Орбанова влада за "Велику Мађарску"?

Словенију разбјеснела карта "Велике Мађарске" на Тwиттер налогу Орбанове владе.

Регион 07.06.2019 | 22:41
Орбанова влада за "Велику Мађарску"?
Словенија је као провокацију осудила објављивање географске карте Мађарске која укључује и велики дио Словеније, а коју је на Тwиттеру објавила канцеларија за међународну комуникацију мађарске владе.

На карти је у оквиру "Велике Мађарске" и словеначко Прекмурје које је прије Тријанонског мировног споразума склопљеног након Првог свјетског рата припадало угарском дијелу Аустроугарске монархије.

Карту је на Тwиттеру објавила канцеларија који је у саставу кабинета мађарског премијера Виктора Орбана.

"Словенија осуђује објаву те карте која не придоноси јачању европских вриједности и добросусједских односа. Европска унија је настала као пројекат којим су надвладана историјска оптерећења и мржња међу народима и државама", објавило је Министарство спољних послова на Тwиттеру.

На мађарску карту, али и на сличне провокације из Италије реаговао је и предсједник Борут Пахор, упозоривши на потребу чувања међусобног поштовања и пријатељства.

Пахор је упозорио да је се то може схватити као израз територијалних претензија, што онда може да изазове оправдану забринутост и наилази на одбијање демократске политике и јавности.

На објаву мађарске карте реаговао је и премијер Марјан Шарец рекавши да се ради о понашању које није "ни европско ни мирољубиво".

Шарец је навео да се у словеначком сусједству опет буде "фашизам, нацизам и сличне идеје".

(Хина)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Словенци Субару

07.06.2019 23:27

Е Срби луди гинули изгинула трецина становника да би Словенац и Хрват добио дрзаву уместо да Дубровник добије Србија на тацни као сто јој је нудјено као побједници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

08.06.2019 04:48

Цитав зивот сам по свету ал невидех већих г. Вама од мадјара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

08.06.2019 07:36

А Војводина?

ОДГОВОРИТЕ