да спријечи пројекат "Турског тока" по сваку цијену или ће доћи до неког компромиса.

Метер сматра да би тај компромис представао питање да ли ће Мађарска узимати само руски или и гас са компресорске станице са Крка.

Организатор овог научног скупа је бањалучко Удружење "Центар за лобирање", који је међу закључке и препоруке ове конференције навео да је за БиХ важно да води рачуна о властитим интересима, не игноришући важне међународне и регионалне пројекте, а посебно оне од којих зависи њена будућа енергетска безбједност.

Закључак је да је у том случају прикључење Републике Српске на "Турски ток" економско, а не политичко питање.

Међу закључцима са скупа истакнуто је да овај регион треба да искористи свој географски положај и постане транзитно стратешки важан за снабдијевање гасом потрошача у западној Европи и да у том смислу БиХ треба да заузме активнију улогу и укључи се у реализацију копненог дијела "Турског тока" вођена својим интерсима и могућностима развоја гасификације.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

КОМЕ

08.06.2019 11:23

КОМЕ КРАК Гасовода у РЕПУБЛИКУ СРПСКИ? ДА СЕ ГРИЈЕ ДОДИК И ОВИ ЛООВИ. ГДЈЕ ЈЕ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вала баш

08.06.2019 12:07

За већински народ ће гас бити прескуп за гријање, док коначно дође до крајњих корисника, јер је уградња у цијену, уобичајена и нормална појава. Већина ће се и даље гријати на дрва и угаљ, џаба приче о еко страни животне средине. Примјер за град Бн, јесу баснословни рачуни за воду и канализацију, који су сигурно већи, него у најразвијенијим земљама Европе. Која је коначна корист од свега, у комплету, можемо на основу досадашњих искустава претпоставити...

Name

РЕЕ

08.06.2019 12:48

Овај је брате превисе БАЈАТовиц,

Name

ре

08.06.2019 14:04

Планирано је и да људи иду на Марс, само да ли ће и када. Гасовод до Бања Луке никада неће стићи, РС нема пара за обични сеоски водовод. Да је БањаЛУка хтјела гас могла се прикључити у Зворнику давних дана, мислим, ово је само једно у низу најобичнијих лапрдања, требали сте нам приказати и 3Д анимацију хехехе

Name

КОМЕ

08.06.2019 11:23

КОМЕ КРАК Гасовода у РЕПУБЛИКУ СРПСКИ? ДА СЕ ГРИЈЕ ДОДИК И ОВИ ЛООВИ. ГДЈЕ ЈЕ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко небитан

08.06.2019 11:50

Турски ток, Руски ток... Много је, брате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

08.06.2019 12:19

Направио си три милијарде еура губитака Србији на гасу откада си директор Србија гаса ,сад би мало и будзет Републике Српске да ојадите.До сада би гасовод у Републици Српској био у аксплоатацији да га нисте опструисали ви и васе газде из Гаспрома.Продавати гас јефтиније него сто га купујете могу ваљда само слудена браца из ко зна којих интереса.Обезбједити некоме монопол на продају у сопственој Дрзави могу само добро луди или добро плацени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Становник Рудог

08.06.2019 12:47

Још једна у низу лажи и преваре сопственог народа који је сваким даном све сиромашнији, у јуну 2014 године полагањем камена темељца од стране Предсједника Републике Српске Милорада Додика и власника ’’Комсар енерџи груп’’ Рашида Сардарова означен је почетак изградње ХЕ ’’Мрсово’’ код Рудог инсталисане снаге 36,8 са улагањем сто милиона еура, дана само има недовршен мост и затворени хотел у Рудом, то је наша стварност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

08.06.2019 15:23

Овај пројекат ће окончати као и јужни ток. Бајатовић је економоста, а не техничко лице и слабо се разумије у енергији. Поред тога човјек јури интерес Русије и свој лични интерес. Што више предузећа већи број управних одбора у којима он пресједава и прима додатне плате.

ОДГОВОРИТЕ